Carbonara bez mesa? Ma kako je to moguće?! Zna slavni chef Jamie Oliver koji je osmislio ovaj genijalan recept
U želji da svi u svoju prehranu uvrste što više povrća slavni chef Jamie Oliver osmislio je brojne recepte s povrćem u glavnoj ulozi. Svi su vrlo jednostavni, a tako ukusni!
Takav je i njegov recept za prefinu vegetarijansku carbonaru s porilukom koja se topi u ustima te je izvrstan način da i klincima 'podvališ' ovo divno svestrano povrće koje mnogi vole mrziti.
Porilukse dinsta na slaboj vatri oko 40 minuta (i koristi se samo njegov okusom nježniji bijeli dio) kako bi potpuno omekšao i postao slatkast. Ovako pripremljen poriluk čini savršen spoj s jajem, naribanim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom. Recept za ovu odličnu vegetarijansku carbonaru s porilukom je u nastavku!
Jamie Oliver jako je ponosan na ovo vegetarijansko jelo koje obožavaju njegovi ukućani
foto: YouTube, screenshot
Ne gasi ekran dok kuham
Vegetarijanska carbonara / recept bz Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Poriluk
2
kom
Češnjak
4
režanj
Svježi timijan - grančica
4
kom
Maslac
1
žlica
Maslinovo ulje
1
žlica
Špageti
300
g
Parmezan
50
g
Jaje
1
kom
Voda
400
ml
Postupak
Očisti, operi i nasitno nareži poriluk. Za ovo jelo koristi se samo bijeli dio poriluka, zeleni možemo sačuvati za neko drugo jelo, primjerice juhu ili varivo.
Češnjak oguli i nareži nasitno, natrgaj listiće s grančica timijana.
Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje i maslac. Kad krene cvrčati, ubaci potiluk i 400 ml vide, pokrij i pusti da se dinsta na slaboj vatri oko 40 minuta, odnosno dok poriluk skroz ne omekša i postane slatkast. Posoli i popapri prema ukusu.
Kad je poriluk skoro gotov, stavi kuhati špagete i kuhaj ih prema uputama na pakiranju. Ocijedi špagete i sačuvaj 1 šalivu vode od kuhanja špageta.
Kuhane špagete ubaci u poriluk, izmiješaj i makni s vatre. Pusti da stoji 2 minute dok ribaš parmezan i miješaš ga s jajem. U smjesu parmezana i jaja možeš dodati i malo vode od kuhanja špageta (prema potrebi, da se malo smjesa razrijedi ako je gusta).
U špagete i poriluk dodaj smjesu jaja i parmezana i dobro izmiješaj (ili dobro protresi zdjeul) da dobiješ fin, svilenkast umak.
Dodaj soli i papra prema ukusu. Posluži posuto s malo naribanog parmezana i svježe mljevenog crnog papra.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
418 kcal
20 %
MASTI
14,40 g
20 %
KOLESTEROL
0,16 g
0 %
UH
58,90 g
21 %
PROTEINI
17,00 g
34 %
Kad priprema ovo jelo, Jamie Oliver pripremi veću količinu poriluka i višak zamrzne da ima za sljedeći put te si tako skraćuje vrijeme pripreme ove vegetarijanske carbonare.
Isprobaj i ove genijalne recepte s potpisom Jamieja Olivera...