Treba ti neko brzinsko predjelo ili fini zalogaj, a bilo bi dobro da je bez mesa jer svi tvoji gosti koji dolaze na večeru ne jedu meso? E pa, imamo odlično rješenje!
Hrskavo lisnato tijesto
Ovi slasni zalogajčići sa špinatom i feta sirom odlična su ideja za takve prilike! Hrskavo lisnato tijesto, i slastan i sočan nadjev u kojem su glavne zvijezde špinat i feta sir, uz dodatak luka, češnjaka, krem sira… svima će se svidjeti, čak i najmlađima koji možda i nisu tako ludi za zelenim povrćem.
Ovaj recept možeš prilagoditi sebi i svome ukusu, dodavanjem (i oduzimanjem) određenih namirnica, a možeš ga poslužiti i kao slani doručak. U svakom slučaju – uživat ćeš!
Prefini zalogajčići sa špinatom i feta sirom
(9 komada, jednostavno, 90 minuta)
Sastojci:
- 1 žlica biljnog ulja
- 1/3 šalice luka, sitno nasjeckanog (1 šalica = 250 ml)
- sol
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog ili naribanog
- 120 g krem sira, omekšalog
- 2 jaja
- 300 g zamrznutog špinata, odmrznutog i ocijeđenog od viška tekućine
- ¾ šalice nadrobljenog feta sira
- 2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog
- 2 žličice naribane limunove korice
- svježe mljeveni crni papar
- ulje za namastiti kalup
- oštro brašno – za razvaljati lisnato tijesto
- lisnato tijesto – 1 pakiranje
Postupak:
- U srednjoj tavici zagrij 1 žlicu ulja na srednjoj vatri. Dodaj luk i posoli. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok luk ne omekša, 4-5 minuta. Dodaj češnja i dinstaj dalje dok ne zamiriši, oko 30 sekundi. Makni s vatre.
- U velikoj zdjeli pomiješaj krem sir i 1 jaje. Umiješaj dinstani luk i češnjak, špinat, feta sir, kopar i limunovu koricu te dodaj soli i papra prema ukusu.
- Namasti 9 kalupa za muffine. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj lisnato tijesto i izreži 9 kvadrata. Kvadrate lisnatog tijesta rasporedi u kalup za muffine, tako da kutovi vire iz kalupa. Na svaki komad lisnatog tijesta stavi oko 2 i ½ žlice nadjeva. Malo pritisni tijesto na nadjev, da se sve spoji. Stavi u hladnjak na 30 minuta (ili u zamrzivač na 15 minuta).
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a rešetku postavi na sredinu pećnice.
- Preostalo jaje izmuti s 1 žličicom vode te time premaži lisnato tijesto prije pečenja.
- Peci dok se lisnato tijesto lijepo ne napuše i zazlati, oko 25 minuta. Pusti da se malo ohladi prije vađenja iz kalupa. Posluži toplo.