Isprobaj naš recept za zapečene njoke s mahunama i gljivama, neće ti biti žao!
Ako na stolu voliš imati nešto zeleno, ali da nije "samo" povrće, ovaj recept je tvoj odgovor. Klasični složenac od povrća dobiva potpuno novo lice uz dodatak njoka, dinstanih gljiva i gustog, kremastog bešamela.
Kombinacija tekstura je nenadmašna: hrskave mahune, mekane gljive, svileni umak, njoki koji upijaju sve te okuse... a na kraju – zlatno zapečeni sloj prženog luka.
Kao i obično, jer svi smo u nekim jurnjavama, kao bonus ističemo da ovaj složenac možeš pripremiti unaprijed. Složiš sve dan ranije, staviš u hladnjak, a kad dođu gosti, samo zapečeš i dodaš prženi luk na kraju.
Savršen je kao prilog, ali s obzirom na količinu i sastav (gljive + njoki), bez problema može biti samostalan bezmesni obrok. I da, ako netko ne voli zelene mahune, zavoljet će ih u ovoj kombinaciji!
Naš recept za zapečene njoke s mahunama i gljivama je u nastavku...
Mahune
foto: The Kitchn/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Njoki s mahunama
15 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sol
Zelene mahune
680
g
Maslac
0,50
šalica
Luk
1
kom
Šampinjoni
450
g
Češnjak
2
režanj
Brašno
30
g
Mlijeko
3
šalica
Pileći temeljac
1
šalica
Njoki
960
g
Prženi luk
1,50
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C s rešetkom u sredini. U velikom loncu posoljene kipuće vode kuhaj prepolovljene mahune 2–3 minute dok ne postanu svijetlozelene. Prebaci ih u ledenu kupku, a zatim ocijedi, posoli s 1/2 žličice soli i prebaci u vatrostalnu posudu (33 x 23 cm).
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopi 2 žlice maslaca. Dodaj tanko narezan luk, posoli i pirjaj oko 7 minuta dok ne omekša i počne se karamelizirati. Dodaj još 2 žlice maslaca i pusti da se otope. Umiješaj očišćene i tanko narezane gljive i pirjaj 13–15 minuta dok ne omekšaju i tekućina ispari. Dodaj nasjeckani češnjak i kratko pirjaj dok ne zamiriše, oko 1 minutu. Začini po ukusu i dodaj u posudu s mahunama.
U istoj tavi otopi preostali maslac. Umiješaj brašno i kuhaj 2–3 minute dok ne poprimi zlatnu boju i tostirani miris. Postupno umiješaj mlijeko, zatim temeljac, neprestano miješajući. Pusti da zavrije i kuhaj 5–7 minuta dok se umak ne zgusne. Dodaj njoke, nježno ih razdvajajući ako su se slijepili.
Prelij umak s njokima preko mahuna i gljiva u posudi. Promiješaj sve zajedno da se sjedini.
Peci 30 minuta, dok rubovi ne počnu lagano krčkati i njoki se ne zagriju do kraja. Izvadi, pospi prženim lukom i vrati u pećnicu još 7–10 minuta, dok luk ne zamiriše i postane hrskav.