Recepti Riba 05. ožujka 2025.

Odlična jela od riječne ribe iz kuharice stare 100 godina

Riba
25 MIN
65 MIN
4
SREDNJE
Punjena pastrva
Punjena pastrva - slasno i maštovito jelo
foto: Shutterstock
Za ljubitelje riječne ribe, i one koji će to tek postati, donosimo recepte za pripremu riječne ribe koje smo pronašli u staroj kuharici

Riječna riba je posebna. Mnogi obožavaju riječne ribe, ali mnogi i zaziru od njih. A samo ih treba naučiti pravilno pripremati. I zato donosimo odlične recepte za pripremu riječne ribe koje smo pronašli u jednoj staroj kuharici izdanoj početkom 20. stoljeća.

Riječ je o kuharici "Kuharski recepti, sastavljeni za vrijeme mojega rada u kuhinji bolnice Crvenog križa u Zagrebu u ratnim godinama 1914.1916." koja je objavljena u Zagrebu 1916. godine na njemačkom jeziku, a autorica je Marija Florschuetz. Reizdanje ove knjige pripremio je legendarni zagrebački ugostitelj i kolekcionar starih kuharica Zlatko Puntijar 2016. godine, uz pomoć svoje kćeri Matee.

zlatko puntijar | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Zlatko Puntijar foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Dobro se jelo i kuhalo i u ratnim godinama

"Unatoč ratnih strahotama koje su harale Europom od 1914. do 1918. godine, u Zagrebu je 1916. izdana ova kuharska knjiga na njemačkom jeziku. Ona je pokazatelj da draž finoga jela može ljudima olakšati čak i užase rata, a i drugih nedaća te da pun želudac uvijek pruža osjećaj ugode.

Čitajući ove prekrasne recepte odlučio sam sve bogatstvo ovih finih jela prevesti na hrvatski jezik i izdati dvojezično. Želja mi je ovom knjigom podijeliti s vama ljepotu okusa kojima su se nekada sladili naši preci", poručio je o knjizi u svome uvodu gospodin Zlatko Puntijar, vlasnik kultnog gračanskog restorana Stari Puntijar, ali i Muzeja gastronomije u kojem izlaže brojne stare kuharice i druge predmete vezane uz gastronomiju koje je skupio tijekom godina.

Možda vas zanima... Isprobajte recepte stare najmanje dva stoljeća Špajza

Iz ove divne stare kuharice donosimo odlične recepte za pripremu riječne ribe koji će sigurno oduševiti sve ljubitelje riječne ribe, ali i one koji će to tek postati.

 | Author: Gregor Moser/Unsplash Pastrve foto: Gregor Moser/Unsplash

Pečene pastrve

Očistiti male pastrve, urezati s obje strane, naribati (natrljati, op. a.) solju i češnjakom, staviti u posudu s uljem, staviti u tavu, dobro zagrijati, pastrve uvaljati u brašno i ispeći s obje strane. Poslužiti uz umak od senfa ( u posudu staviti 8 dg putra, 6 žumanjaka, 6 žlica senfa, 1/4 l hladne govedske juhe i na vrh noža soli. Tući na vatri dok ne postane svilenkasto, polako nakapati sok od 1/2 limuna).

Pastrve u hladetinu

Odabrati par malih pastrva, skuhati ih dok ne poplave, ostaviti u posudi da se ohlade. U kalup naliti 2 prsta visoko hladetinu, ostaviti da se stvrdne, položiti pastrve leđima unutra, naliti opet 2 prsta hladetine, ostaviti da se stvrdne, ohlađeno izručiti iz kalupa, ukrasiti isječenom crvenom hladetinom, kaparima, peršinom i tvrdo kuhanim jajima.

Kiseli šaran

Napraviti sok od vode, octa, soli, papra, lovorovog lista, kuhati 1/4 sata, naliti u ureze prst široke narezane na ribi, skuhati i garnirati kuhanim povrćem i hrenom.

šaran | Author: Dubravka Petrić/PIXSELL Šaran - fileti foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Ragu od šarana

U posudu staviti 16 dg putra, malo luka i povrća, list lovora i razrezanu glavu šarana, popržiti 1/4 sata, pa dodati šaran (1 kg) narezanog prst debelo, 1/2 l bijelog vina, malo vode i 8 dg crnog kruha, pirjati 1/2 sata. Riblje komade posložiti, umak zakiseliti, pasirati i preliti preko ribljih komada. 

Raščupana štuka

Skuhati štuku u slanoj vodi, izvaditi sve kosti i raščupati je. U vatrostalnu posudu staviti sloj pirjane riže, malo prženog luka, raščupanu štuku, pa rižu, luk, opet ribu i na vrh rižu. Preliti vrhnjem i u pećnici zapeći.

štuka | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Štuka foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Smuđ s majonezom

U slanoj vodi kuhati lijepog većeg smuđa, staviti octa, povrće, luk, list lovora i papar. Kuhano ostaviti dok se ne ohladi. Smuđa izvaditi, položiti u zdjelu leđima prema gore, premazati ga majonezom, garnirati hladetinom, tvrdo kuhanim jajima, srdelama, kavijarom, repovima raka, salatom i kiselim krastavcima. Posebno poslužiti majonezu.

Riba na bugarski način

U vatrostalnu posudu staviti vruću mast i lijepog posoljenog narezanog šarana, dodati na listiće narezani krumpir i napola pirjanu rižu s narezanim lukom. Sve dobro posoliti, preliti vrhnjem, posipati paprikom i peći u pećnici dok sve ne bude mekano.

I za kraj, odličan recept za šarana u smeđem umaku...

Ne gasi ekran dok kuham

Šaran u smeđem umaku
25 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 160 g
  • Luk 1 kom
  • Mrkva
  • Peršin korijen
  • Celer - korijen
  • Brašno 120 g
  • Voda
  • Ocat
  • Sol
  • Lovorov list
  • Listići svježeg peršina
  • Papar
  • Limunova korica
  • Kiselo vrhnje
  • Žumanjak 1 kom
  • Šaran 1 kg
  • Njoki
Postupak
  1. Lagano popržiti na 16 dg putra luk izrezan na listiće s korjenastim povrćem, dodati 12 dg brašna i na smeđe popržiti. Dodati vodu, ocat, sol. lovorov list, peršin, papar i limunovu koricu, kuhati 1/2 sata. Umak mora biti gust.


  2. Sve pasirati i u to staviti 1 kg narezanog šarana, i poklopljeno 1/2 sata pirjati. Prije posluživanja zakuhati 1/8 l vrhjna sa 1 žumanjkom, naliti na pirjanu ribu. Poslužiti s valjušcima.


A evo i nekoliko odličnih recepata s riječnom ribom iz naše arhive, koja nije toliko stara kao ova kuharica, ali su recepti također odlični i provjereni!

pastrva Možda vas zanima... Punjena pastrva - jelo kojem je teško odoljeti Recepti Čips od šarana Možda vas zanima... Imamo recept za najhrskaviji čips od šarana Recepti Možda vas zanima... Grilani šaran s finom krumpir salatom Špajza Možda vas zanima... Pijani šaran s grah salatom i krumpirom na blagdanski način Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.