gastro postao
Danas je Martinje, a ti ga proslavi uz - kuhano vino prema receptu slavnog kuhara
Recept za kuhano vino potreban nam je čim stigne zima. Ako si i ti u potrazi, imamo dobre vijesti! Jamie Oliver otkrio je recept i male trikove za pripremu omiljenog blagdanskog pića.
Tajna savršenog kuhanog vina je u začinima, a osim spomenutih u receptu, u lonac možeš dodati i sve druge začine koje voliš, poput kardamoma ili đumbira. Jamie tvrdi da je njegova verzija kuhanog vina poput Božića u čaši koji se ne smije propustiti.
Osim odabira začina, ključ dobrog kuhanog vina je i u načinu pripreme pa treba biti strpljiv. Pusti da se tekućina lagano zagrijava kako bi se svi okusi imali vremena stopiti s vinom.
Svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove!
Kuhano vino by Jamie Oliver
Sastojci:
- 2 klementine
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 lovorova lista
- 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- 1 mahuna vanilije
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 boce chiantija ili drugog crvenog vina
Postupak:
- Pomoću gulilice oguli koru klementinama, limunu i limeti.
- U veliki lonac na srednje jaku vatru stavi kuhati šećer, dodaj koru i iscijedi sok klementine.
- Dodaj klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribaj muškatni oraščić.
- Mahunu vanilije prepolovi uzdužno i dodaj u lonac, a zatim ulij vino tako da prekrije šećer.
- Pusti da se krčka dok se šećer potpuno ne otopi u vinu, a zatim zakuhaj.
- Kad zakuha, pusti da se kuha otprilike četiri do pet minuta, odnosno sve dok ne dobiješ gusti sirup.
- Važno je da se prvo napravi sirup jer se šećer i začini trebaju poprilično zagrijati. Ako ih zagrijavaš nakon što si dodala vino, sav alkohol će ispariti.
- Kad si dobila sirup, smanji temperaturu te dodaj zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrij vino, a nakon otprilike pet minuta, kad postane toplo i ukusno, prelij ga u čaše i posluži.
Isprobaj i sljedeće recepte: