Recepti Kruh i pecivo 17. prosinca 2024.

Imamo super recept za kruh s pivom!

Kruh i pecivo
120 MIN
30 MIN
8
SREDNJE
kruh
Kruh s pivom
foto: JSB Co/Unsplash
Recept za kruh s pivom pronašli smo u genijalnoj kuharici "Kako napraviti kruh" koju obožava hrvatska publika

Potaknuti prošlotjednim savjetom ministra gospodarstva Ante Šušnjara da pečemo kruh kod kuće, ako nam je već onaj kupovni skup, krenuli smo štreberski skupljati dobre recepte za domaći kruh. A gdje drugdje potražiti inspiraciju nego u knjizi "Kako napraviti kruh - više od 60 recepata za izradu kruh u vlastitom domu" autora Emmanuela HadjiandreouaStevea Paintera koja obiluje odličnim, malo drugačijim, odlično objašnjenim i provjerenim receptima za kruh.

Kako napraviti kruh Možda vas zanima... Kako napraviti kruh doznaj u istoimenoj slasnoj knjizi Najave

Kako napraviti kruh | Author: Školska knjiga Knjiga "Kako napraviti kruh" foto: Školska knjiga Kako napraviti kruh | Author: Školska knjiga Knjiga "Kako napraviti kruh" foto: Školska knjiga

Pečenjem kruha kod kuće štedimo, ali i uživamo u vrhunskim okusima

"Posljednjih se godina u pekarnicama, velikim trgovinama i na tržnicama mogu pronaći mnoge vrste kruha čime se udovoljava potražnji za izvornim proizvodima. Pečenje kruha u vlastitu domu ne donosi samo uštedu nego i užitak u pripremi prirodne i zdrave hrane.

Ako želite doznati provjerene načine kako u pripremi kruha uspjeti svaki put i pri tome usavršavati svoju vještinu, poslušajte savjete čovjeka koji za svoje kruhove osvaja nagrade. Emmanuel Hadjiandreou pravi je umjetnik u stvaranju kruha. U svojoj svjetskoj uspješnici objašnjava kako, korak po korak, pripremiti odličan kruh", poručuju iz Školske knjige koja je nedavno predstavila reizdanje ove sjajne kuharice, budući da je ona, zbog aktualnosti teme i odličnih recepata, rasprodana u rekordnom roku.

kruh Možda vas zanima... Ministar kaže: "Kuhajte kruh". Mi smo ga ipak ispekli, a ovo je naš jednostavan recept Recepti

Zašto baš kruh s pivom?

Listajući ovu divnu knjigu posvećenu kruhu, za oko nam je zapeo recept za kruh s pivom. OK, na prvu se čini malo kompliciran, no oni koji budu strpljivo slijedili autorove upute opisane detaljno, korak po korak, na kraju će dobiti genijalan kruh koji će ih oduševiti.

"Za ovaj kruh koristim pivo od koprive sa sladom, iako valja pokušati s bilo kojim pivom. Pivo se upotrebljava umjesto vode, a od njega kruh krasno dodatno naraste. Ovo je odličan kruh za pravljenje sendviča sa sirom i chutneyjem", poručuje Emmanuel Hadjiandreou, autor knjige "Kako napraviti kruh".

U nastavku donosimo njegov recept za kruh s pivom za koji smo sigurni da će te oduševiti, baš kao što je oduševio i nas!

kruh s pivom, kako napraviti kruh | Author: Emina Basara Recept za kruh s pivom pronašli smo u u knjizi "Kako napraviti kruh" foto: Emina Basara kruh s pivom, kako napraviti kruh | Author: Emina Basara Recept za kruh s pivom pronašli smo u u knjizi "Kako napraviti kruh" foto: Emina Basara

Ne gasi ekran dok kuham

Kruh s pivom
120 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Sladno brašno 400 g
  • Sol 10 g
  • Sladno brašno 200 g
  • Svježi kvasac 2 g
  • Pivo 200 ml
  • Svježi kvasac 4 g
  • Pivo 200 ml
  • Zobene pahuljice
Postupak
  1. U posudu za miješanje srednje veličine prosijte 400 g sladnog brašna (ili zamjenskoga: 240 g neizbijeljenoga krušnog brašna, 80 g mješavine integralnoga ili raženog brašna tipa 950 i 40 g pšeničnih sladnih pahuljica), a krupnije čestice brašna koje su ostale u situ istresite u plitku posudu. Ostavite sa strane.


  2. Pomiješajte sol s prosijanim brašnom i ostavite sa strane. To je suha smjesa.


  3. U drugu (manju) posudu za miješanje prosijte 200 g sladnog brašna, a krupnije čestice brašna koje su ostale u situ istresite u plitku posudu, zajedno s već prosijanim krupnim česticama.


  4. U drugoj (većoj) posudi za miješanje izvažite 2 g svježega (ili 1 g suhoga kvasca). Dodajte 200 ml sladnog piva i miješajte dok se kvasac ne rastopi. To je mokra smjesa. (Preostalo pivo ostavite na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.) 


  5. U mokru smjesu dodajte 200 g prosijanog brašna i miješajte dok se ne povežu. 


  6. Pokrijte i ostavite da fermentira preko noći na hladnom mjestu.


  7. Sljedeći dan u (manjoj) posudi za miješanje izvažite 4 g svježega (ili 2 g suhoga) kvasca. Dodajte preostalih 200 ml piva i miješajte dok se kvasac ne rastopi. (Ne brinite se ako pivo ostane bez mjehurića.) Izlijte u fermentiranu mješavinu s pivom i izmiješajte.


  8. Sad dodajte pripremljenu suhu smjesu i miješajte drvenom kuhačom dok se ne povežu. 


  9. Poklopite posudom u kojoj je bila suha smjesa i ostavite da odstoji 10 minuta.


  10. Nakon 10 minuta tijesto je spremno za miješenje. Ostavite ga u posudi pa ga povucite sa strane prema gore, a zatim pritisnite u sredinu. Malo okrenite posudu i ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ponovite 8 puta.

    Cijeli bi postupak trebao trajati samo nekih 10 sekundi i tijesto bi se pri miješenju već trebalo početi skupljati. Ponovno pokrijte posudu i ostavite da odstoji 10 minuta.


  11. Triput ponovite 10. korak, s tim da se tijesto posljednji put treba dizati 1 sat. 


  12. Kad se tijesto udvostruči u obujmu, pritisnite ga šakom. Lagano pobrašnite radnu površinu. Prebacite kuglu tijesta na pobrašnjenu radnu površinu.


  13. Razdijelite tijesto na 4 jednaka dijela metalnim rezačem za tijesto ili oštrim nazubljenim nožem. 


  14. Uzmite svaki komad tijesta i rukama ga oblikujte dok ne dobijete savršeno okruglu, glatku kuglu. 


  15. Već odvojenim krupnijim česticama sladnog brašna dodajte zobi koliko želite te ih izmiješajte.


  16. Uvaljajte gornju stranu svake kugle tijesta u mješavinu žitarica. U pripremljenu košaru za dizanje tijesta položite kugle na stranu koju ste uvaljali u žitarice. 


  17. Ostavite tijesto da se diže dok se gotovo ne udvostruči u obujmu.


  18. Dvadesetak minuta prije no što kruščiće stavite peći, zagrijte pećnicu na 240 °C te u nju stavite kamenu ploču za pečenje kako bi se i ona zagrijala. Stavite posudu za pečenje na dno pećnice da bi se zagrijala. Nalijte šalicu vode.


  19. Preokrenite košaru za dizanje tijesta na dasku za kruh te je podignite s tijesta. Stavite kruščiće na lim za pečenje ili vruću kamenu ploču, izlijte pripremljenu šalicu vode u vruću posudu za pečenje kako biste proizveli vodenu paru i smanjite temperaturu pećnice na 200 °C.


  20. Pecite kruščiće 30-ak minuta ili dok ne postanu zlatne boje.


  21. Kako biste provjerili jesu li ispečeni, preokrenite jedan i kucnite ga po donjoj strani – trebao bi zvučati šuplje.


  22. Ako nisu gotovi, vratite ih u pećnicu na još nekoliko minuta. Ako su gotovi, stavite ih na rešetku da se hlade.


Pivski štapići Možda vas zanima... Uz omiljeno pivo posluži domaće pivske štapiće Recepti bavarski pereci Možda vas zanima... Bavarski pivski pereci, baš kao s Oktoberfesta! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.