Recept za kruh s pivom pronašli smo u genijalnoj kuharici "Kako napraviti kruh" koju obožava hrvatska publika
Potaknuti prošlotjednim savjetom ministra gospodarstva Ante Šušnjara da pečemo kruh kod kuće, ako nam je već onaj kupovni skup, krenuli smo štreberski skupljati dobre recepte za domaći kruh. A gdje drugdje potražiti inspiraciju nego u knjizi "Kako napraviti kruh - više od 60 recepata za izradu kruh u vlastitom domu" autora Emmanuela Hadjiandreoua i Stevea Paintera koja obiluje odličnim, malo drugačijim, odlično objašnjenim i provjerenim receptima za kruh.
Knjiga "Kako napraviti kruh"
foto: Školska knjiga
Knjiga "Kako napraviti kruh"
foto: Školska knjiga
Pečenjem kruha kod kuće štedimo, ali i uživamo u vrhunskim okusima
"Posljednjih se godina u pekarnicama, velikim trgovinama i na tržnicama mogu pronaći mnoge vrste kruha čime se udovoljava potražnji za izvornim proizvodima. Pečenje kruha u vlastitu domu ne donosi samo uštedu nego i užitak u pripremi prirodne i zdrave hrane.
Ako želite doznati provjerene načine kako u pripremi kruha uspjeti svaki put i pri tome usavršavati svoju vještinu, poslušajte savjete čovjeka koji za svoje kruhove osvaja nagrade. Emmanuel Hadjiandreou pravi je umjetnik u stvaranju kruha. U svojoj svjetskoj uspješnici objašnjava kako, korak po korak, pripremiti odličan kruh", poručuju iz Školske knjige koja je nedavno predstavila reizdanje ove sjajne kuharice, budući da je ona, zbog aktualnosti teme i odličnih recepata, rasprodana u rekordnom roku.
Listajući ovu divnu knjigu posvećenu kruhu, za oko nam je zapeo recept za kruh s pivom. OK, na prvu se čini malo kompliciran, no oni koji budu strpljivo slijedili autorove upute opisane detaljno, korak po korak, na kraju će dobiti genijalan kruh koji će ih oduševiti.
"Za ovaj kruh koristim pivo od koprive sa sladom, iako valja pokušati s bilo kojim pivom. Pivo se upotrebljava umjesto vode, a od njega kruh krasno dodatno naraste. Ovo je odličan kruh za pravljenje sendviča sa sirom i chutneyjem", poručuje Emmanuel Hadjiandreou, autor knjige "Kako napraviti kruh".
U nastavku donosimo njegov recept za kruh s pivom za koji smo sigurni da će te oduševiti, baš kao što je oduševio i nas!
Recept za kruh s pivom pronašli smo u u knjizi "Kako napraviti kruh"
foto: Emina Basara
Recept za kruh s pivom pronašli smo u u knjizi "Kako napraviti kruh"
foto: Emina Basara
Ne gasi ekran dok kuham
Kruh s pivom
120 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Sladno brašno
400
g
Sol
10
g
Sladno brašno
200
g
Svježi kvasac
2
g
Pivo
200
ml
Svježi kvasac
4
g
Pivo
200
ml
Zobene pahuljice
Postupak
U posudu za miješanje srednje veličine prosijte 400 g sladnog brašna (ili zamjenskoga: 240 g neizbijeljenoga krušnog brašna, 80 g mješavine integralnoga ili raženog brašna tipa 950 i 40 g pšeničnih sladnih pahuljica), a krupnije čestice brašna koje su ostale u situ istresite u plitku posudu. Ostavite sa strane.
Pomiješajte sol s prosijanim brašnom i ostavite sa strane. To je suha smjesa.
U drugu (manju) posudu za miješanje prosijte 200 g sladnog brašna, a krupnije čestice brašna koje su ostale u situ istresite u plitku posudu, zajedno s već prosijanim krupnim česticama.
U drugoj (većoj) posudi za miješanje izvažite 2 g svježega (ili 1 g suhoga kvasca). Dodajte 200 ml sladnog piva i miješajte dok se kvasac ne rastopi. To je mokra smjesa. (Preostalo pivo ostavite na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.)
U mokru smjesu dodajte 200 g prosijanog brašna i miješajte dok se ne povežu.
Pokrijte i ostavite da fermentira preko noći na hladnom mjestu.
Sljedeći dan u (manjoj) posudi za miješanje izvažite 4 g svježega (ili 2 g suhoga) kvasca. Dodajte preostalih 200 ml piva i miješajte dok se kvasac ne rastopi. (Ne brinite se ako pivo ostane bez mjehurića.) Izlijte u fermentiranu mješavinu s pivom i izmiješajte.
Sad dodajte pripremljenu suhu smjesu i miješajte drvenom kuhačom dok se ne povežu.
Poklopite posudom u kojoj je bila suha smjesa i ostavite da odstoji 10 minuta.
Nakon 10 minuta tijesto je spremno za miješenje. Ostavite ga u posudi pa ga povucite sa strane prema gore, a zatim pritisnite u sredinu. Malo okrenite posudu i ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ponovite 8 puta.
Cijeli bi postupak trebao trajati samo nekih 10 sekundi i tijesto bi se pri miješenju već trebalo početi skupljati. Ponovno pokrijte posudu i ostavite da odstoji 10 minuta.
Triput ponovite 10. korak, s tim da se tijesto posljednji put treba dizati 1 sat.
Kad se tijesto udvostruči u obujmu, pritisnite ga šakom. Lagano pobrašnite radnu površinu. Prebacite kuglu tijesta na pobrašnjenu radnu površinu.
Razdijelite tijesto na 4 jednaka dijela metalnim rezačem za tijesto ili oštrim nazubljenim nožem.
Uzmite svaki komad tijesta i rukama ga oblikujte dok ne dobijete savršeno okruglu, glatku kuglu.
Već odvojenim krupnijim česticama sladnog brašna dodajte zobi koliko želite te ih izmiješajte.
Uvaljajte gornju stranu svake kugle tijesta u mješavinu žitarica. U pripremljenu košaru za dizanje tijesta položite kugle na stranu koju ste uvaljali u žitarice.
Ostavite tijesto da se diže dok se gotovo ne udvostruči u obujmu.
Dvadesetak minuta prije no što kruščiće stavite peći, zagrijte pećnicu na 240 °C te u nju stavite kamenu ploču za pečenje kako bi se i ona zagrijala. Stavite posudu za pečenje na dno pećnice da bi se zagrijala. Nalijte šalicu vode.
Preokrenite košaru za dizanje tijesta na dasku za kruh te je podignite s tijesta. Stavite kruščiće na lim za pečenje ili vruću kamenu ploču, izlijte pripremljenu šalicu vode u vruću posudu za pečenje kako biste proizveli vodenu paru i smanjite temperaturu pećnice na 200 °C.
Pecite kruščiće 30-ak minuta ili dok ne postanu zlatne boje.
Kako biste provjerili jesu li ispečeni, preokrenite jedan i kucnite ga po donjoj strani – trebao bi zvučati šuplje.
Ako nisu gotovi, vratite ih u pećnicu na još nekoliko minuta. Ako su gotovi, stavite ih na rešetku da se hlade.