Recepti Desert 27. svibnja 2025.

Ovaj kolač genijalan je spoj ružičaste limunade i biskvita

Desert
30 MIN
30 MIN
12
SREDNJE
Kolač s ružičastom limunadom
Kolač s ružičastom limunadom
foto: Pinterest
Ovaj kolač ima sve: svježinu, boju, miris i jednostavnost. A svi ga primijete i obožavaju. Kao i osobu koja ga je pripremila!

Pink limunada ima nešto u sebi - možda nostalgiju, možda boju, možda jednostavno činjenicu da se pije kad je toplo i sve je malo bezbrižnije. Sad zamisli da taj isti osjećaj možeš pretvoriti u kolač. Bez slojeva, bez previše filozofije.

Samo jedan biskvit u tepsiji, svilenkasta krema na vrhu i vesela boja koja ti uljepša dan. Ovaj kolač je stvoren za druženja: rođendane, piknike, prvi dan ljeta... ili onaj dan kad ti jednostavno treba nešto ružičasto i slatko. 

Sve je bolje uz malo boje

Okus ovog kolača s ružičastom limunadom jako je svjež i citrusan, ali ne prejak - limun dolazi iz kombinacije soka i koncentrata limunade, a boja dolazi po želji, uz par kapi prehrambene boje. Kora je lagana, mirisna i taman slatka, a krema s krem sirom i limunadom je ono što cijelu stvar diže na razinu "molim još jedan komad".

A najbolji dio? Nema slojeva, nema premazivanja rubova, nema panike oko rezanja - samo ispečeš, ohladiš, premažeš i režeš na kvadrate. Posluži uz ružičastu limunadu, naravno!

Ne gasi ekran dok kuham

Pink limunada kolač
30 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Biskvit
Sastojci
  • Brašno 2,50 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Prašak za pecivo 2,50 žličica
  • Maslac 0,75 šalica
  • Šećer 1,50 šalica
  • Jaje 4 kom
  • Koncentrat soka limuna 0,25 šalica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Mlijeko 0,50 šalica
  • Jestiva boja
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C.


  2. Namasti kalup dimenzija 33x23x5 cm maslacem i ostavi sa strane.


  3. Pripremi biskvit: U srednjoj zdjeli izmiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. Ostavi sa strane.


  4. U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje miksaj maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.


  5. Dodaj jaja, koncentrat limunade, limunov sok i vaniliju. Miješaj dok se sve ne sjedini.


  6. Dodaj pola mješavine brašna i pola mlijeka. Promiješaj, zatim dodaj ostatak brašna i mlijeka. Miješaj dok smjesa ne postane glatka. Po želji dodaj 2 kapi prehrambene boje za ružičasti ton.


  7. Rasporedi smjesu ravnomjerno u pripremljeni kalup.


  8. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 30–35 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi u potpunosti.


Krema
Sastojci
  • Maslac 0,50 šalica
  • Krem sir 170 g
  • Sol 0,25 žličica
  • Koncentrat soka limuna 0,25 šalica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Šećer u prahu 3 šalica
  • Jestiva boja
Postupak
  1. Pripremi kremu dok se biskvit hladi: U zdjelu miksera stavi maslac, krem sir, sol, koncentrat limunade, limunov sok i šećer u prahu. Miksaj dok ne dobiješ glatku kremu.


  2. Dodaj 2-3 kapi ružičaste prehrambene boje i umiješaj dok se ravnomjerno ne oboji.


  3. Ravnomjerno premaži ohlađeni kolač kremom. Dekoriraj po želji.


  4. Nareži na kvadrate i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

543 kcal

27 %

MASTI

26,20 g

36 %

KOLESTEROL

0,12 g

0 %

UH

72,60 g

26 %

PROTEINI

6,20 g

12 %

Prizovi ljeto i ovim receptima!

Kocke od limuna i ricotte Možda vas zanima... SLATKO LJETO Kocke od limuna i ricotte Recepti Zamrznuti voćni 'sladoled' Možda vas zanima... Isprobaj ledene voćne lizalice po receptu Jamieja Olivera Recepti Aromatični kolač s maslinovim uljem i nektarinama Možda vas zanima... Kolač s maslinovim uljem i nektarinama za slatko ljeto Recepti Rafaelo torta Možda vas zanima... Najbolja rafaelo torta simbol je ljetnih okusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.