Što se dogodi kad spojiš tiramisu i baskijski cheesecake? Dobiješ novu genijalnu slasticu za kojom luduje svijet! Donosimo odličan, provjeren recept
Tiramisu fanatici došli su, nakon brojnih varijanti njima omiljenog tiramisu, ponovno na svoje jer pojavila se još jedna genijalna slastica koja u nazivu ima i - tiramisu. Riječ je o odličnom spoju baskijske torte od sira i tiramisua.
Iako ovim receptom donosimo odlične vijesti ljubiteljima tiramisu i baskijske torte od sira, ali zato loše vijesti za one koji pripremaju deserte sa smanjenim udjelom masnoće. Jer kako bi ovaj desert, tiramisu baskijska torta od sira, odnosno tiramisu baskijski cheesecake, bio savršenog okusa, moraju se koristiti punomasne namirnice (krem sir, kiselo vrhnje, mascarpone). Jer ovo definitivno nije desert koji ćemo jesti kada smo na dijeti...
Donosimo odličan, provjeren recept za tiramisu baskijsku tortu od sira (baskijski cheesecake) koji će sigurno postati jedan od tvojih novih omiljenih deserata!
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 200°C. Lagano navlaži 2 lista papira za pečenje veličine 40x30 cm i dobro ih zgužvaj. Zatim ih izravnaj i obloži njima okrugli kalup za tortu, preklapajući ih po potrebi da pokriješ stranice.
Stavi kalup na lim za pečenje s rubovima.
U srednju zdjelu stavi ¼ šalice instant espresso praha i 2 žlice kakaa u prahu, dodaj 2 žlice vruće vode te miješaj i gnječi silikonskom špatulom dok se smjesa ne otopi i postane glatka. Ostavi sa strane.
U zdjeli samostojećeg miksera miksaj četiri pakiranja krem sira (po 225 g, sobne temperature), 2 šalice (400 g) šećera, ¼ šalice (31 g) glatkog brašna, 1 žlicu soli te 1 žlicu paste od vanilije ili ekstrakta vanilije na srednje prema niskoj brzini dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane potpuno glatka, oko 2 minute.
Ako koristiš ručni mikser i veliku zdjelu, možda će biti potrebno nekoliko minuta duže da se šećer otopi.
Povećaj brzinu miksera na srednju i dodaj 6 velikih jaja, po dva odjednom, dobro umiješavajući svaku turu prije dodavanja sljedeće, ukupno oko 45 sekundi. Sastruži stranice zdjele, zatim smanji brzinu na srednje-nisku. Dodaj dva pakiranja mascarponea (po 225 g, sobne temperature), 1 šalicu vrhnja za šlag i 2 žlice ruma te miješaj dok ne postane glatka smjesa, oko 1 minute. Ponovno sastruži stranice zdjele i miksaj još 10 sekundi dok smjesa ne postane svilenkasta.
Polovicu smjese prebaci u zdjelu s pripremljenom espresso smjesom (ako je smjesa previše grudasta, prvo je malo razrijedi s nekoliko žlica tijesta prije nego što dodaš ostatak). Miješaj silikonskom špatulom
dok se ne sjedini.
Naizmjenično stavljaj velike žlice svijetle i tamne smjese u pripremljeni kalup (nije potrebno biti potpuno precizan). Lagano protresi kalup da izravnaš površinu. Peci cheesecake dok ne poprimi duboku zlatno-smeđu boju na vrhu i dok sredina i dalje lagano podrhtava, 50–55 minuta. Ostavi cheesecake da se hladi u kalupu na plehu 10 minuta (sredina će se malo spustiti dok se hladi). Prebaci u hladnjak i ostavi da se potpuno ohladi, najmanje 4 sata.
U čistoj zdjeli miksera s nastavkom za pjenjaču miksaj preostalo pakiranje mascarponea (225 g, sobne temperature), 1 šalicu vrhnja za šlag, 2 žlice tamnog ruma, 2 žlice šećera i ¼ žličice soli na srednjoj brzini dok ne dobiješ srednje čvrsti šlag, oko 4 minute. Premaži preko ohlađenog cheesecakea i po želji oblikuj valovite uzorke. Hladi dok se preljev ne stegne, oko 15 minuta.
Prije posluživanja pospi vrh cheesecakea kakaom u prahu. Ukloni stranice kalupa i pažljivo odlijepi papir za pečenje. Nareži na kriške i posluži.
Isprobaj i ove varijante baskijske torte od sira....