Recepti Povrće 05. ožujka 2025.

Hrskav i slastan: Naopaki tart s porilukom i sirom

Povrće
20 MIN
40 MIN
6
SREDNJE
Slasni hrskavi naopaki tart s porilukom i sirom
Slasni hrskavi naopaki tart s porilukom i sirom
foto: Instagram @cheftomhunt
Chef Tom Hunt bavi se održivom kuhinjom te u svojim receptima koristi puno povrća. A mi donosimo njegov odličan recept za naopaki tart s porilukom i sirom

Tom Hunt, nagrađivani chef, autor kuharica i klimatski aktivist, na društvenim mrežama dijeli brojne recepte i savjete kako iskoristiti hranu do kraja te smanjiti otpad od hrane. Na njegovom profilu uvijek pronalazimo inspiraciju za fina jela koja oduševljavaju punim okusima, sjajnim teksturama, ali i izgledom.

Tako smo nedavno na njegovu Instagramu pronašli odličan recept na sočan i hrskav naopaki tart s porilukom i sirom koji smo odmah poželjeli i sami napraviti. Ovo sjajno povrtno jelo nas je oduševilo i zato u nastavku donosimo Tomov sjajan recept za naopaki tart s porilukom i sirom koji će, sigurni smo, i tebe oduševiti!

Više inspiracije za fine zalogaje pronađi na Tomovu Instagramu, TikToku ili YouTube kanalu. Dobar tek i uživaj u slasnim povrtnim jelima!

chef tom hunt | Author: Instagram @cheftomhunt Chef Tom Hunt foto: Instagram @cheftomhunt

Ne gasi ekran dok kuham

Naopaki tart s porilukom i sirom
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Med 1 žlica
  • Limunova korica 0,25 kom
  • Kadulja - list 24 kom
  • Poriluk 3 kom
  • Krem sir 150 g
  • Lisnato tijesto 500 g
  • Jaje 1 kom
  • Mlijeko
Postupak
  1. PIPREMI PORILUK: Veliki pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Poriluk prereži napola po duljini i temeljito ga operi, no pazi da polovice poriluka ostanu u komadu. Oprani poriluk stavi na papir za pečenje, 2 po 2 polovice zajedno, s prerezanom stranom prema dolje.


    poriluk



  2. KREIRAJ BAZU OKUSA: Uz pomoć olovke lagano ocrtaj liniju oko 2 po 2 komada poriluka. Nakon toga makni poriluk s papira i stavi ga sa strane. Označene dijelove obilno premaži maslinovim uljem i medom. Pospi obilno solju i svježe mljevenim crnim paprom. Ako koristiš listove kadulje, razbacaj ih po označenoj površini (ako te ovaj opis postupka pripreme zbunjuje, ništa ne brini, sve se dobro vidi u videu koji donosimo ispo recepta!). U ovom trenutku možeš dodati i malo naribane limunove korice.


  3. SLOŽI TARTOVE: Vrati poriluk na začine. Premaži ih sirnim namazom (ili svježim kravljim sirom, ili zrnatim sirom ili veganskom inačicom). Dodaj još maslinova ulja i meda te ponovno posoli i popapri.


  4. PRIPREMI LISNATO TIJESTO: Lisnato tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini te iz njega izreži 3 pravokutnika - svaki pravokutnik treba biti cca 4 c, dulji i širi od pravokutnika nacrtanih na papiru za pečenje. Pažljivo svaki komad lisnatog tijesta stavi preko poriluka, rubove pritisni prema dolje da se prime za poriluk. U ovom trenutku lisnato tijesto možeš premazati jajem izmućenim s malo mlijeka što će lisnatom tijestu dati lijepu zlaćanu boju i još malo hrskavosti.


  5. ZAPOČNI PROCES KARAMELIZACIJE: Stavi cijeli pleh na plin, odnosno bilo koji štednjak i upali vatru. Nakon otprilike 5 minuta nadjev će početi lagano krčkati što će ti biti znak da tartove možeš prebaciti u pećnicu.


  6. ISPECI TARTOVE: Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva s ventilatorom ili 210 stupnjeva bez ventilatora. Tartove peci oko 35 minuta - lisnato tijesto mora se lijepo napuhnuti i dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Poriluk bi trebao omekšati, a rubovi lisnatog tijesta postati hrskavi i jako, jako ukusni. Ako ti je sučajno ostalo viška izimućenog jaja, tartove izvadi iz pećnice 5 minuta prije kraja pečenja, ponovno ih premaži i vrati u pećnicu.


  7. OKRENI I POSLUŽI: Kada su pečeni, tartove pusti da odstoje oko 5 minuta u plehu, potom ih pažljivo preokreni i prebaci na dasku za rezanje ili tanjur za posluživanje. Po tartovima možeš pokapati malo sok od limuna i dodati koju žlicu sirnog namaza, svježeg kravljeg sira ili zrnatog sira za kremasti kontrast ovoj slasnoj i hrskavoj poslastici.


Ako želiš vegansku verziju recepta, koristi vegansku inačicu svježeg kravljeg sira ili sirnog namaza te vegansko lisnato tijesto, i izostavi premaz od izmućenog jaja.

Isprobaj i ova genijalna jela s porilukom...

topla salata od poriluka Možda vas zanima... Topla salata od poriluka osvaja na prvu Recepti jamie oliver, carbonara s porilukom Možda vas zanima... Jamie Oliver ima super recept za vegetarijansku carbonaru s porilukom Recepti Krem juha od batata i poriluka Možda vas zanima... Krem juha od batata i poriluka Recepti galette s porilukom recept Možda vas zanima... Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.