Ovaj kolač ima sve: svježinu, boju, miris i jednostavnost. A svi ga primijete i obožavaju. Kao i osobu koja ga je pripremila!
Pink limunada ima nešto u sebi - možda nostalgiju, možda boju, možda jednostavno činjenicu da se pije kad je toplo i sve je malo bezbrižnije. Sad zamisli da taj isti osjećaj možeš pretvoriti u kolač. Bez slojeva, bez previše filozofije.
Samo jedan biskvit u tepsiji, svilenkasta krema na vrhu i vesela boja koja ti uljepša dan. Ovaj kolač je stvoren za druženja: rođendane, piknike, prvi dan ljeta... ili onaj dan kad ti jednostavno treba nešto ružičasto i slatko.
Okus ovog kolača s ružičastom limunadom jako je svjež i citrusan, ali ne prejak - limun dolazi iz kombinacije soka i koncentrata limunade, a boja dolazi po želji, uz par kapi prehrambene boje. Kora je lagana, mirisna i taman slatka, a krema s krem sirom i limunadom je ono što cijelu stvar diže na razinu "molim još jedan komad".
A najbolji dio? Nema slojeva, nema premazivanja rubova, nema panike oko rezanja - samo ispečeš, ohladiš, premažeš i režeš na kvadrate. Posluži uz ružičastu limunadu, naravno!
Ne gasi ekran dok kuham
Pink limunada kolač
30 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Biskvit
Sastojci
Brašno
2,50
šalica
Sol
0,50
žličica
Prašak za pecivo
2,50
žličica
Maslac
0,75
šalica
Šećer
1,50
šalica
Jaje
4
kom
Koncentrat soka limuna
0,25
šalica
Sok od limuna
2
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Mlijeko
0,50
šalica
Jestiva boja
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C.
Namasti kalup dimenzija 33x23x5 cm maslacem i ostavi sa strane.
Pripremi biskvit: U srednjoj zdjeli izmiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. Ostavi sa strane.
U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje miksaj maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Dodaj jaja, koncentrat limunade, limunov sok i vaniliju. Miješaj dok se sve ne sjedini.
Dodaj pola mješavine brašna i pola mlijeka. Promiješaj, zatim dodaj ostatak brašna i mlijeka. Miješaj dok smjesa ne postane glatka. Po želji dodaj 2 kapi prehrambene boje za ružičasti ton.
Rasporedi smjesu ravnomjerno u pripremljeni kalup.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 30–35 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi u potpunosti.
Krema
Sastojci
Maslac
0,50
šalica
Krem sir
170
g
Sol
0,25
žličica
Koncentrat soka limuna
0,25
šalica
Sok od limuna
1
žlica
Šećer u prahu
3
šalica
Jestiva boja
Postupak
Pripremi kremu dok se biskvit hladi: U zdjelu miksera stavi maslac, krem sir, sol, koncentrat limunade, limunov sok i šećer u prahu. Miksaj dok ne dobiješ glatku kremu.
Dodaj 2-3 kapi ružičaste prehrambene boje i umiješaj dok se ravnomjerno ne oboji.
Ravnomjerno premaži ohlađeni kolač kremom. Dekoriraj po želji.