Recepti Povrće 16. prosinca 2024.

Pirjana janjeća koljenica s patlidžanom

Umak
15 MIN
135 MIN
4
SREDNJE
janjeća koljenica
Pirjana janjeća koljenica
foto: Rahibyaqubov/Pexels
Sporim kuhanjem pripremi janjeću koljenicu koja se topi u ustima i bogati umak koji obara s nogu

Ovo raskošno jelo donosi bogatstvo okusa i tekstura, a pripremljeno je na najjednostavniji način – dugim i sporim kuhanjem. Mekana janjeća koljenica, koja se pirja s patlidžanom, rajčicama, paprikom i aromatičnim začinima, doslovce se topi u ustima.

Tajna recepta je sumac, egzotični začin s osvježavajućom limunastom notom koji jelu daje poseban, voćni karakter.

Pirjana janjeća koljenica s patlidžanom | Author: Freepik Sumac foto: Freepik

Sumac se može nabaviti u mediteranskim trgovinama ili trgovinama začina – njegov jedinstveni okus obogatit će ovo jelo i učiniti ga nezaboravnim. Recept ne zahtijeva nikakve komplicirane tehnike, ali traži malo strpljenja dok se okusi ne sjedine i meso ne postane savršeno mekano.

Ako koristiš veliki patlidžan, koji je često gorči od drugih sorti, preporučuje se soljenje prije pripreme kako bi se smanjila gorčina. Narezan patlidžan pospi žlicom soli, stavi ga u cjedilo iznad zdjele i pritisni tanjurom s teškim limenkama. Ostavi da odstoji 30 minuta do 1 sat, potom isperi hladnom vodom i osuši papirnatim ručnicima.

patlidžan | Author: Tijana Drndarski/Unsplash Patlidžan foto: Tijana Drndarski/Unsplash

Eksplozija okusa

Posluži jelo uz pire od korjenastog povrća, bulgur ili smeđu rižu kako bi se svaki zalogaj savršeno stopio s aromatičnim umakom. Uz završni dodatak svježeg peršina i sirovog češnjaka, ovo jelo postaje prava eksplozija okusa.

Ne gasi ekran dok kuham

Pirjana janjeća koljenica s patlidžanom
15 MIN
pripreme
135 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Patlidžan 700 g
  • Janjeća koljenica 4 kom
  • Sumac 2 žlica
  • Sol 1,25 žličica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Zelena paprika 1 kom
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Rajčica 5 kom
  • Voda 1 šalica
  • Svježi peršin 0,50 šalica
Postupak
  1. Patlidžan nareži uzdužno na šnite debljine 1,25 cm, a zatim poprečno na komade širine 2,5 cm i ostavi sa strane. Janjeće koljenice utrljaj s 1 žlicom sumaca, soli i paprom.


  2. U velikom loncu (zapremine 5-6 litara) zagrij 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj koljenice i prži ih, okrećući često, dok ne porumene sa svih strana, 5-7 minuta. Ako je potrebno, prži u više tura da ne pretrpaš lonac. Prebaci popržene koljenice na tanjur.


  3. U isti lonac dodaj preostalu 1 žlicu maslinovog ulja, nasjeckanu papriku i luk, 2 nasjeckana češnja češnjaka i preostalu 1 žlicu sumaca. Pirjaj uz često miješanje dok povrće ne omekša, 3-5 minuta.

    Vrati koljenice u lonac. Dodaj patlidžan, rajčice i vodu te sve dobro promiješaj. Pusti da zakuha, smanji vatru na lagano, poklopi i kuhaj, povremeno miješajući i okrećući koljenice, dok meso ne omekša, oko 2 sata.


  4. Izvadi koljenice na tanjur i prekrij ih aluminijskom folijom kako bi ostale tople. Pojačaj vatru na srednje jaku i kuhaj umak dok se malo ne reducira i zgusne, 5-10 minuta. Makni s vatre i umiješaj ¼ šalice nasjeckanog peršina.


  5. U maloj zdjeli pomiješaj preostalu ¼ šalice peršina i preostali nasjeckani češnjak.


  6. Posluži koljenice s povrćem i umakom, preliveno mješavinom peršina i češnjaka.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

321 kcal

16 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

20,00 g

7 %

PROTEINI

32,00 g

64 %

Još ponešto o sporom kuhanju!

bang bang piletina Možda vas zanima... Sočna i zdrava: bang bang piletina iz slow cookera Recepti zdravko.jpg Možda vas zanima... Izvucite najbolje iz tehnike sporog kuhanja Špajza Svinjetina Možda vas zanima... Neodoljiva sporo pečena svinjetina koja se topi u ustima None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.