Recepti Kruh i pecivo 26. srpnja 2024.

Prefina pogača sa sirom i avokadom

Kruh i pecivo
15 MIN
15 MIN
4
SREDNJE
Pogača sa sirom i avokadom
foto: @malibufarmnewyork Instagram
Nešto kao pizza, nešto kao focaccia... samo bolje. Ova pogača sa sirom i avokadom je pravi izbor za sve ljubitelje zdravih i ukusnih obroka!

Pogače su poput slikarskog platna za razne zabavne i ukusne nadjeve, a ova, nadahnuta kalifornijskom kuhinjom i njenom filozofijom "od farme do stola", nije iznimka. Kombinacija sira, svježih kriški avokada, hrskavih rotkvica i ukiseljenog crvenog luka stvara eksploziju okusa i boja koja će te oduševiti.

Možeš je pripremiti za manje od 30 minuta i poslužiti kao izdašno predjelo ili lagani vegetarijanski obrok.

Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne

Varijacije na temu

Možeš napraviti vlastito tijesto za pizzu ili ga kupiti u trgovini. Samo planiraj dovoljno vremena da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše razvukao.

Kriške avokada dodaju kremast okus i teksturu pogači te lijepo kontrastiraju s ostalim hrskavim sastojcima, a kremasti sir s biljem i češnjakom bogatstvo okusa.

Ne gasi ekran dok kuham

Pogača sa sirom i avokadom
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tijesto za pizzu 450 g
  • Mekani sir 180 g
  • Brašno
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Sol 0,50 žlica
  • Rotkvice 2 kom
  • Kopar 0,50 svežanj
  • Limun 0,50 kom
  • Avokado 1 kom
  • Crveni luk 0,50 kom
  • Jabučni ocat 0,50 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Šećer 1 žličica
Postupak
  1. Ako je tijesto za pizzu hladno, pusti da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata prije pečenja. Tijesto je spremno kada se ne vraća nazad rastegneš li ga.


  2. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 290°C. U međuvremenu, pusti pakiranje mekog sira s češnjakom ili začinskim biljem da odstoji na sobnoj temperaturi.


  3. Brzo ukiseli luk. Tanko nareži 1/2 male glavice crvenog luka dok ne dobiješ 1/2 šalice. Stavi 1/2 šalice octa, 1 žličicu soli i 1 žličicu kristalnog šećera u mali lonac i zagrij na srednjoj vatri, miješajući dok se sol i šećer ne otope. Makni lonac s vatre. Dodaj luk i promiješaj, pusti da stoji dok pečeš pogaču.


  4. Pospi komad papira za pečenje dug 38 cm lagano brašnom. Stavi tijesto na papir. Razvaljaj ili rukama nježno pritisni tijesto u tanku koru koja pokriva većinu papira, posipajući tijesto s još brašna ako je ljepljivo. Ako se tijesto počne vraćati, pusti ga da odstoji još nekoliko minuta i pokušaj ponovno.


  5. Premjesti tijesto s papirom na lim za pečenje. Premaži cijelu površinu tijesta 1 žlicom maslinovog ulja. Pospi s 1/2 žličice soli.


  6. Peci 6 minuta. Rotiraj pogaču i peci dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi, još 5 do 6 minuta. Ako se formiraju veliki mjehuri, probuši ih vrhom noža i lagano pritisni da se ispušu.

    U međuvremenu, tanko nareži 2 srednje rotkvice (oko 1/4 šalice). Odvoji listiće od 4-5 svježih grančica kopra dok ne dobiješ 1/3 šalice i na krupno ih nasjeckaj. Nareži 1/2 srednjeg limuna na 4 kriške i ukloni koštice. Prepolovi, izvadi koštice, oguli i tanko nareži 1 veliki avokado.


  7. Kada je pogača gotova, izvadi je iz pećnice. Stavi mekani sir ravnomjerno preko pogače. Razmaži u ravnomjeran sloj špatulom ili nožem za maslac, idući do samih rubova. Sir će postati lakši za razmazivanje kako toplina pogače počne topiti sir.


  8. Ocijedi tekućinu za kiseljenje s luka. Rasporedi luk, rotkvice i kriške avokada ravnomjerno preko sira. Dodaj kopar. Iscijedi kriške limuna preko cijele pogače prije rezanja i posluživanja.


isprobaj i ove recepte!

Možda vas zanima... Focaccia - omiljena talijanska pogača u još bržem izdanju Recepti pizza Možda vas zanima... Najbolje tijesto za pizzu s kojim ne možeš pogriješiti Recepti pizza Možda vas zanima... Izbjegni najveće pogreške kod pripreme pizze kod kuće Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.