gastro postao
Zar nije zanimljivo kako nas Valentinovo može potaknuti da inače obične deserte pretvorimo u profinjene deserte pune ljubavi, posebne, baš za ovakve prilike. Tamara nam donosi ideju kako da omiljene princes krafne ili profiterole pripremite voljenoj osobi u sasvim novom ruhu: nešto drugačijem obliku, ali i s novim okusom.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1362
Tijesto za profiterole
- 60 g pšeničnog brašna
- 3 jaja
- 60 g maslaca
- 6 dl vode
- prstohvat soli
Slastičarska krema s Nutellom
- 500 ml mlijeka
- 2 jaja
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g maslaca
- 3 žlice Nutelle
Priprema
- Tijesto za profiterole: Stavite vodu sa malo soli u manjem loncu na vatru da proključa. Maknite s vatre i dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
- Dodajte svo brašno odjednom i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 2 min). Miješajte pazeći pritom da vam ne zagori.
- Ostavite da se malo ohladi te dodajte jedno po jedno jaje dobro miksajući mikserom između svakog dodavanja. Dobiveno tijesto stavite u slastičarsku vrećicu kojoj ste odrezali vrh u širini oko 1 cm.
- Oblikujte srca na pripremljenom limu obloženom papirom za pečenje. Pospite ih sa listićima badema i nešto šećera.
- Pecite na 180°C oko 25 min ili do zlatno smeđe boje.
- Ostavite pečene profiterole da se ohlade te ih prerežite uzdužno na pola.
- Slastičarska krema sa Nutellom: Dobro promiješajte jaja s brašnom tako da ne ostanu grudice.
- Stavite mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom na vatru da zakipi. Maknite s vatre te u smjesu lagano ulijevajte smjesu jaja s brašnom pritom stalno miješajući.
- Vratite natrag na laganu vatru i kuhajte oko 5 minuta miješajući konstatno da ne zagori. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi.
- Dodajte 3 velike žlice Nutelle i dobro izradite.
- Kremu nanesite na donji dio pečenog tijesta za profiterole, nanesite još i tučeni šlag te poklopite s gornjim dijelom.