Sve što voliš kod pite i karamela stane u jedan rustikalan i mirisan naopaki kolač s pekan orasima za koji imamo savršen recept
Naopaki kolačs pekan orasima nastao je iz ideje da desert može izgledati efektnije ako se - preokrene. Pekan orasi i karamelizirani sloj peku se na dnu, a zatim završavaju na vrhu bez potrebe za dodatnim dekoriranjem.
Iako naopaki kolač s pekan orasima izgleda jako efektno, sve što ti treba za njegovu pripremu su dvije zdjele, okrugli kalup za torte i malo strpljenja pri okretanju. Nema stresa s tijestom kao kod pite, a okusom joj ovaj naopaki kolač s pekan orasima ozbiljno konkurira.
Ovaj desert voli rutinu: preokreni ga najkasnije 10 minuta nakon pečenja, tada je karamela još topla i podatna. Ako zaboraviš, nema panike: samo potopi dno kalupa u toplu vodu nekoliko sekundi i ponovno će popustiti.
Naopaki kolač s pekan orasima, za koji recept donosimo u nastavku, čuvaj na sobnoj temperaturi do 3 dana (ako preživi toliko). Iako je divan sam po sebi, poslužen uz kuglicu sladoleda od vanilije i bit će senzacionalan.
Naopaki kolač s pekan orasima
foto: Julie Marie Eats/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Naopaki kolač s pekan orasima
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
PRELJEV
Sastojci
Suncokretovo ulje
Maslac
0,50
šalica
Svijetli smeđi šećer
107
g
Javorov sirup
0,25
šalica
Pekan orasi
114
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetku na sredinu. Kalup za tortu (23 cm) poprskaj sprejem za pečenje.
U manjoj posudi na srednje jakoj vatri zagrij maslac, smeđi šećer i javorov sirup, miješajući dok se ne otopi i sve sjedini (oko 5 minuta). Makni s vatre i umiješaj krupno nasjeckane pekan orahe.
Smjesu izlij u pripremljeni kalup i stavi u hladnjak na najmanje 20 minuta (ili do 1 dan unaprijed).
BISKVIT
Sastojci
Brašno
210
g
Cimet
1
žličica
Sol
1
žličica
Prašak za pecivo
0,75
žličica
Šećer
150
g
Maslac
0,50
šalica
Svijetli smeđi šećer
107
g
Jaje
2
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Mlijeko
0,75
šalica
Postupak
U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, sol i prašak za pecivo.
U velikoj zdjeli miksaj bijeli šećer, omekšali maslac i smeđi šećer 2 do 3 minute, dok ne postanu pjenasti. Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miksaj nakon svakog. Umiješaj vaniliju.
Dodaj suhe sastojke i miksaj na niskoj brzini dok ne ostane samo nekoliko suhih tragova. Ulij mlijeko i miksaj dok ne postane glatka smjesa. Pažljivo izlij preko ohlađenog sloja od oraha i poravnaj.
Peci 40–45 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Pusti da odstoji 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokreni na tanjur. Ohladi do kraja prije rezanja.