Jednostavna za pripremu, ugodno lagana i neodoljivo kremasta, ricotta pita bit će ti na jelovniku čitavo ljeto
Pita od ricotte je spas u danima kad želiš desert, ali ne želiš trošiti vrijeme. Gotova korica, par osnovnih sastojaka i pećnica – to je sve što ti treba.
Pita od ricotte lagana je, nježna i kremasta, s finom citrusnom notom, taman koliko treba da razbije slatkoću. Po teksturi nije klasičan cheesecake – malo je zrnatija, ali upravo to joj daje karakter.
Osnovna verzija pite od ricotte koristi grožđice, ali ako ti nisu favorit, možeš ih zamijeniti komadićima tamne čokolade, sušenim višnjama, brusnicama ili čak kandiranim voćem. Uz domaću ricottu, rezultat će biti još bolji.
Ako je ricotta koju koristiš mekana ili vodenasta, procijedi je kroz gazu preko noći – bit će kompaktnija i pogodnija za pečenje. Ova pita savršeno funkcionira sama, ali dobro se slaže i s jednostavnim voćnim preljevom (borovnice, maline ili jagode s malo šećera i limuna).
Ricotta
foto: Getty Images
Ne gasi ekran dok kuham
Pita od ricotte
10 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Prhko tijesto
1
kom
Jaje
5
kom
Šećer
0,50
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Limunova korica
1
žličica
Sol
1
prstohvat
Ricotta
380
g
Grožđice
0,50
šalica
Šećer u prahu
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C.
Izvadi gotovu koru za pitu iz hladnjaka i ostavi je da odstoji dok pripremaš nadjev.
U velikoj zdjeli izmuti jaja. Dodaj šećer, vaniliju i limunovu koricu pa sve zajedno dobro izmiješaj. Dodaj ricottu i grožđice, pa lagano umiješaj silikonskom špatulom ili drvenom žlicom, miješajući pažljivo kako bi se zadržala prozračna tekstura ricotte. Smjesu izlij u pripremljenu koru za pitu.
Peci otprilike 50 minuta, dok se pita ne stisne – sredina može ostati blago drhtava pri laganom tresenju, ali će se učvrstiti kako se hladi.
Potpuno ohladi na rešetki. Kad se pita od ricotte ohladi na sobnu temperaturu, stavi je u hladnjak i rashladi najmanje jedan sat prije posluživanja. Možeš je čuvati u hladnjaku do 4 dana, pokrivenu plastičnom folijom. Po želji pospi šećerom u prahu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
412 kcal
20 %
MASTI
25,00 g
34 %
KOLESTEROL
0,16 g
0 %
UH
33,00 g
12 %
PROTEINI
15,00 g
30 %
Nakon što se ispeče, pita treba prvo doći na sobnu temperaturu, a zatim biti još barem sat vremena u hladnjaku. Najbolja je kad je hladna, kompaktna i kad su svi okusi povezani. Ako možeš, pripremi je dan ranije.
Ako se nas pita, oduševit će te svaka od ovih pita!