Recepti Desert 09. srpnja 2025.

Pita od ricotte gotova u samo 10 minuta

Desert
10 MIN
50 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Pita od ricotte
Pita od ricotte
foto: azerbaijan_stockers / Freepik
Jednostavna za pripremu, ugodno lagana i neodoljivo kremasta, ricotta pita bit će ti na jelovniku čitavo ljeto

Pita od ricotte je spas u danima kad želiš desert, ali ne želiš trošiti vrijeme. Gotova korica, par osnovnih sastojaka i pećnica – to je sve što ti treba.

Pita od ricotte lagana je, nježna i kremasta, s finom citrusnom notom, taman koliko treba da razbije slatkoću. Po teksturi nije klasičan cheesecake – malo je zrnatija, ali upravo to joj daje karakter.

ricotta Možda vas zanima... Ricotta je svestrana, evo što sve od nje možeš pripremiti... Špajza

Prilagodljiva i zahvalna

Osnovna verzija pite od ricotte koristi grožđice, ali ako ti nisu favorit, možeš ih zamijeniti komadićima tamne čokolade, sušenim višnjama, brusnicama ili čak kandiranim voćem. Uz domaću ricottu, rezultat će biti još bolji.

Ako je ricotta koju koristiš mekana ili vodenasta, procijedi je kroz gazu preko noći – bit će kompaktnija i pogodnija za pečenje. Ova pita savršeno funkcionira sama, ali dobro se slaže i s jednostavnim voćnim preljevom (borovnice, maline ili jagode s malo šećera i limuna).

 | Author: Getty Images Ricotta foto: Getty Images

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od ricotte
10 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Prhko tijesto 1 kom
  • Jaje 5 kom
  • Šećer 0,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Limunova korica 1 žličica
  • Sol 1 prstohvat
  • Ricotta 380 g
  • Grožđice 0,50 šalica
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C.


  2. Izvadi gotovu koru za pitu iz hladnjaka i ostavi je da odstoji dok pripremaš nadjev.


  3. U velikoj zdjeli izmuti jaja. Dodaj šećer, vaniliju i limunovu koricu pa sve zajedno dobro izmiješaj. Dodaj ricottu i grožđice, pa lagano umiješaj silikonskom špatulom ili drvenom žlicom, miješajući pažljivo kako bi se zadržala prozračna tekstura ricotte. Smjesu izlij u pripremljenu koru za pitu.


  4. Peci otprilike 50 minuta, dok se pita ne stisne – sredina može ostati blago drhtava pri laganom tresenju, ali će se učvrstiti kako se hladi.

    Potpuno ohladi na rešetki. Kad se pita od ricotte ohladi na sobnu temperaturu, stavi je u hladnjak i rashladi najmanje jedan sat prije posluživanja. Možeš je čuvati u hladnjaku do 4 dana, pokrivenu plastičnom folijom. Po želji pospi šećerom u prahu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

412 kcal

20 %

MASTI

25,00 g

34 %

KOLESTEROL

0,16 g

0 %

UH

33,00 g

12 %

PROTEINI

15,00 g

30 %

Nakon što se ispeče,  pita treba prvo doći na sobnu temperaturu, a zatim biti još barem sat vremena u hladnjaku. Najbolja je kad je hladna, kompaktna i kad su svi okusi povezani. Ako možeš, pripremi je dan ranije.

 Ako se nas pita, oduševit će te svaka od ovih pita!

pita od borovnica Možda vas zanima... SLATKI LJETNI HIT Brzinska pita od krem sira i borovnica Recepti Jogurt pita s korom od datulja i orašastih plodova Možda vas zanima... Jogurt pita s korom od datulja i orašastih plodova Recepti michelle obama Možda vas zanima... Pita od jabuka Michelle Obame peče se čak 3 sata! Recepti Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem Možda vas zanima... Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem Recepti Prozračna i osvježavajuća limun pita Možda vas zanima... Prozračna i osvježavajuća limun pita Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.