Sporim kuhanjem pripremi janjeću koljenicu koja se topi u ustima i bogati umak koji obara s nogu
Ovo raskošno jelo donosi bogatstvo okusa i tekstura, a pripremljeno je na najjednostavniji način – dugim i sporim kuhanjem. Mekana janjeća koljenica, koja se pirja s patlidžanom, rajčicama, paprikom i aromatičnim začinima, doslovce se topi u ustima.
Tajna recepta je sumac, egzotični začin s osvježavajućom limunastom notom koji jelu daje poseban, voćni karakter.
Sumac
foto: Freepik
Sumac se može nabaviti u mediteranskim trgovinama ili trgovinama začina – njegov jedinstveni okus obogatit će ovo jelo i učiniti ga nezaboravnim. Recept ne zahtijeva nikakve komplicirane tehnike, ali traži malo strpljenja dok se okusi ne sjedine i meso ne postane savršeno mekano.
Ako koristiš veliki patlidžan, koji je često gorči od drugih sorti, preporučuje se soljenje prije pripreme kako bi se smanjila gorčina. Narezan patlidžan pospi žlicom soli, stavi ga u cjedilo iznad zdjele i pritisni tanjurom s teškim limenkama. Ostavi da odstoji 30 minuta do 1 sat, potom isperi hladnom vodom i osuši papirnatim ručnicima.
Patlidžan
foto: Tijana Drndarski/Unsplash
Eksplozija okusa
Posluži jelo uz pire od korjenastog povrća, bulgur ili smeđu rižu kako bi se svaki zalogaj savršeno stopio s aromatičnim umakom. Uz završni dodatak svježeg peršina i sirovog češnjaka, ovo jelo postaje prava eksplozija okusa.
Ne gasi ekran dok kuham
Pirjana janjeća koljenica s patlidžanom
15 MIN
pripreme
135 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Patlidžan
700
g
Janjeća koljenica
4
kom
Sumac
2
žlica
Sol
1,25
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Zelena paprika
1
kom
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Rajčica
5
kom
Voda
1
šalica
Svježi peršin
0,50
šalica
Postupak
Patlidžan nareži uzdužno na šnite debljine 1,25 cm, a zatim poprečno na komade širine 2,5 cm i ostavi sa strane. Janjeće koljenice utrljaj s 1 žlicom sumaca, soli i paprom.
U velikom loncu (zapremine 5-6 litara) zagrij 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj koljenice i prži ih, okrećući često, dok ne porumene sa svih strana, 5-7 minuta. Ako je potrebno, prži u više tura da ne pretrpaš lonac. Prebaci popržene koljenice na tanjur.
U isti lonac dodaj preostalu 1 žlicu maslinovog ulja, nasjeckanu papriku i luk, 2 nasjeckana češnja češnjaka i preostalu 1 žlicu sumaca. Pirjaj uz često miješanje dok povrće ne omekša, 3-5 minuta.
Vrati koljenice u lonac. Dodaj patlidžan, rajčice i vodu te sve dobro promiješaj. Pusti da zakuha, smanji vatru na lagano, poklopi i kuhaj, povremeno miješajući i okrećući koljenice, dok meso ne omekša, oko 2 sata.
Izvadi koljenice na tanjur i prekrij ih aluminijskom folijom kako bi ostale tople. Pojačaj vatru na srednje jaku i kuhaj umak dok se malo ne reducira i zgusne, 5-10 minuta. Makni s vatre i umiješaj ¼ šalice nasjeckanog peršina.
U maloj zdjeli pomiješaj preostalu ¼ šalice peršina i preostali nasjeckani češnjak.
Posluži koljenice s povrćem i umakom, preliveno mješavinom peršina i češnjaka.