Recepti Desert 08. prosinca 2025.

Prozirna pita – fora desert s namirnicama iz smočnice

Desert
10 MIN
38 MIN
8
SREDNJE
prozirna pita
Prozirna pita
foto: My Country Table/Pinterest
Prozirna pita jako je jednostavan i skroman, a tako ukusan desert koji ima i slavne obožavatelje poput Georgea Clooneyja. I da, nije zapravo prozirna, samo se tako zove... 😉

Prozirna pita jedna je od najslađih tajni američkog juga - jednostavan i skroman, ali prefin desert koji već generacijama osvaja obiteljske stolove. Prozirna pita potječe iz Maysvillea u Kentuckyju, a svjetsku je slavu stekla 1930-ih zahvaljujući kultnoj pekarnici i slastičarnici Magee’s Bakery.

Redovi pred ovim lokalom bili su nepregledni sve do njezina zatvaranja 2023., a među ljubiteljima ovog deserta se, navodno, našao i slavni glumac, producent i redatelj George Clooney.

tijesto, brašno, maslac Možda vas zanima... Izbjegni sve zamke u pripremi prhkog tijesta Špajza

Prozirnu pitu (transparent pie) često uspoređuju sa šahovskom pitom (chess pie), ali prozirna pita ne sadrži njezinu karakterističnu svježinu od limuna. Prozirna pita ide u potpuno drugom smjeru i donosi čisti, punokrvni okus kreme od jaja, maslaca i vanilije. U ovoj modernoj varijanti u prozirnu pitu dodaje se malo bourbona.

Naziv "prozirna" odnosi se na lagani sjaj koji se stvori na površini nadjeva kad se pita ohladi,a djeluje poput staklastog vela koji desertu daje posebnu privlačnost. Naravno, pita nije stvarno prozirna 😉

Kako poslužiti prozirnu pitu?

Prozirna pita poslužuje se na sobnoj temperaturi ili lagano rashlađena, a doslovno se topi na jeziku. Bilo da je poslužuješ uz kavu, iznosiš pred goste za blagdane ili jednostavno žudiš za retro desertom koji nikad ne izlazi iz mode, prozirna pita je dokaz da najjednostavniji recepti često briljiraju na najjače.

@lakynsappalachianlife Transparent pie! Any of y’all heard of that?! #appalachia #kentucky #transparentpie #desserts #pie #recipes #food #HolidayTikTok #RnBVibes #foryou ♬ Whiskey Before Breakfast - Bluegrass Banjo Mountaineers

Mali trikovi za savršenu prozirnu pitu

1. Pažljivo s jajima i bourbonom

Iako biste obično posegnuli za jajima bogatih, narančastih žumanjaka, ovdje birajte jeftinija jaja s blijedim žumanjcima — upravo ona daju karakteristični svijetli, gotovo prozirni custard.
S bourbonom vrijedi ista filozofija: ne želite da dominira. Izbjegavajte visokoalkoholne viskije, radije birajte 80–90 proof varijante (ili razrijedite jače ako je to sve što imate).

2. Treba li prvo peći koru za prozirnu pitu 'naslijepo' (bez nadjeva)?

Dobra je vijest da ne treba! I zato je prozirnu pitu najbolje peći u kalupu od vatrostalnog stakla. Staklo se zagrijava sporije, ali ravnomjernije, pa daje odličan rezultat, a pritom možeš i vidjeti kako se kora peče.

3. Slobodno za nadjev koristi jeftina jaja blijedih žumanjaka

Za pripremu nadjeva za prozirnu pitu koristi jaja s blijedim žumanjcima kako bi se postigao prepoznatljiv svijetli custard.

Prozirna pita pravi je slatki američki hit, a recept je u nastavku...

prozirna pita | Author: My Country Table/Pinterest Prozirna pita foto: My Country Table/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Prozirna pita
10 MIN
pripreme
38 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šećer 300 g
  • Glatko brašno 2 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslac 125 g
  • Kondenzirano mlijeko 180 ml
  • Bourbon whiskey 3 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Jaje 4 kom
  • Prhko tijesto
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.


  2. Izmiješaj šećer, brašno i sol u velikoj zdjeli. Dodaj maslac i miksaj dok se dobro ne sjedini i smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Dodaj kondenzirano mlijeko, viski i ekstrakt vanilije i miksaj dalje dok ne dobiješ glatku smjesu.

    Dodaj jaja (veličine L), 1 po jedno, i dobro izmiksja smjesu nakon što dodaš svako jaje.


  3. Prhko tijesto razvaljaj na obilno pobrašnjenoj radnoj površini. Stavi ga u okrugli kalup za pite promjera cca 23 cm. Uredi rubove, odreži viškove i ulij nadjev.


  4. Peci dok vrh ne dobije zlaćanu boju, a nadjev ne ne stisne na rubovima (u sredini može biti malo drhtav), 35-38 minuta.


  5. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

396 kcal

19 %

MASTI

19,80 g

27 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

52,40 g

19 %

PROTEINI

1,90 g

3 %

Pazi da prilikom pečenja ne prepečeš prozirnu pitu! Središte pite treba se lagano tresti kad je izvadiš iz pećnice.

Isprobaj i ove - klasične i neobične - slatke pite i tartove:

Mini crème brûlée pite od bundeve: kao pita samo bolje! Možda vas zanima... Crème brûlée mini pite: bolje od klasične pite od bundeve! Recepti keksi s okusom pite od jabuke Možda vas zanima... Predobri keksi s okusom pite od jabuka Recepti pita od budneve Možda vas zanima... Ovo je najbolji recept za američku pitu od bundeve! Recepti michelle obama Možda vas zanima... Pita od jabuka Michelle Obame peče se čak 3 sata! Recepti Tart od brusnica i bijele čokolade Možda vas zanima... SLATKI BOŽIĆ Tart od brusnica i bijele čokolade Recepti Tart s pistacijama Možda vas zanima... RECEPT DANA Neodoljivi tart s pistacijama Recepti mini tartovi od limuna Možda vas zanima... Mini tartovi za najveće ljubitelje limuna Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.