Ovo jelo tradicionalne ruske kuhinje, u svojoj pradomovini poznato je kao salata Olivier, a sastoji se od kuhanog, na kockice narezanog povrća - krumpira i mrkve, potom graška, sitno nasjeckanih kiselih krastavaca, kuhanih jaja, a ponekad i celera i luka.
Također, u njoj se može naći i jabuka (iako je nekima baš to sporno), a moguće je dodati i komadiće mesa poput piletine, kobasica, šunke... Sve to obavije se majonezom u koju se po želji može dodati i kiselo vrhnje, jogurt, senf, sol, papar.
U Brazilu ovu salatu nazivaju Maionese, u Danskoj i Norveškoj poznata je kao talijanska salata, dok je Nizozemci nazivaju husarskom salatom. U zemljama bivše Jugoslavije poznata je kao - francuska, ili par ruska ako sadrži meso. Zanimljivo, jednom smo prilikom u Francuskoj čuli kako su nam upravo poslužili - makedonsku salatu, a naši domaćini malo su se i uvrijedili kada smo im rekli da mi tu istu salatu nazivamo - francuskom.
U svakom slučaju, ova salata kao niti jedna druga ne izaziva rasprave oko naziva i sastojaka, no svi ćemo se složiti - ona je neizostavan dio blagdanskog stola. Vrijeme pripreme je maksimalno 35 minuta, a niže navedene količine dostatne su za 8 manjih, ili pak 4 obilne porcije!
Nama je ovaj recept drag baš ovakav kakav jest, i takva nam je francuska najfinija, a ti slobodno izbaci neki sastojak koji ti ne odgovara (primjerice spornu jabuku)... Ili pak dodaj kukuruz iz konzerve, ili narezanu šunku ili piletinu, jer znamo da neki i to vole ubaciti u francusku.
Pripremi se za Uskrs, uz naše odlične recepte...