Piramida s višnjama jedan je od kremastih kolača kojeg mnogi vole. Spoj višanja, vanilije i lisnatog tijesta. Okusom sličan kremšniti, ali s dodatkom višanja za svježinu i dodatne okuse
Piramida s višnjama divan je slatki klasik bez kojeg ne mogu proći brojne obiteljske fešte. Njegova jednostavna priprema i sam okus je ono što će te oduševiti. Jedino na što moraš obratiti pozornost je lisnato tijesto, odnosno na to da se prilikom pečenja ne odlijepi pa da višnje ne "pobjegnu" van.
U ovom kolaču uživat će sve generacije stoga je idealan za proslave, rođendane i razna zbivanja. U nastavku otkrij recept i okušaj se u njegovoj izradi.
Piramida s višnjama
foto: Nevena Josipović
Ne gasi ekran dok kuham
Piramida s višnjama
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Lisnato tijesto
500
g
Višnje iz kompota
500
g
Mlijeko
800
ml
Prašak za puding od vanilije
2
kom
Vanilin šećer
1
kom
Šećer
150
g
Maslac
150
g
Vrhnje za šlag
500
ml
Postupak
Lisnato tijesto izvadi iz zamrzivača te pusti da se otopi. U pakiranju su obično dva komada, stoga od svakog trebaš dobiti pet trakica; svaka bi trakica trebala imati pet centimetara širine i 15 do 20 cm dužine. Stoga svaki komad razvaljaj na cca 20×20.
Izreži trakice i na svaku poredaj višnje. Svaki rub trakice premaži s malo vode, te svaku trakicu zarolaj da višnje budu unutar tijesta tj omotane tijestom. Trakice posloži na lim obložen papirom za pečenje te stavi peći na 200°C, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
Za kremu odvoji malo mlijeka sa strane i umuti puding. Ostatak mlijeka stavi zakuhati zajedno sa šećerom i vanilin šećerom.
Kada mlijeko provrije, dodaj puding i miješa da se ne stvore grudice. Miješajte barem četiri do pet minuta. Makni s vatre i pusti da se puding ohladi. Moj savjet je da ga prekriješ prozirnom folijom da se ne stvori korica. Foliju stavi direktno na površinu kreme.
Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u ohlađenu kremu. Kremu još jednom dobro izmiksaj.
Na podlogu stavi četiri trakice s višnjama pa ih premaži kremom. Zatim stavi tri trakice i opet ih premaži kremom. Nastavi niz tako da staviš dvije trakice pa premažite kremom i za kraj stavi jednu trakicu i cijelu piramidu premaži ostatkom kreme.
Za sam kraj izmiksaj slatko vrhnje u šlag i premaži cijeli kolač.
Moja preporuka je da kolač odstoji cijelu noć u hladnjaku.