Recepti Juha 24. prosinca 2024.

Krem juha od batata i poriluka

Juha
20 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Krem juha od batata i poriluka
Krem juha od batata i poriluka
foto: valeria_aksakova/Freepik
Hrskava slanina, baršunasta tekstura i bogati okusi koji obavijaju poput toplog zagrljaja. Ova juha nije samo obrok – ona je utjeha u hladne dane

Gotovo svi ćemo se složiti, barem u odrasloj dobi, da je juha rješenje za sve probleme. Upravo takva je ova divna krem juha od batata i poriluka. Nježna slatkoća batata, puna aroma poriluka i bogata dimljena nota slanine udružuju se kako bi stvorili jelo koje je istovremeno utješno i raskošno.

Savršena za svaki trenutak

Što je najbolje, ova se juha priprema brzo i jednostavno, ali izgleda i ima okus kao da si proveo sate u kuhinji. Idealna je za one trenutke kad ti treba nešto što će te zagrijati i zasititi, ali i impresionirati goste za večerom. Dodaj malo hrskave slanine i svježe nasjeckanog vlasca na vrh, i već ćeš u tanjuru imati pravo slasno remek-djelo.

batat Možda vas zanima... Pogreška koju vjerojatno radiš kod kuhanja batata Špajza

Krem juha od batata i poriluka | Author: Racool_studio / Freepik Slatki krumpir za kremastu juhu foto: Racool_studio / Freepik

Bez obzira na to pripremaš li krem juhu od batata i poriluka za obiteljski ručak, večeru ili samo za trenutak uživanja uz dobru knjigu, ova juha će postati tvoj favorit. Jednostavna, ali posebna, ona je pravi podsjetnik da male stvari u životu – poput savršene juhe – često donose najveće veselje.

Ne gasi ekran dok kuham

Krem juha od batata i poriluka
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Slanina 85 g
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Poriluk 1 kom
  • Sol 1,50 žličica
  • Batat 2 kom
  • Pileći temeljac 4 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 0,60 šalica
  • Svježi vlasac 2 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Crvena paprika
Postupak
  1. Stavi slaninu narezanu na komadiće od 2,5 cm u veliku posudu s debelim dnom na srednju vatru. Prži dok slanina ne postane hrskava, 6-10 minuta. Izvadi prženu slasninu šupljikavom žlicom i stavi na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi upio višak masnoće.


  2. Dodaj maslinovo ulje u isti lonac s masnoćom od slanine. Ubaci tanko narezan poriluk i sol te pirjaj, uz često miješanje, dok ne omekša, oko 4 minute.

    Dodaj oguljen i narezan batat i pileći temeljac u lonac. Pusti da zavrije na visokoj temperaturi, zatim smanji na laganu vatru i djelomično pokrij. Kuhaj 12-14 minuta, dok batat ne omekša i lako se probode vilicom.


  3. Sadržaj lonca blendaj štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku kremastu juhu. Ako koristiš blender, prebaci smjesu u blender, pokrij poklopcem, ukloni središnji dio i stavi čistu kuhinjsku krpu preko otvora. Blendaj dok smjesa ne postane glatka. Umiješaj vrhnje u juhu i promiješaj dok se ne sjedini.


  4. Posluži juhu u zdjelicama i na vrh stavi hrskavu slaninu, nasjeckani vlasac, usitnjenu crvenu papriku i, po želji, žlicu vrhnja za kuhanje.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

404 kcal

20 %

MASTI

27,00 g

37 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

28,00 g

10 %

PROTEINI

15,00 g

30 %

Uživaj i u ovim krem juhama!

krem juha Možda vas zanima... Savršeno ukusna krem juha od pečenih krumpira Recepti Krem juha od bundeve Možda vas zanima... Genijalna krem juha od pečenog povrća i feta sira Recepti krem juha od cvjetače Možda vas zanima... Savršena krem juha od pečene cvjetače s harissom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.