Voliš li dinju? Ovog ljeta nemoj se zadovoljiti već odavno uobičajenom kombinacijom pršuta i dinje! Od predjela do prvih jela i na kraju deserta - čitav je niz svježih i laganih recepata za uživanje u ovom najsvestranijem ljetnom voću u bilo koje doba dana.
I nije samo slatka, dinja je također zdrava - pomaže u eliminaciji tekućine i toksina, a ujedno je saveznik tamnjenja kože.
Za desert ti predlažemo ovaj elegantni semifreddo od dinje i amaretta. Semifreddo, savršeno osvježenje na žlicu, često je podložan brojnim varijacijama. Nama se, pak, posebno sviđa ovaj recept jer kombinira slatkoću dinje s posebnim okusom amaretta, digestiva koji se odlično slaže s desertima i voćem.
Semifreddo s dinjom i amarettom
Sastojci:
- 400 grama pulpe dinje
- 150 grama šećera u prahu
- 12 grama listića želatine
- 3 žumanjka
- 6 žlica amaretto likera
- 4,5 dl slatkog vrhnja
Postupak:
- Za pripremu semifredda od dinje i amaretta, ostavi želatinu pet minuta da se namače u zdjeli hladne vode. U međuvremenu blendaj dinju dok ne dobiješ pire.
- U loncu zagrij amaretto liker, dodaj ocijeđenu želatinu, ugasi vatru i miješaj dok se ne otopi.
- U zdjeli električnom pjenjačom umuti hladno vrhnje. Zatim pjenjačom umuti žumanjke uz dodatak šećera dok ne pobijele i postanu pjenasti. Dodaj pasiranu dinju, želatinu i promiješaj te lagano umiješaj vrhnje.
- Dobivenu kremu rasporedi u 12 mini kalupa i ostavi da se stvrdne u zamrzivaču najmanje tri sata. Zatim prebaci u hladnjak na sat vremena prije nego što ih izvadiš iz kalupa i poslužiš naslagane po tri na tanjure naizmjence s kriškama dinje.
Isprobaj i ove recepte s dinjom...