Chef Tom Hunt bavi se održivom kuhinjom te u svojim receptima koristi puno povrća. A mi donosimo njegov odličan recept za naopaki tart s porilukom i sirom
Tom Hunt, nagrađivani chef, autor kuharica i klimatski aktivist, na društvenim mrežama dijeli brojne recepte i savjete kako iskoristiti hranu do kraja te smanjiti otpad od hrane. Na njegovom profilu uvijek pronalazimo inspiraciju za fina jela koja oduševljavaju punim okusima, sjajnim teksturama, ali i izgledom.
Tako smo nedavno na njegovu Instagramu pronašli odličan recept na sočan i hrskav naopaki tart s porilukom i sirom koji smo odmah poželjeli i sami napraviti. Ovo sjajno povrtno jelo nas je oduševilo i zato u nastavku donosimo Tomov sjajan recept za naopaki tart s porilukom i sirom koji će, sigurni smo, i tebe oduševiti!
Više inspiracije za fine zalogaje pronađi na Tomovu Instagramu, TikToku ili YouTube kanalu. Dobar tek i uživaj u slasnim povrtnim jelima!
Chef Tom Hunt
foto: Instagram @cheftomhunt
Ne gasi ekran dok kuham
Naopaki tart s porilukom i sirom
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Med
1
žlica
Limunova korica
0,25
kom
Kadulja - list
24
kom
Poriluk
3
kom
Krem sir
150
g
Lisnato tijesto
500
g
Jaje
1
kom
Mlijeko
Postupak
PIPREMI PORILUK: Veliki pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Poriluk prereži napola po duljini i temeljito ga operi, no pazi da polovice poriluka ostanu u komadu. Oprani poriluk stavi na papir za pečenje, 2 po 2 polovice zajedno, s prerezanom stranom prema dolje.
KREIRAJ BAZU OKUSA: Uz pomoć olovke lagano ocrtaj liniju oko 2 po 2 komada poriluka. Nakon toga makni poriluk s papira i stavi ga sa strane. Označene dijelove obilno premaži maslinovim uljem i medom. Pospi obilno solju i svježe mljevenim crnim paprom. Ako koristiš listove kadulje, razbacaj ih po označenoj površini (ako te ovaj opis postupka pripreme zbunjuje, ništa ne brini, sve se dobro vidi u videu koji donosimo ispo recepta!). U ovom trenutku možeš dodati i malo naribane limunove korice.
SLOŽI TARTOVE: Vrati poriluk na začine. Premaži ih sirnim namazom (ili svježim kravljim sirom, ili zrnatim sirom ili veganskom inačicom). Dodaj još maslinova ulja i meda te ponovno posoli i popapri.
PRIPREMI LISNATO TIJESTO: Lisnato tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini te iz njega izreži 3 pravokutnika - svaki pravokutnik treba biti cca 4 c, dulji i širi od pravokutnika nacrtanih na papiru za pečenje. Pažljivo svaki komad lisnatog tijesta stavi preko poriluka, rubove pritisni prema dolje da se prime za poriluk. U ovom trenutku lisnato tijesto možeš premazati jajem izmućenim s malo mlijeka što će lisnatom tijestu dati lijepu zlaćanu boju i još malo hrskavosti.
ZAPOČNI PROCES KARAMELIZACIJE: Stavi cijeli pleh na plin, odnosno bilo koji štednjak i upali vatru. Nakon otprilike 5 minuta nadjev će početi lagano krčkati što će ti biti znak da tartove možeš prebaciti u pećnicu.
ISPECI TARTOVE: Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva s ventilatorom ili 210 stupnjeva bez ventilatora. Tartove peci oko 35 minuta - lisnato tijesto mora se lijepo napuhnuti i dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Poriluk bi trebao omekšati, a rubovi lisnatog tijesta postati hrskavi i jako, jako ukusni. Ako ti je sučajno ostalo viška izimućenog jaja, tartove izvadi iz pećnice 5 minuta prije kraja pečenja, ponovno ih premaži i vrati u pećnicu.
OKRENI I POSLUŽI: Kada su pečeni, tartove pusti da odstoje oko 5 minuta u plehu, potom ih pažljivo preokreni i prebaci na dasku za rezanje ili tanjur za posluživanje. Po tartovima možeš pokapati malo sok od limuna i dodati koju žlicu sirnog namaza, svježeg kravljeg sira ili zrnatog sira za kremasti kontrast ovoj slasnoj i hrskavoj poslastici.
Ako želiš vegansku verziju recepta, koristi vegansku inačicu svježeg kravljeg sira ili sirnog namaza te vegansko lisnato tijesto, i izostavi premaz od izmućenog jaja.