Tikvice i patlidžani čest su gost našeg ljetnog menija! I dok tikvice ubacujemo u sve moguće kombinacije, patlidžan nam je često onaj jedan element kod kojeg nam naprosto ponestaje inspiracije. No, potpuno neopravdano, jer se patlidžani odlično uklapaju u razna jela; od musaka, pohanih i punjenih patlidžana do namaza i ajvara.
Donosimo ti tri brza i ukusna recepta koja ćeš spremiti u tren oka. Dobar tek!
-
Složenac s patlidžanima
Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog ukusnog složenca. Parmigiana se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Zapravo se radi o vegetarijanskom jelu, ali ju možeš jesti i uz različite vrste mesa ili ribe. U nekim verzijama ovog jela koristi se mozzarella dok će se u većini recepata naći parmezan. Recept ti donose Sweety and spicy.
-
Slana pita s patlidžanima i pestom
Laura Roman donosi ti recept za odličnu slanu pitu s prhkim tijestom od integralnog pšeničnog brašna s dodatkom začina. Količina sastojaka dostatna je za dvije male pite, no ako želiš, možeš napraviti i jednu veću. Pitu možeš poslužiti uz gusti jogurt koji će se odlično sljubiti s intenzivnim okusom pesta i patlidžana.
-
Lažna pizza s patlidžanima
Počasti prijatelje ovom simpatičnom lažnom pizzom od patlidžana prema receptu Julie Child, autorice pravog kulinarskog klasika „Mastering the Art of French Cooking“. Ovo je zapravo nezahtjevan recept, koji se sastoji od tri osnovna elementa – patlidžana, umaka od rajčice i bogatog sloja mozzarelle i parmezana. Ako ipak nemaš vremena pripremati domaći umak od rajčice, poput Julie, poslužit će i kupovni. Dobar tek!