Hrskava slanina, baršunasta tekstura i bogati okusi koji obavijaju poput toplog zagrljaja. Ova juha nije samo obrok – ona je utjeha u hladne dane
Gotovo svi ćemo se složiti, barem u odrasloj dobi, da je juha rješenje za sve probleme. Upravo takva je ova divna krem juha od batata i poriluka. Nježna slatkoća batata, puna aroma poriluka i bogata dimljena nota slanine udružuju se kako bi stvorili jelo koje je istovremeno utješno i raskošno.
Savršena za svaki trenutak
Što je najbolje, ova se juha priprema brzo i jednostavno, ali izgleda i ima okus kao da si proveo sate u kuhinji. Idealna je za one trenutke kad ti treba nešto što će te zagrijati i zasititi, ali i impresionirati goste za večerom. Dodaj malo hrskave slanine i svježe nasjeckanog vlasca na vrh, i već ćeš u tanjuru imati pravo slasno remek-djelo.
Slatki krumpir za kremastu juhu
foto: Racool_studio / Freepik
Bez obzira na to pripremaš li krem juhu od batata i poriluka za obiteljski ručak, večeru ili samo za trenutak uživanja uz dobru knjigu, ova juha će postati tvoj favorit. Jednostavna, ali posebna, ona je pravi podsjetnik da male stvari u životu – poput savršene juhe – često donose najveće veselje.
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od batata i poriluka
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Slanina
85
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Poriluk
1
kom
Sol
1,50
žličica
Batat
2
kom
Pileći temeljac
4
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,60
šalica
Svježi vlasac
2
žlica
Svježe mljeveni crni papar
Crvena paprika
Postupak
Stavi slaninu narezanu na komadiće od 2,5 cm u veliku posudu s debelim dnom na srednju vatru. Prži dok slanina ne postane hrskava, 6-10 minuta. Izvadi prženu slasninu šupljikavom žlicom i stavi na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi upio višak masnoće.
Dodaj maslinovo ulje u isti lonac s masnoćom od slanine. Ubaci tanko narezan poriluk i sol te pirjaj, uz često miješanje, dok ne omekša, oko 4 minute.
Dodaj oguljen i narezan batat i pileći temeljac u lonac. Pusti da zavrije na visokoj temperaturi, zatim smanji na laganu vatru i djelomično pokrij. Kuhaj 12-14 minuta, dok batat ne omekša i lako se probode vilicom.
Sadržaj lonca blendaj štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku kremastu juhu. Ako koristiš blender, prebaci smjesu u blender, pokrij poklopcem, ukloni središnji dio i stavi čistu kuhinjsku krpu preko otvora. Blendaj dok smjesa ne postane glatka. Umiješaj vrhnje u juhu i promiješaj dok se ne sjedini.
Posluži juhu u zdjelicama i na vrh stavi hrskavu slaninu, nasjeckani vlasac, usitnjenu crvenu papriku i, po želji, žlicu vrhnja za kuhanje.