Nešto kao pizza, nešto kao focaccia... samo bolje. Ova pogača sa sirom i avokadom je pravi izbor za sve ljubitelje zdravih i ukusnih obroka!
Pogače su poput slikarskog platna za razne zabavne i ukusne nadjeve, a ova, nadahnuta kalifornijskom kuhinjom i njenom filozofijom "od farme do stola", nije iznimka. Kombinacija sira, svježih kriški avokada, hrskavih rotkvica i ukiseljenog crvenog luka stvara eksploziju okusa i boja koja će te oduševiti.
Možeš je pripremiti za manje od 30 minuta i poslužiti kao izdašno predjelo ili lagani vegetarijanski obrok.
Možeš napraviti vlastito tijesto za pizzu ili ga kupiti u trgovini. Samo planiraj dovoljno vremena da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše razvukao.
Kriške avokada dodaju kremast okus i teksturu pogači te lijepo kontrastiraju s ostalim hrskavim sastojcima, a kremasti sir s biljem i češnjakom bogatstvo okusa.
Ne gasi ekran dok kuham
Pogača sa sirom i avokadom
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tijesto za pizzu
450
g
Mekani sir
180
g
Brašno
Maslinovo ulje
1
žlica
Sol
0,50
žlica
Rotkvice
2
kom
Kopar
0,50
svežanj
Limun
0,50
kom
Avokado
1
kom
Crveni luk
0,50
kom
Jabučni ocat
0,50
šalica
Sol
1
žličica
Šećer
1
žličica
Postupak
Ako je tijesto za pizzu hladno, pusti da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata prije pečenja. Tijesto je spremno kada se ne vraća nazad rastegneš li ga.
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 290°C. U međuvremenu, pusti pakiranje mekog sira s češnjakom ili začinskim biljem da odstoji na sobnoj temperaturi.
Brzo ukiseli luk. Tanko nareži 1/2 male glavice crvenog luka dok ne dobiješ 1/2 šalice. Stavi 1/2 šalice octa, 1 žličicu soli i 1 žličicu kristalnog šećera u mali lonac i zagrij na srednjoj vatri, miješajući dok se sol i šećer ne otope. Makni lonac s vatre. Dodaj luk i promiješaj, pusti da stoji dok pečeš pogaču.
Pospi komad papira za pečenje dug 38 cm lagano brašnom. Stavi tijesto na papir. Razvaljaj ili rukama nježno pritisni tijesto u tanku koru koja pokriva većinu papira, posipajući tijesto s još brašna ako je ljepljivo. Ako se tijesto počne vraćati, pusti ga da odstoji još nekoliko minuta i pokušaj ponovno.
Premjesti tijesto s papirom na lim za pečenje. Premaži cijelu površinu tijesta 1 žlicom maslinovog ulja. Pospi s 1/2 žličice soli.
Peci 6 minuta. Rotiraj pogaču i peci dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi, još 5 do 6 minuta. Ako se formiraju veliki mjehuri, probuši ih vrhom noža i lagano pritisni da se ispušu.
U međuvremenu, tanko nareži 2 srednje rotkvice (oko 1/4 šalice). Odvoji listiće od 4-5 svježih grančica kopra dok ne dobiješ 1/3 šalice i na krupno ih nasjeckaj. Nareži 1/2 srednjeg limuna na 4 kriške i ukloni koštice. Prepolovi, izvadi koštice, oguli i tanko nareži 1 veliki avokado.
Kada je pogača gotova, izvadi je iz pećnice. Stavi mekani sir ravnomjerno preko pogače. Razmaži u ravnomjeran sloj špatulom ili nožem za maslac, idući do samih rubova. Sir će postati lakši za razmazivanje kako toplina pogače počne topiti sir.
Ocijedi tekućinu za kiseljenje s luka. Rasporedi luk, rotkvice i kriške avokada ravnomjerno preko sira. Dodaj kopar. Iscijedi kriške limuna preko cijele pogače prije rezanja i posluživanja.