Recepti Govedina 21. kolovoza 2025.

Prefina japanska riža s govedinom je utjeha u zdjeli

Govedina
15 MIN
17 MIN
4
SREDNJE
gyudon
Gyudon
foto: The Woks of Life/Pinterest
Slatko-slani umak, mekana govedina i mirisni luk na jastuku od sushi riže – jedno od najpoznatijih japanskih “comfort food” jela sada možeš napraviti i kod kuće

Gyudon je jelo s rižom koje je osvojilo Japan jer spaja praktičnost i punoću okusa. Tanko narezana govedina i luk kuhaju se u bogatom umaku od dashi temeljca, soje, mirina i sakea. Sve je gotovo za manje od sat vremena, a okus je poput onog iz tokijskog restorana.

Tajna je u vrhunskom ribeye steaku

Ključ savršenog gyudona je u ribeye steaku 1koji je narezan na tanke, gotovo prozirne šnite. Ako ne možeš pronaći već narezanu govedinu u azijskoj trgovini, mali trik je da je staviš nakratko u zamrzivač pa režeš dok je još čvrsta. Tako ćeš dobiti tanke kriške koje se kuhaju za nekoliko minuta, ostajući mekane i sočne.

ribeye steak | Author: Ifyougiveagirlagrill/Pinterest Za ovo jelo potreban je vrhunski ribeye steak foto: Ifyougiveagirlagrill/Pinterest

Tradicija i dodaci

Dashi temeljac daje jelu dubinu okusa – kuha se od kombu algi i sušenih bonito pahuljica. A kad sve složiš na rižu, tradicionalni dodaci poput ukiseljenog đumbira, mladog luka i prženih sezamovih sjemenki pretvaraju zdjelu u pravi japanski obrok. Neki ga poslužuju i s jajetom – bilo sirovim žumanjkom, bilo prženim, za dodatnu kremoznost.

gyudon | Author: The Woks of Life/Pinterest Gyudon foto: The Woks of Life/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Gyudon
15 MIN
pripreme
17 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Za gyudon
Sastojci
  • Sushi riža 1 šalica
  • Luk 1,50 šalica
  • Sake 0,25 šalica
  • Mirin 0,25 šalica
  • Soja umak 1 žlica
  • Govedina 450 g
  • Pržena jaja 4 kom
  • Ukiseljeni đumbir 0,25 šalica
  • Mladi luk 2 kom
  • Sjemenke bijelog sezama 2 žličica
Postupak
  1. U velikom loncu s 360 ml vode skuhaj sushi rižu prema uputama na pakiranju i ostavi sa strane.


  2. U velikom loncu ili posudi za kuhanje zagrij dashi temeljac, luk narezan na ploške, sake, mirin, sojin umak i šećer na srednje jakoj vatri. Kad zavrije, smanji vatru i kuhaj oko 8 minuta.


  3. Nastavi kuhati, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko 5 minuta.


  4. Dodaj tanko narezanu govedinu i kuhaj dok ne postane mekana i kuhana, 2–3 minute. Po potrebi dodaj još malo sojinog umaka.


  5. Podijeli rižu u zdjele, na svaku stavi govedinu i luk, dodaj jaje i ukiseljeni đumbir. Pospi mladim lukom i sezamovim sjemenkama, pa posluži odmah.


Za dashi temeljac
Sastojci
  • Voda 1 l
  • Sušene kombu alge 15 g
  • Bonito pahuljice 15 g
Postupak
  1. U manjem loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj vodu i kombu alge. Dovedi do vrenja, smanji vatru i kuhaj uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Makni s vatre.


  2. Dodaj bonito pahuljice, ostavi 5 minuta, zatim procijedi kroz gusto sito i odbaci ostatke.


Isprobaj i ove slasne azijske specijalitete!

japanski cheesecake Možda vas zanima... Savršen recept za pahuljasti japanski cheesecake Recepti Tom Yam kung Možda vas zanima... Imamo jedini recept za ljutu juhu koji će ti ikad trebati Najave Možda vas zanima... Sladoled rezanci na japanski - biste li probali? Špajza Saigon Možda vas zanima... Saigon beef: Rapsodija mesa i povrća na azijski način Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.