Pripremio si se na okrepu bogatu povrćem, piletinom i škampima? A onda dođe trenutak kad riža u juhi zapucketa i sve se pretvori u show - donosimo super slasni recept!
Juha može biti puno više od tople zdjele za hladne dane. Sizzling rice soup, pucketava juha od riže, ima sve: laganu bazu od povrtnog ili pilećeg temeljca, proteine iz piletine i kozica, shiitake gljive koje donose duboki umami i mrkvu za svježinu i boju.
Ipak, zvijezda predstave je – riža. Posebno osušena i zatim pržena, ubacuje se u juhu taman prije posluživanja, kada pucketa i stvara pravi mali spektakl.
Hrskava riža u azijskoj je kuhinji zapravo nastala slučajno, kao "nusprodukt" zapečene riže s dna woka. No ono što je nekad bilo ostatak, danas je najuzbudljiviji dio juhe.
Ovo jelo podjednako vole odrasli i djeca - odrasli zbog bogatog okusa, a mališani jer je zabavno jesti juhu koja pucketanjem "oživi" pred njima. Recept je u nastavku!
Pucketava juha od riže
foto: Went Here 8 This/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pucketava kineska juha
15 MIN
pripreme
38 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kuhana riža
1,50
šalica
Sol
0,65
žličica
Sušene shiitake gljive
30
g
Češnjak
1
režanj
Mrkva
1
kom
Grašak šećerac
0,50
šalica
Kineski kupus
3
kom
Pileća prsa - file
115
g
Umak od kamenica
1,50
žličica
Kozice
225
g
Suncokretovo ulje
2
žličica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žličica
Pileći temeljac
1
l
Sezamovo ulje
0,50
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 160 °C.
Obloži lim za pečenje s povišenim rubom papirom za pečenje.
Rasporedi rižu po papiru i posoli s ⅛ žličicom soli.
Kad se pećnica zagrije, peci rižu 25 minuta, dok se ne osuši.
Zakuhaj 2 šalice vode do vrenja. Makni s vatre, dodaj shiitake gljive i poklopi. Namači najmanje 10 minuta.
Dok se gljive namaču, pripremi ostale sastojke. Najprije sitno nasjeckaj češnjak.
Operi mrkvu i tanko je nareži ukoso.
Tanko nareži mahune graška šećerca.
Isperi kineski kupus. Odvoji zelene lisnate dijelove od bijelih. Lisnate dijelove nasjeckaj na komade duge oko 5 cm i odloži. Bijele dijelove nareži na komade duge oko 5 cm i odloži (odvojeno od zelenih).
Piletinu tanko nareži na ploškice. Zatim je pomiješaj s 2 žličice vode, umakom od kamenica i kukuruznim škrobom. Odloži.
Kozice nasjeckaj na komadiće veličine 0,5 cm.
U velikom loncu zakuhaj 4 šalice vode. Dodaj piletinu i nježno promiješaj, kuhaj oko 45 sekundi, dok ne pobijeli. Izvadi i odloži.
U kipuću vodu dodaj kozice, promiješaj i kuhaj 30 sekundi, dok ne postanu neprozirni. Izvadi ih i odloži sa strane. Vodu izlij, a lonac obriši.
Gljive izvadi iz vode, a tekućinu sačuvaj. Odreži drvenaste stapke, a po potrebi klobuke tanko nareži.
Stavi lonac na srednju vatru. Ulij ulje, pa dodaj mrkvu i shiitake te sotiraj 1 minutu. Dodaj sitno nasjeckan češnjak i miješaj još 1 minutu. Zatim dodaj stabljike kupusa (bijele dijelove) i grašak te kuhaj 1 minutu.
Dodaj pileći temeljac i sačuvanu tekućinu od namakanja gljiva (prolij talog, u juhu ide samo bistri dio).
Pusti juhu da lagano zakuha.
Dodaj kuhanu piletinu i kozice. Kuhaj 1 minutu, zatim dodaj zelene lisnate dijelove kupusa.
Ponovno dovedi do laganog vrenja i dodaj ½ žličice soli i sezamovo ulje te promiješaj. Kušaj i po potrebi dodatno začini.
U srednje velik lonac ulij ulje do dubine oko 2,5-4 cm. Pazi da ostaviš najmanje 5 cm razmaka od površine ulja do ruba lonca jer će se ulje pjeniti. Zagrij na srednjoj vatri do 175 °C. Upotrijebi kuhinjski termometar kako bi provjerio temperaturu.
Juhu ulij u zdjelice za posluživanje.
Kad je vrijeme za posluživanje, prži suho tostiranu rižu u ulju zagrijanom na oko 175 °C dok ne postane hrskava, otprilike 30 sekundi. (Vjerojatno ćeš to raditi u 3 ture.)
Hrskavu rižu odmah, izravno iz ulja, ubaci u juhu i - gledaj kako pucketa.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
324 kcal
16 %
MASTI
7,50 g
10 %
KOLESTEROL
0,99 g
0 %
UH
39,60 g
14 %
PROTEINI
24,00 g
48 %
Ostatke pucketave kineske juhe možeš čuvati u hladnjaku do 5 dana ili zamrznuti, no rižu prži uvijek svježu jer samo tada dobivaš onaj nezaboravni pucketavi trenutak.