Recepti Desert 08. kolovoza 2025.

Okus djetinjstva u sočnom kolaču od malina i kokosa

Desert
15 MIN
60 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Ispeci sočan kolač od malina i kokosa koji miriše na djetinjstvo
foto: @waitrose Pinteres
Lagan, voćan i pun okusa. Jednostavni kolač kolač od malina i kokosa savršen je i za goste i za mirno popodne uz šalicu kave

Kolač od malina i kokosa nije jedan od onih spektakularnih deserta za pokazivanje, ali je definitivno za uživanje u svakom zalogaju. Osim toga, ima nešto utješno u ovoj kombinaciji: slatkast i blag tropski kokos spojio se s razigranom kiselkastom notom maline, i sve to u mekanom, laganom biskvitu koji ne traži posebnu prigodu.

Nema kreme, a ni ukrasa

Ovaj kolač nema kreme, nema ukrašavanja s puno detalja, ali ima slojevitost: mekana sredina, voćni komadići maline, lagani okus kokosa i sloj džema koji sve zaokružuje.

Uz to, za ovaj kolač koristi nekoliko osnovnih sastojaka, među kojima su glavni maline i kokos, brzo se priprema i savršeno pristaje uz šalicu čaja, kave ili čistu tišinu.

Bilo da kolač od malina i kokosa pripremaš za goste, obitelj ili samo za sebe, uvijek će izgledati i mirisati kao nešto domaće i poznato. A to je, priznaj, najljepše od svega. Recept je u nastavku...

Ispeci sočan kolač od malina i kokosa koji miriše na djetinjstvo | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Maline foto: Patrycja Jadach/Unsplash kokos | Author: Diana Kuleniuk/Unsplash Kokos foto: Diana Kuleniuk/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač od malina i kokosa
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 0,75 šalica
  • Šećer 0,75 šalica
  • Jaje 3 kom
  • Brašno 1,25 šalica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Kokosovo brašno 1,12 šalica
  • Maline 1,25 šalica
  • Džem od malina 0,50 šalica
Postupak
  1. Uključi pećnicu na 175 °C. Obloži kalup za kruh (23 x 13 cm) papirom za pečenje – neka papir prelazi rubove kalupa jer će ti to pomoći kad budeš vadio kolač nakon pečenja.


  2. U većoj zdjeli miksaj maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Maslac mora biti sobne temperature – ne preskači taj korak.


  3. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Naizmjenično dodaj jedno po jedno jaje i dio brašna u smjesu s maslacem, svaki put dobro izmiksaj da se sve sjedini.


  4. Na kraju, lagano umiješaj 1 šalicu kokosovog brašna i ¾ šalice malina u smjesu. Nježno promiješaj i prebaci tijesto u pripremljeni kalup. Poravnaj površinu i rasporedi preostalih ¼ šalice malina po vrhu tijesta. Ostavi 10 malina za ukrašavanje.


  5. Stavi kolač u zagrijanu pećnicu i peci oko 60 minuta. Ako vrh počne prebrzo tamniti, prekrij ga aluminijskom folijom. Torta je gotova kad naraste, dobije zlatnu boju i vrh lagano odskoči kad ga pritisneš prstom.


  6. Izvadi kolač iz pećnice i ostavi ga da se hladi 15 minuta u kalupu, zatim pažljivo izvadi i potpuno ohladi na rešetki. Ne preskači hlađenje – ako staviš džem na topli kolač, samo će skliznuti.


  7. Kad se kolač potpuno ohladi, premaži je slojem džema, pospi s preostale 2 žlice kokosovog brašna i ukrasi s 10 malina. Reži na deblje ploške i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

420 kcal

21 %

MASTI

23,00 g

31 %

KOLESTEROL

0,12 g

0 %

UH

49,70 g

18 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

Kolač od malina i kokosa posluži sa sladoledom od vanilije ili žlicom lagano tučenog slatkog vrhnja. Ako voliš kontrastne okuse, dodaj i par listića svježe mente.

 Ispeci i ove fine kolače sa sezonskim voćem!

Anđeoski kolač s malinama Možda vas zanima... SOČAN I MEKAN Anđeoski kolač s bobičastim voćem Recepti Aromatični kolač s maslinovim uljem i nektarinama Možda vas zanima... Kolač s maslinovim uljem i nektarinama za slatko ljeto Recepti kolač od smokava i pistacija Možda vas zanima... Fenomenalan kolač od smokava i pistacija Recepti kolač od bresaka Možda vas zanima... Predivan biskvitni kolač s prvim breskvama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.