Recepti Desert 05. studenoga 2025.

Naopaki kolač s pekan orasima

Desert
25 MIN
45 MIN
10
SREDNJE
naopaki kolač s pekan orasima
foto: Katalin Nagy, SPATULA desserts/Pinterest
Sve što voliš kod pite i karamela stane u jedan rustikalan i mirisan naopaki kolač s pekan orasima za koji imamo savršen recept

Naopaki kolač s pekan orasima nastao je iz ideje da desert može izgledati efektnije ako se - preokrene. Pekan orasi i karamelizirani sloj peku se na dnu, a zatim završavaju na vrhu bez potrebe za dodatnim dekoriranjem.

Iako naopaki kolač s pekan orasima izgleda jako efektno, sve što ti treba za njegovu pripremu su dvije zdjele, okrugli kalup za torte i malo strpljenja pri okretanju. Nema stresa s tijestom kao kod pite, a okusom joj ovaj naopaki kolač s pekan orasima ozbiljno konkurira.

Možda vas zanima... Ušećereni pekan orasi - grickalica i dodatak salatama Recepti

Topla i podatna karamela

Ovaj desert voli rutinu: preokreni ga najkasnije 10 minuta nakon pečenja, tada je karamela još topla i podatna. Ako zaboraviš, nema panike: samo potopi dno kalupa u toplu vodu nekoliko sekundi i ponovno će popustiti.

Naopaki kolač s pekan orasima, za koji recept donosimo u nastavku, čuvaj na sobnoj temperaturi do 3 dana (ako preživi toliko). Iako je divan sam po sebi, poslužen uz kuglicu sladoleda od vanilije i bit će senzacionalan.

naopaki kolač s pekan orasima | Author: Julie Marie Eats/Pinterest Naopaki kolač s pekan orasima foto: Julie Marie Eats/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Naopaki kolač s pekan orasima
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
PRELJEV
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Maslac 0,50 šalica
  • Svijetli smeđi šećer 107 g
  • Javorov sirup 0,25 šalica
  • Pekan orasi 114 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetku na sredinu. Kalup za tortu (23 cm) poprskaj sprejem za pečenje.


  2. U manjoj posudi na srednje jakoj vatri zagrij maslac, smeđi šećer i javorov sirup, miješajući dok se ne otopi i sve sjedini (oko 5 minuta). Makni s vatre i umiješaj krupno nasjeckane pekan orahe.


  3. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i stavi u hladnjak na najmanje 20 minuta (ili do 1 dan unaprijed).


BISKVIT
Sastojci
  • Brašno 210 g
  • Cimet 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Prašak za pecivo 0,75 žličica
  • Šećer 150 g
  • Maslac 0,50 šalica
  • Svijetli smeđi šećer 107 g
  • Jaje 2 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Mlijeko 0,75 šalica
Postupak
  1. U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, sol i prašak za pecivo.


  2. U velikoj zdjeli miksaj bijeli šećer, omekšali maslac i smeđi šećer 2 do 3 minute, dok ne postanu pjenasti. Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miksaj nakon svakog. Umiješaj vaniliju.


  3. Dodaj suhe sastojke i miksaj na niskoj brzini dok ne ostane samo nekoliko suhih tragova. Ulij mlijeko i miksaj dok ne postane glatka smjesa. Pažljivo izlij preko ohlađenog sloja od oraha i poravnaj.


  4. Peci 40–45 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Pusti da odstoji 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokreni na tanjur. Ohladi do kraja prije rezanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

519 kcal

25 %

MASTI

30,00 g

41 %

KOLESTEROL

0,88 g

0 %

UH

59,00 g

21 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

Ispeci i ove naopake delicije!

Možda vas zanima... Došlo je i njihovo vrijeme! Isprobaj obrnuti kolač od mandarina Recepti Slasni hrskavi naopaki tart s porilukom i sirom Možda vas zanima... Hrskav i slastan: Naopaki tart s porilukom i sirom Recepti Naopaki kolač s breskvama i medom Možda vas zanima... Naopaki kolač s breskvama i vrućim medom Recepti Izokrenuti kolač s bananama Možda vas zanima... Daj mi nešto slatko: Izokrenuti kolač s bananama Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.