Slatko-slani umak, mekana govedina i mirisni luk na jastuku od sushi riže – jedno od najpoznatijih japanskih “comfort food” jela sada možeš napraviti i kod kuće
Gyudon je jelo s rižom koje je osvojilo Japan jer spaja praktičnost i punoću okusa. Tanko narezana govedina i luk kuhaju se u bogatom umaku od dashi temeljca, soje, mirina i sakea. Sve je gotovo za manje od sat vremena, a okus je poput onog iz tokijskog restorana.
Tajna je u vrhunskom ribeye steaku
Ključ savršenog gyudona je u ribeye steaku 1koji je narezan na tanke, gotovo prozirne šnite. Ako ne možeš pronaći već narezanu govedinu u azijskoj trgovini, mali trik je da je staviš nakratko u zamrzivač pa režeš dok je još čvrsta. Tako ćeš dobiti tanke kriške koje se kuhaju za nekoliko minuta, ostajući mekane i sočne.
Za ovo jelo potreban je vrhunski ribeye steak
foto: Ifyougiveagirlagrill/Pinterest
Tradicija i dodaci
Dashi temeljac daje jelu dubinu okusa – kuha se od kombu algi i sušenih bonito pahuljica. A kad sve složiš na rižu, tradicionalni dodaci poput ukiseljenog đumbira, mladog luka i prženih sezamovih sjemenki pretvaraju zdjelu u pravi japanski obrok. Neki ga poslužuju i s jajetom – bilo sirovim žumanjkom, bilo prženim, za dodatnu kremoznost.
Gyudon
foto: The Woks of Life/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Gyudon
15 MIN
pripreme
17 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Za gyudon
Sastojci
Sushi riža
1
šalica
Luk
1,50
šalica
Sake
0,25
šalica
Mirin
0,25
šalica
Soja umak
1
žlica
Govedina
450
g
Pržena jaja
4
kom
Ukiseljeni đumbir
0,25
šalica
Mladi luk
2
kom
Sjemenke bijelog sezama
2
žličica
Postupak
U velikom loncu s 360 ml vode skuhaj sushi rižu prema uputama na pakiranju i ostavi sa strane.
U velikom loncu ili posudi za kuhanje zagrij dashi temeljac, luk narezan na ploške, sake, mirin, sojin umak i šećer na srednje jakoj vatri. Kad zavrije, smanji vatru i kuhaj oko 8 minuta.
Nastavi kuhati, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko 5 minuta.
Dodaj tanko narezanu govedinu i kuhaj dok ne postane mekana i kuhana, 2–3 minute. Po potrebi dodaj još malo sojinog umaka.
Podijeli rižu u zdjele, na svaku stavi govedinu i luk, dodaj jaje i ukiseljeni đumbir. Pospi mladim lukom i sezamovim sjemenkama, pa posluži odmah.
Za dashi temeljac
Sastojci
Voda
1
l
Sušene kombu alge
15
g
Bonito pahuljice
15
g
Postupak
U manjem loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj vodu i kombu alge. Dovedi do vrenja, smanji vatru i kuhaj uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Makni s vatre.
Dodaj bonito pahuljice, ostavi 5 minuta, zatim procijedi kroz gusto sito i odbaci ostatke.