Mnogi ih nazivaju krafnama, no to nije najtočnije. Maritozzi su slatko pecivo od tijesta sličnog onome za krafne, ali se peku u pećnici, i kasnije razrežu te obilno pune kremom. Imamo super recept!
Mekano, slasno i sočno pecivo puno okusa, i aromatično kremasto punjenje, što kažeš na ovu kombinaciju? I da, nisu krafne, nego - maritozzi, talijansko pecivo koje se pravi od brioche tijesta, sličnog onome za krafne, ali se - peku u pećnici.
Ove raskošne, bogato nadjevene slatke kuglice odličan su desert, ili ideja za slatki doručak, a punjenje može dosta varirati, odnosno možeš se baš lijepo poigrati okusima.
Maritozzi raznih okusa
foto: crazy_go/Pinterest
Što su maritozzi?
Maritozzi ili maritozzo (množina i jednina) autentičan je talijanski desert koji su prvobitno, u srednjem vijeku, pripremao tijekom Korizme. Naziv "maritozzi” dolazi od riječi "marito”, što na talijanskom znači - "muž", odnosno suprug. Naime, originalni maritozzo bio je mekano pecivo punjeno kremom od vanilije u koje su muškarci skrivali prstenje prilikom prošnje svoje voljene dame.
Danas se možda ne koriste za prošnju, no maritozzi su posljednjih godina sve popularniji, a mnogi slastičari i pekari osmišljavaju svoje verzije, koje uključuju poboljšane nadjeve i preljev.
Danas donosimo odličan recept - ovitiramisu maritozzi oduševit će svakog ljubitelja tiramisua, ali i finih slatkih peciva! Dobar tek! Uživaj u slatkom!
Maritozzi
foto: Sugar Salt Magic/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tiramisu maritozzi
45 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
MARITOZZI
Sastojci
Mlijeko
120
g
Instant kvasac
5
g
Šećer
15
g
Glatko brašno
225
g
...
Sol
5
g
Maslac
35
g
TIRAMISU NADJEV
Sastojci
Mascarpone
100
g
Slatko vrhnje
75
g
Šećer u prahu
20
g
Ekstrakt vanilije
2
g
Kava
30
ml
Kakao prah
10
g
Postupak
U zdjelici aktiviraj kvasac s toplom mlijekom i šećerom. Pusti da stoji 5 minuta, dok se ne zapjeni.
Miksaj brašno, sol i aktivirani kvasac na srednjoj brzini oko 2 minute. Dodaj 1 jaje (drugo ćemo koristit za premazivanje tijesta prije stavljanja u pećnicu) i miksaj dalje dok se sve dobro ne sjedini.
Dodaj maslac, žlicu po žlicu i miksaj dalje 8-10 minuta.
Namasti veliku zdjelu u koju potom prebaci tijesto, pokrij ga prozirnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom i ostavi u najtoplijem kutku kuhinje kako bi se lijepo diglo. Neka se diže oko sat vremena, odnosno dok se ne odvostruči u volumenu.
Pripremi tiramisu nadjev: U srednjoj zdjeli izmiksaj šećer u prahu, slatko vrhnje, mascarpone i vaniliju. Kremu prebaci u slastičarsku vrećicu i ostavi u hladnjaku.
Dignuto tijesto nareži na 5 jednakih komada (svaki treba imati cca 80 g) i oblikuj ga u kuglice.
Pleh obloži papirom za pečenje te na to stavi kuglice tijesta, koje moraju biti odvojene barem 5 cm kako se prilikom dizanja i pečenja ne bi slijepile jedna za drugu.
Pokrij kuglice tijesta krpom i pusti da s eponovno dižu 1 sat.
15 minuta prije kraja tih sat vremena upali pećnicu na 190 stupnjeva.
Istuci jaje koje ćeš koristiti za premazivanje peciva. Premaži peciva i peci ih 13 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju.
IZvadi iz pećnice i pusti da se maritozzi potpuno ohlade.
Nožem za kruh lagano razreži svaki maritozzo po vrhu, po sredini peciva, pazi da ih potpuno ne prerežeš na pola (dno treba ostati spojeno kako bi zadržalo punjenje).
Unutrašnjost zarezanog peciva premaži kavom i potom napuni dobro ohlađenom kremom. Tupom stranom noža izravnaj kremu. Prije serviranja pospi kakao prahom.
Bez nadjeva, maritozzi se mogu čuvati do 2 dana na sobnoj temperaturi, u dobro poklopljenoj posudi, bez dotoka zraka. No kad staviš nadjev, najbolje ih je odmah pojesti. Ili ih nadjeni pa spremi u hladnjak, u pokrivenu posudu. No bolje ih je puniti netom prije posluživanja jer bi se mogli razmočiti.
Ako jako voliš tiramisu, imamo i ove maštovite varijante ovog popularnog talijanskog deserta!