gastro postao
Ako nas jedan miris podsjeća na Božić, onda je to miris badema u čokoladi
Svake godine, dolaskom adventskih kućica u grad, pojavi se i ovaj predivni miris koji nas podsjeća kako dolazi Božić - miris prženih badema (i lješnjaka) u čokoladi. Miris cimeta i čokolade, obavija svojim čarobnim velom koji tako neodoljivo priziva zimu i snijeg.
Što je potrebno za izradu ove mirisne delicije:
- 2 172 šalice badema (neoguljenih)
- 1 1/4 šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 100 g čokolade, nasjeckane
- 1/2 šalice kakaa
- 1/2 šalice mljevenog šećera
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva i staviti bademe u posudu za pečenje te ih pržiti 15 minuta
- U srednjoj posudi, pomiješati šećer, cimet, 1/4 šalice vode i pržene bademe. Kuhati na najmanjoj temperaturi uz stalno miješanje da se šećer rastopi i postane zlatne boje - dok svi bademi nisu prekriveni smjesom rastopljenog šećera. Staviti bademe na papir za pečenje i u hladnjak na 15 minuta
- Na pari rastopiti čokoladu i u nju umočiti bademe tako da budu potpuno prekriveni čokoladom. Prebaciti ih ponovno na papir za pečenje (razdvojiti ih da se ne zalijepe od čokolade) i ponovno ohladiti u hladnjaku
- Nakon što su se ohladili, pola badema staviti u kakao, a pola u mljeveni šećer (po želji, umjesto u bijeli šećer, može ih se umočiti u otopljenu bijelu čokoladu) i promiješati ih kako bi svi bili prekriveni kakaom/šećerom
Ako ih ne pojedete sve sami, zamotajte ih u celofan i razveselite nekog ovim divnim mirisnim poklonom!