Recepti Juha 15. rujna 2025.

Kineska juha s kozicama i rižom je najzabavnije jelo koje ćeš ikada probati!

Juha
15 MIN
38 MIN
4
SREDNJE
kineska juha
Pucketava kineska juha od riže
foto: Went Here 8 This/Pinterest
Pripremio si se na okrepu bogatu povrćem, piletinom i škampima? A onda dođe trenutak kad riža u juhi zapucketa i sve se pretvori u show - donosimo super slasni recept!

Juha može biti puno više od tople zdjele za hladne dane. Sizzling rice soup, pucketava juha od riže, ima sve: laganu bazu od povrtnog ili pilećeg temeljca, proteine iz piletine i kozica, shiitake gljive koje donose duboki umami i mrkvu za svježinu i boju.

Ipak, zvijezda predstave je – riža. Posebno osušena i zatim pržena, ubacuje se u juhu taman prije posluživanja, kada pucketa i stvara pravi mali spektakl.

pečena piletina i riža Možda vas zanima... Zapečena riža s piletinom fini je ručak iz jedne posude Recepti

Ukusna zabava za cijelu obitelj

Hrskava riža u azijskoj je kuhinji zapravo nastala slučajno, kao "nusprodukt" zapečene riže s dna woka. No ono što je nekad bilo ostatak, danas je najuzbudljiviji dio juhe.

Ovo jelo podjednako vole odrasli i djeca - odrasli zbog bogatog okusa, a mališani jer je zabavno jesti juhu koja pucketanjem "oživi" pred njima. Recept je u nastavku!

kineska juha | Author: Went Here 8 This/Pinterest Pucketava juha od riže foto: Went Here 8 This/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pucketava kineska juha
15 MIN
pripreme
38 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Kuhana riža 1,50 šalica
  • Sol 0,65 žličica
  • Sušene shiitake gljive 30 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Mrkva 1 kom
  • Grašak šećerac 0,50 šalica
  • Kineski kupus 3 kom
  • Pileća prsa - file 115 g
  • Umak od kamenica 1,50 žličica
  • Kozice 225 g
  • Suncokretovo ulje 2 žličica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žličica
  • Pileći temeljac 1 l
  • Sezamovo ulje 0,50 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 160 °C.


  2. Obloži lim za pečenje s povišenim rubom papirom za pečenje.


  3. Rasporedi rižu po papiru i posoli s ⅛ žličicom soli.


  4. Kad se pećnica zagrije, peci rižu 25 minuta, dok se ne osuši.


  5. Zakuhaj 2 šalice vode do vrenja. Makni s vatre, dodaj shiitake gljive i poklopi. Namači najmanje 10 minuta.


  6. Dok se gljive namaču, pripremi ostale sastojke. Najprije sitno nasjeckaj češnjak.


  7. Operi mrkvu i tanko je nareži ukoso.


  8. Tanko nareži mahune graška šećerca.


  9. Isperi kineski kupus. Odvoji zelene lisnate dijelove od bijelih. Lisnate dijelove nasjeckaj na komade duge oko 5 cm i odloži. Bijele dijelove nareži na komade duge oko 5 cm i odloži (odvojeno od zelenih).


  10. Piletinu tanko nareži na ploškice. Zatim je pomiješaj s 2 žličice vode, umakom od kamenica i kukuruznim škrobom. Odloži.


  11. Kozice nasjeckaj na komadiće veličine 0,5 cm.


  12. U velikom loncu zakuhaj 4 šalice vode. Dodaj piletinu i nježno promiješaj, kuhaj oko 45 sekundi, dok ne pobijeli. Izvadi i odloži.


  13. U kipuću vodu dodaj kozice, promiješaj i kuhaj 30 sekundi, dok ne postanu neprozirni. Izvadi ih i odloži sa strane. Vodu izlij, a lonac obriši.


  14. Gljive izvadi iz vode, a tekućinu sačuvaj. Odreži drvenaste stapke, a po potrebi klobuke tanko nareži.


  15. Stavi lonac na srednju vatru. Ulij ulje, pa dodaj mrkvu i shiitake te sotiraj 1 minutu. Dodaj sitno nasjeckan češnjak i miješaj još 1 minutu. Zatim dodaj stabljike kupusa (bijele dijelove) i grašak te kuhaj 1 minutu.


  16. Dodaj pileći temeljac i sačuvanu tekućinu od namakanja gljiva (prolij talog, u juhu ide samo bistri dio).


  17. Pusti juhu da lagano zakuha.


  18. Dodaj kuhanu piletinu i kozice. Kuhaj 1 minutu, zatim dodaj zelene lisnate dijelove kupusa.


  19. Ponovno dovedi do laganog vrenja i dodaj ½ žličice soli i sezamovo ulje te promiješaj. Kušaj i po potrebi dodatno začini.


  20. U srednje velik lonac ulij ulje do dubine oko 2,5-4 cm. Pazi da ostaviš najmanje 5 cm razmaka od površine ulja do ruba lonca jer će se ulje pjeniti. Zagrij na srednjoj vatri do 175 °C. Upotrijebi kuhinjski termometar kako bi provjerio temperaturu.


  21. Juhu ulij u zdjelice za posluživanje.


  22. Kad je vrijeme za posluživanje, prži suho tostiranu rižu u ulju zagrijanom na oko 175 °C dok ne postane hrskava, otprilike 30 sekundi. (Vjerojatno ćeš to raditi u 3 ture.)


  23. Hrskavu rižu odmah, izravno iz ulja, ubaci u juhu i - gledaj kako pucketa.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

324 kcal

16 %

MASTI

7,50 g

10 %

KOLESTEROL

0,99 g

0 %

UH

39,60 g

14 %

PROTEINI

24,00 g

48 %

Ostatke pucketave kineske juhe možeš čuvati u hladnjaku do 5 dana ili zamrznuti, no rižu prži uvijek svježu jer samo tada dobivaš onaj nezaboravni pucketavi trenutak.

Ako voliš juhe, imamo i ove prefine recepte!

Mercimek çorbası: kremasta i raskošna turska juha od crvene leće Možda vas zanima... Kremasta i raskošna turska juha od crvene leće Recepti krem juha od povrća i feta sira Možda vas zanima... Prefina krem juha od pečenog povrća i feta sira Recepti Mađarska juha od gljiva Možda vas zanima... Skuhaj ovu mađarsku juhu od gljiva i dan će ti biti bolji Recepti Kremasta, mirisna, slojevita... Ova juha od špinata pobjeđuje sve Možda vas zanima... Kremasta i mirisna juha u kojoj je špinat u glavnoj ulozi Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.