Ove toffee pločice s pistacijama i medom odličan su slatkiš od prirodnih sastojaka. Brzo su gotove i preukusne - donosimo ti provjeren recept!
Izrada slatkiša nikad nije izgledala jednostavnije – ni ukusnije! Ove toffee pločice nadahnute baklavom prava su poslastica za sve sladokusce. Hrskave, raskošnog okusa karamele i maslaca, ove slatke pločice odlično spajaju toplinu cimeta i cvjetne note meda koje naglašavaju bogatu orašastu aromu pistacije.
Pistacije - pržene i slane - tu su radu dodatne hrskavosti, ali slatkišu daju i živu boju i taman pravu dozu slanoće koja se savršeno slaže s karameliziranim okusom toffeeja. Ove genijalne pločice posluži kao desert nakon večere ili ih zapakiraj kao slatki, domaći poklon za nadolazeće blagdane. Jer, iako se čini da je daleko, Božić je zapravo iza ugla.
Recept za ove neodoljive slatkiše je u nastavku...
Neodoljive slatke pločice od pistacije i meda
foto: Jeri, Whisper of Yum/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Slatkiši od pistacije i meda
25 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
48
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Pistacije - pržene, slane
1,50
šalica
Šećer
400
g
Maslac
500
g
Med
3
žlica
Sol
1
žličica
Cimet
1,50
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Voda
65
ml
Postupak
Veliki pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Po papir pospi 1 šalicu nasjeckanih pistacija.
Šećer, maslac, vodu, med i sol stavi u veliku tavu. Zagrijavaj na srednjoj vatro, uz često miješanje, dok se maslac ne rastopi, 4-5 minuta.
Nastavi kuhati na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, dok smjesa ne dobije zlatnosmeđu boju, a termometar ne pokaže temperaturu između 150 i 155 stupnjeva, 12-18 minuta.
Makni tavu s vatre i pažljivo u karamelu umiješaj cimet u prahu i ekstrakt vanilije. Vruću karamelu prelij preko pistacije u plehu. Pusti da se malo ohladi, oko 2 minute. Pospi ostatkom pistacija (1/2 šalice). Pusti da se potpuno ohladi, za to će trebati oko 2 sata.
Slatkiš razlomi u nepravile komade. Čuvaj u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, umotano u papir za pečenje ili voštani papir. Tako spremljen, ovaj fora slatkiš, može stajati do 2 tjedna.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
125 kcal
6 %
MASTI
9,00 g
12 %
KOLESTEROL
0,02 g
0 %
UH
10,00 g
3 %
PROTEINI
1,00 g
2 %
Ako nemaš termometar za hranu, postoji rješenje: stavi zdjelu hladne vode pokraj štednjaka. Kada je karamela u tavi tamne zlatnosmeđe boje, pažljivo pomoću žlice spusti malo smjese u vodu. Ako se odmah stvrdne, spremna je. Nije baš najpreciznija metoda, ali poslužit će u nuždi.
Iako su nam pistacije idealne za ove slatke pločice, možeš ih zamijeniti i nekim orašastim plodovima poput lješnjaka, oraha, badema... Boja neće biti toliko živahna, ali će pločice također biti jako slasne.