Recepti Desert 19. prosinca 2025.

Pločice od malina – zdravi recept iz zdrave nove knjige "Hrana: Što bismo trebali kuhati?"

Desert
15 MIN
50 MIN
16
JEDNOSTAVNO
Mark Hyman: HRANA – Što bismo trebali kuhati?
Pločice od malina – zdravi recept iz zdrave nove knjige "HRANA – Što bismo trebali kuhati?"
foto: Školska knjiga
Mark Hyman u svojoj novoj knjizi "Hrana - Što bismo trebali kuhati?" donosi više od 100 slasnih recepata za dug i zdrav život. Ove odlične pločice od malina jedan su od njih

Nakon velikog uspjeha knjige dr. Marka Hymana "Hrana: Što bismo trebali jesti?", u izdanju Školske knjige odnedavno je na hrvatskom dostupna i njegova druga uspješnica, knjiga recepata "Hrana: Što bismo trebali kuhati?".

U ovoj kuharici recepte za sebe pronaći će svi, bez obzira na to jesu li vegana, slijede li paleo ili pegansku prehranu, ili izbjegavaju žitarice i laktozu. Neke su recepte u knjizi dodali prijatelji i kolege dr. Hymana koji su iskusili pozitivne učinke peganske prehrane – među njima su, primjerice, istaknuti liječnik i popularizator zdrave prehrane dr. Mehmet Oz i glumica Gwyneth Paltrow.

Mark Hyman: Hrana – Što bismo trebali jesti? Možda vas zanima... 13 savjeta Marka Hymana, autora knjige "Hrana – Što bismo trebali jesti?" Najave

Razotkriveni mitovi o prehrani

Nakon što je u svojoj uspješnici "Hrana: Što bismo trebali jesti?" razotkrio dugogodišnje mitove o prehrani koji su nas udaljili od namirnica koje su zapravo zdrave za nas, dr. Mark Hyman u novom izdanju Školske knjige donosi zbirku recepata koji će oduševiti nepce i nahraniti tijelo.

Knjiga "Hrana: Što bismo trebali kuhati?", u prijevodu Sare Zobel, nudi više od 100 ukusnih i hranjivih recepata koji ističu prednosti prehrane koja obiluje zdravim mastima, svježim povrćem, orašastim plodovima i mahunarkama te organski uzgojenim namirnicama. 

Mark Hyman: HRANA – Što bismo trebali kuhati? | Author: Školska knjiga Dr. Mark Hyman: "Heana: Što bismo trebali kuhati?" foto: Školska knjiga

Zavolio kuhanje kao mladić

Dr. Mark Hyman zavolio je kuhanje još kao mladić, u doba kad je prehrambena industrija počela zagovarati prerađenu hranu i zamrznuta jela. Unatoč tomu što se zapadni svijet sve više opredjeljivao za komociju, njegova je obitelj uglavnom nastojala jesti svježu, izvornu, neprerađenu hranu.

"Kuhanje sam oduvijek povezivao s pripadnošću zajednici. Moja prva sjećanja povezana s hranom tiču se kuhanja pileće juhe petkom navečer te prženja latkesa (palačinki od krumpira) za Hanuku.

Majka me naučila osnovama kuhanja – kako gnječiti češnjak, oguliti luk, kada početi pripremati obrok ako želimo da sve ispadne savršeno te bude gotovo u isto vrijeme. Time je nastavila tisućljetni međugeneracijski proces prenošenja vještina sakupljanja i pripreme hrane unutar zajednice”, navodi autor u uvodu svoje knjige.

"U današnje je vrijeme prehrambena industrija preotela naše kuhinje, što se nije dogodilo slučajno. Kuhanje je pretvorila u posao, teret i dosadu. Ne nasjedajte na poruku: 'Danas zaslužuješ odmor'.  Riječ je o prijevari koja bi nas trebala navesti da kupujemo unaprijed pripremljenu, prerađenu hranu”, ističe dr. Hyman.

božićni stol, dr. oz Možda vas zanima... Savjet Dr. Oza kako da se ne udebljamo za blagdane: "Ne moraš pojesti baš svaki keksić" Špajza

Kombinacija paleo i veganske prehrane

Cijeli je sadržaj knjige usklađen sa smjernicama peganske prehrane (hibrid paleo prehrane i veganskog načina života, naglašavajući cjelovitu, neprerađenu hranu: puno povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki (oko 75% jelovnika), uz umjerene količine proteina (ribe, meso, mahunarke, ali i mliječni proizvodi), te izbjegavanje žitarica, rafiniranih šećera i prerađene hrane, ciljajući smanjenje upala i poboljšanje zdravlja). 

U svim se receptima nalaze sastojci koji ne sadržavaju gluten i nezdrave masti te imaju niski glikemijski indeks. Većina namirnica koje se koriste u receptima, uz nekoliko iznimaka, ne sadržava žitarice i laktozu. Mnogi su i veganski. Svaki je recept vrlo jasno kategoriziran, s napomenom o tome sadržava li žitarice, laktozu i veganske sastojke.

"Neka vam ova knjiga bude vodič za pripremanje hrane koja dobro izgleda i miriše, ukusna je i zdrava. Neka vam pomogne da svoje najmilije, ili ljude koje biste htjeli bolje upoznati, okupite za ukusnim obrocima i u zanimljivim razgovorima.

Kuhanje je revolucionaran čin koji može ozdraviti vas, vašu zajednicu, pa čak i cijeli planet. Svijet možemo promijeniti zalogaj po zalogaj", poručuje dr. Mark Hyman o svojoj novoj knjizi koju je moguće nabaviti u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

maline | Author: Elsa Santacruz Romero/Unsplash Maline foto: Elsa Santacruz Romero/Unsplash Mark Hyman: HRANA – Što bismo trebali kuhati? | Author: Školska knjiga Pločice od malina - odličan recept prikladan i za djecu foto: Školska knjiga

Pločice od malina - odličan recept prikladan i za djecu

Ovaj je recept za pločice od malina osobito prikladan za djecu; djeca će poludjeti za kombinacijom okusa banana, maline i kokosa. I bit će vam drago što ste im poslužili ove pločice jer su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i zdravim masnim kiselinama iz različitih orašastih plodova i sjemenki.

Ne gasi ekran dok kuham

Pločice od malina
15 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Banana 2 kom
  • Bademov maslac 80 g
  • Mlijeko od orašastih plodova (badema, indijskih oraščića, makadamije...) 60 ml
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Naribani kokos 150 g
  • Sjemenke lana 70 g
  • Bučine sjemenke 50 g
  • Sjemenke suncokreta 50 g
  • Morska sol 1 prstohvat
  • Maline 65 g
Postupak
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite lim dimenzija 20×20 cm papirom za pečenje.


  2. U velikoj zdjeli zgnječite zrele banane vilicom i dodajte im bademov maslac, mlijeko orašastih plodova i vaniliju. Dodajte kokos, sjemenke lana, bundeve i suncokreta te sol. Sve dobro promiješajte.

    Maline narežite na manje komadiće i oprezno ih umiješajte u smjesu banana kako ih ne biste zgnječili.


  3. Smjesu ravnomjerno rasporedite po pripremljenom limu. Pecite 40-50 minuta dok rubovi ne postanu zlatnosmeđi, a sredina ne postane čvrsta.

    Ostavite da se ohladi prije nego što razrežete na 16 pločica.


  4. Ostatke čuvajte u hladnjaku do 5 dana ili ih dobro zamotajte i nekoliko mjeseci držite u zamrzivaču.


Za ovaj recept mogu se koristiti i svježe i zamrznute maline.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.