gastro postao
Isprobajte lazanje prema receptu s portala Zdrava krava
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 30836
Potrebno vam je
- 40 g pšenično brašno crno (85% ekstrah. )
- 500 g zeleno tijesto za lazanje
- 0.50 vezica blitva
- 1.50 g rajčica, ukuhana (konc. 10%)
- 1 kom luk ,crveni
- 1000 l španjak špinak
- 250 g pelati
- 1 kom patlidžan
- 2 kom tikvice, zelene
- 1 režanj češnjak
- 300 g šampinjoni (uzgojeni)
- 200 g bukovače
- 300 g edamer (40% m u st)
- povrtni temeljac
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- mljevena kurkuma
- slatka paprika
- peršin, list
- mješavina suhih začina
- parmezan
- 100 g sojine ljuskice
Priprema
- Od brašna, soli, malo kurkume i mlake vode umijesite tvrđe, elastično tijesto koje možete ostaviti sa strane dok pripremate umak i povrće.
- Blitvu operite i kratko blanširajte pa ju izvadite, ocijedite i ostavite da se malo ohladi.
- Luk očistite i pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckane pelate pa kratko kuhajte, ubacite sojine ljuskice i mljevenu slatku papriku Kotanyi. Zalijte temeljcem i kuhaj 5 do 10 minuta da ljuskice upiju tekućinu, a umak se zgusne. Zatim dodajte sol, papar i začinsko bilje Kotanyi.
- Gljive i tikvice očistite i naribajte na listiće (bukovače samo nareži na manje komade). Posolite te kratko propirjajte i ocijedite višak tekućine. Blitvu nasjeckajte.
- Tijesto razvaljajte u kvadratne listove. Nauljite vatrostalnu posudu i slažite lazanje - na dno stavite list tijesta pa dodajte pola umaka, zatim list tijesta pa gljive s tikvicama i blitvu, ponovo list tijesta pa ostatak umaka.
- Prekrijte sa zadnjim listom tijesta kojeg lagano možete premazati uljem. Ubacite lazanje u dobro zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta na 250 stupnjeva.
- Pred kraj izvadite lazanje, pospite ribanim sirom i parmezanom, vratite u pećnicu da se sir otopi i lagano zapeče. Kad su lazanje gotove, dodajte im sjeckani peršin koji će se upiti u rastopljeni sir, pričekajte da se malo ohladi i poslužite toplo uz miješanu salatu.
- Salata: Matovilac, radič, svježu rajčicu, žutu i zelenu papriku operite i narežite, dodajte velike crne masline, sol ulje i limun i sve dobro promiješajte prije posluživanja.
Izvor Zdrava Krava