Lagan, voćan i pun okusa. Jednostavni kolač kolač od malina i kokosa savršen je i za goste i za mirno popodne uz šalicu kave
Kolačod malina i kokosa nije jedan od onih spektakularnih deserta za pokazivanje, ali je definitivno za uživanje u svakom zalogaju. Osim toga, ima nešto utješno u ovoj kombinaciji: slatkast i blag tropski kokos spojio se s razigranom kiselkastom notom maline, i sve to u mekanom, laganom biskvitu koji ne traži posebnu prigodu.
Nema kreme, a ni ukrasa
Ovaj kolač nema kreme, nema ukrašavanja s puno detalja, ali ima slojevitost: mekana sredina, voćni komadići maline, lagani okus kokosa i sloj džema koji sve zaokružuje.
Uz to, za ovaj kolač koristi nekoliko osnovnih sastojaka, među kojima su glavni maline i kokos, brzo se priprema i savršeno pristaje uz šalicu čaja, kave ili čistu tišinu.
Bilo da kolač od malina i kokosa pripremaš za goste, obitelj ili samo za sebe, uvijek će izgledati i mirisati kao nešto domaće i poznato. A to je, priznaj, najljepše od svega. Recept je u nastavku...
Uključi pećnicu na 175 °C. Obloži kalup za kruh (23 x 13 cm) papirom za pečenje – neka papir prelazi rubove kalupa jer će ti to pomoći kad budeš vadio kolač nakon pečenja.
U većoj zdjeli miksaj maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Maslac mora biti sobne temperature – ne preskači taj korak.
U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Naizmjenično dodaj jedno po jedno jaje i dio brašna u smjesu s maslacem, svaki put dobro izmiksaj da se sve sjedini.
Na kraju, lagano umiješaj 1 šalicu kokosovog brašna i ¾ šalice malina u smjesu. Nježno promiješaj i prebaci tijesto u pripremljeni kalup. Poravnaj površinu i rasporedi preostalih ¼ šalice malina po vrhu tijesta. Ostavi 10 malina za ukrašavanje.
Stavi kolač u zagrijanu pećnicu i peci oko 60 minuta. Ako vrh počne prebrzo tamniti, prekrij ga aluminijskom folijom. Torta je gotova kad naraste, dobije zlatnu boju i vrh lagano odskoči kad ga pritisneš prstom.
Izvadi kolač iz pećnice i ostavi ga da se hladi 15 minuta u kalupu, zatim pažljivo izvadi i potpuno ohladi na rešetki. Ne preskači hlađenje – ako staviš džem na topli kolač, samo će skliznuti.
Kad se kolač potpuno ohladi, premaži je slojem džema, pospi s preostale 2 žlice kokosovog brašna i ukrasi s 10 malina. Reži na deblje ploške i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
420 kcal
21 %
MASTI
23,00 g
31 %
KOLESTEROL
0,12 g
0 %
UH
49,70 g
18 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
Kolač od malina i kokosa posluži sa sladoledom od vanilije ili žlicom lagano tučenog slatkog vrhnja. Ako voliš kontrastne okuse, dodaj i par listića svježe mente.