Recepti 18. srpnja 2023.

Ledena granita od kave naš je doručak iz snova

Granita od kave
Granita od kave foto: Instaram @lavazzausa
gastro postao gastro.24sata.hr
Granita od kave odličan je desert podrijetlom sa Sicilije gdje se tijekom ljetnih vrućina poslužuje za doručak zajedno s toplim brioche pecivom... Može li bolje?!

Granita je tradicionalni talijanski desert koji se najčešće poslužuje na Siciliji. Slatko je to iskušenje koje je lako napraviti, a savršeno osvježava ljeti kad se temperature popnu u nebo.

Prema definiciji granita je polusmrznuti desert od šećera, vode i raznih aroma. Od aroma najčešće se koriste limun, mandarina, naranče, jasmin, bademi, metvica, šumsko voće, ali i kava.

 

Granita Možda vas zanima... Ledena slasna granita prema receptu Gordona Ramsayja Špajza

 

Granita s kavom karakteristična je za grad Messinu, dok je ona s bademima popularna u Cataniji. Zanimljivo, granita se često ljeti poslužuje za doručak, zajedno s toplim brioche pecivom. Ma zamisli samo, doručkuješ kavu!

 | Author: Instagram @thebeveragestorebr Granita od kave foto: Instagram @thebeveragestorebr

Granita od kave

Sastojci:

  • 350 + 20 ml vrućeg espressa
  • 80 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 100 ml slatkog vrhnja sa 30 % mliječne masti
  • amaretti keksi

 

Možda vas zanima... Granita – ljetno osvježenje sa Sicilije Kolumne

 

Postupak:

  1. U posudu stavi 70 g šećera i 125 ml vode i dobro izmiješaj. Pusti da zakipi i neka snažno vrije na vatri oko 1 minutu.
  2. Dodaj 350 ml espresso kave.
  3. Mahunu vanilije razreži na pola, postruži sjemenke vanilije i oboje (mahunu i sjemenke) stavi u sirup od kave. Pusto da se ohladi.
  4. Procijedi kroz sito u plitku metalnu posudu i stavi u zamrzivač na 2 sata, s time da svakih 30 minuta sve dobro promiješaš vilicom da spriječiš formiranje ledenih kristala.
  5. Još jednom dobro promiješaj vilicom i nakon 2 sata u zamrzivaču.
  6. Istuci slatko vrhnje s ostatkom šećera i 20 ml espressa, dok ne dobiješ polučvrstu kremu.
  7. Granitu razdijeli u 4 čaše, u svaku dodaj žličicu kreme od kave i posluži s amaretto keksima.

 | Author: Brigitte Tohm/Unsplash Kava - glavni sastojak granite za razbuđivanje foto: Brigitte Tohm/Unsplash  | Author: Instagram @bari_jong Granita od kave foto: Instagram @bari_jong

Isprobaj i sljedeće recepte za granitu i semifreddo:

 

granitA Možda vas zanima... Granita - ledena slastica od samo tri sastojka None limun granita Možda vas zanima... Instant osvježenje: granita od limuna None Možda vas zanima... Ultimativno osvježenje: Semifreddo od limete Kolumne Možda vas zanima... Čokoladni semifreddo s lješnjacima i dulce de lecheom Kolumne Semifreddo Možda vas zanima... Semifreddo s malinom i pistacijama za prste polizati Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.