Recepti Tjestenina 23. siječnja 2025.

Jamie Oliver ima super recept za vegetarijansku carbonaru s porilukom

Vegetarijansko
10 MIN
40 MIN
4
SREDNJE
jamie oliver, carbonara s porilukom
Carbonara s porilukom - recept by Jamie Oliver
foto: YouTube, screenshot
Carbonara bez mesa? Ma kako je to moguće?! Zna slavni chef Jamie Oliver koji je osmislio ovaj genijalan recept

U želji da svi u svoju prehranu uvrste što više povrća slavni chef Jamie Oliver osmislio je brojne recepte s povrćem u glavnoj ulozi. Svi su vrlo jednostavni, a tako ukusni!

Takav je i njegov recept za prefinu vegetarijansku carbonaru s porilukom koja se topi u ustima te je izvrstan način da i klincima 'podvališ' ovo divno svestrano povrće koje mnogi vole mrziti.

Poriluk se dinsta na slaboj vatri oko 40 minuta (i koristi se samo njegov okusom nježniji bijeli dio) kako bi potpuno omekšao i postao slatkast. Ovako pripremljen poriluk čini savršen spoj s jajem, naribanim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom. Recept za ovu odličnu vegetarijansku carbonaru s porilukom je u nastavku!

jamie oliver, carbonara s porilukom | Author: YouTube, screenshot Jamie Oliver jako je ponosan na ovo vegetarijansko jelo koje obožavaju njegovi ukućani foto: YouTube, screenshot

Ne gasi ekran dok kuham

Vegetarijanska carbonara / recept bz Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Poriluk 2 kom
  • Češnjak 4 režanj
  • Svježi timijan - grančica 4 kom
  • Maslac 1 žlica
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Špageti 300 g
  • Parmezan 50 g
  • Jaje 1 kom
  • Voda 400 ml
Postupak
  1. Očisti, operi i nasitno nareži poriluk. Za ovo jelo koristi se samo bijeli dio poriluka, zeleni možemo sačuvati za neko drugo jelo, primjerice juhu ili varivo.

    Češnjak oguli i nareži nasitno, natrgaj listiće s grančica timijana.


  2. Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje i maslac. Kad krene cvrčati, ubaci potiluk i 400 ml vide, pokrij i pusti da se dinsta na slaboj vatri oko 40 minuta, odnosno dok poriluk skroz ne omekša i postane slatkast. Posoli i popapri prema ukusu.


  3. Kad je poriluk skoro gotov, stavi kuhati špagete i kuhaj ih prema uputama na pakiranju. Ocijedi špagete i sačuvaj 1 šalivu vode od kuhanja špageta.


  4. Kuhane špagete ubaci u poriluk, izmiješaj i makni s vatre. Pusti da stoji 2 minute dok ribaš parmezan i miješaš ga s jajem. U smjesu parmezana i jaja možeš dodati i malo vode od kuhanja špageta (prema potrebi, da se malo smjesa razrijedi ako je gusta).

    U špagete i poriluk dodaj smjesu jaja i parmezana i dobro izmiješaj (ili dobro protresi zdjeul) da dobiješ fin, svilenkast umak.


  5. Dodaj soli i papra prema ukusu. Posluži posuto s malo naribanog parmezana i svježe mljevenog crnog papra.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

418 kcal

20 %

MASTI

14,40 g

20 %

KOLESTEROL

0,16 g

0 %

UH

58,90 g

21 %

PROTEINI

17,00 g

34 %

Kad priprema ovo jelo, Jamie Oliver pripremi veću količinu poriluka i višak zamrzne da ima za sljedeći put te si tako skraćuje vrijeme pripreme ove vegetarijanske carbonare.

Isprobaj i ove genijalne recepte s potpisom Jamieja Olivera...

gratinirani krumpir, zapečeni krumpir Možda vas zanima... Zapečeni krumpir sa sirom - recept Jamieja Olivera Recepti chili con carne Možda vas zanima... 3 odlična jela iz mikrovalne s potpisom Jamieja Olivera Recepti jamie oliver curd od kelemntine Možda vas zanima... Curd od klementina - recept by Jamie Oliver Recepti Jamie Oliver Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje recepte za jela od ostataka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.