Granita je savršeno osvježenje... Talijani je ljeti često poslužuju za doručak, pa se pitamo - zašto ne bismo i mi?!
Granita jetradicionalan talijanski desert koji se najčešće poslužuje na Siciliji. Slatko je to iskušenje koje je lako napraviti, a savršeno osvježava ljeti kad se temperature popnu u nebo.
Prema definiciji granita je polusmrznuti desert od šećera, vode i raznih aroma. Od aroma najčešće se koriste limun, mandarina, naranče, jasmin, bademi, metvica, šumsko voće, ali i kava.
Granita s kavom karakteristična je za grad Messinu, dok je ona s bademima popularna u Cataniji. Zanimljivo, granita se često ljeti poslužuje za doručak, zajedno s toplim brioche pecivom. Ma zamisli samo, doručkuješ kavu - i nitko ti ne prigovara zbog toga!
Granita od kave
foto: Instagram @bari_jong
Ne gasi ekran dok kuham
Granita od kave
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Espresso
370
ml
Šećer
80
g
Mahuna vanilije
1
kom
Slatko vrhnje
100
ml
Amaretti (keksi)
Postupak
U posudu stavi 70 g šećera i 125 ml vode i dobro izmiješaj. Pusti da zakipi i neka snažno vrije na vatri oko 1 minutu.
Dodaj 350 ml espresso kave.
Mahunu vanilije razreži na pola, postruži sjemenke vanilije i oboje (mahunu i sjemenke) stavi u sirup od kave. Pusto da se ohladi.
Procijedi kroz sito u plitku metalnu posudu i stavi u zamrzivač na 2 sata, s time da svakih 30 minuta sve dobro promiješaš vilicom da spriječiš formiranje ledenih kristala.
Još jednom dobro promiješaj vilicom i nakon 2 sata u zamrzivaču.
Izmiksaj slatko vrhnje s ostatkom šećera i 20 ml espressa, dok ne dobiješ polučvrstu kremu.
Granitu razdijeli u 4 čaše, u svaku dodaj žličicu kreme od kave i posluži s amaretto keksima.
Isprobaj i sljedeće recepte za granitu i semifreddo:
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.