Ako postoji vrijeme u godini rezervirano za grickanje, onda su to blagdani. Uz razne slasne kuglice, medenjake, vanilin kiflice, raspucance... ove sezone na scenu stiže još jedan hit koji je zaludio društvene mreže – pucketave brusnice, zvučno ime za slasne kandirane brusnice.
Riječ je o svježim brusnicama obloženima slojem šećera u prahu koje pri svakom zalogaju glasno “puknu” pod zubima. Upravo taj zvuk, ali i njihov snježno bijeli izgled, učinili su ih viralnim hitom na društvenoj mreži TikTok, gdje skupljaju milijune pregleda. Jednom kad ih vidiš, teško im je odoljeti, moraš ih probati.
Viralni hit s dugom tradicijom
Iako se čine kao novitet, ove brusnice zapravo imaju dugu tradiciju. Slatko-kiseli zalogaj potječe iz Rusije, gdje se, prema dostupnim izvorima, priprema još od 19. stoljeća. Popularnost im je posljednjih mjeseci ponovno eksplodirala zahvaljujući kreatoricama Erici i Morgan (@cookiterica), koje su recept oživjele prema obiteljskoj verziji svoje ruske bake.
@cookiterica ⭐️YOU NEED THESE CANDIED CRANBERRIES IMMEDIATELY!!⭐️ This is my Russian grandmother’s recipe, Lillian approved! ⚠️Quick tip: taste your powdered sugar before making this recipe! Powdered sugar can go bad easily, and if it’s off, it will ruin your cranberries. #holidayrecipes #EasyRecipe #thanksgiving #4ingredients #christmas ♬ original sound - ERICA & MORGAN
Kako se pripremaju pucketave brusnice?
Dobra vijest je da ti zapravo ne treba klasičan recept (iako ga mi donosimo, za svaki slučaj) za pucketave brusnice, a dovoljno je samo nekoliko sastojaka. Osnova su svježe brusnice, šećer u prahu i tekućina po izboru. Najčešće se koristi kombinacija soka (primjerice od naranče ili jabuke) i citrusne gazirane limunade (kao što je Sprite), no možeš i eksperimentirati. Za svečaniju verziju, neki biraju - prosecco.
Brusnice se isperu, preliju tekućinom i ostave u hladnjaku 24 sata. Nakon toga se ocijede, obilno pospu šećerom u prahu i snažno protresu kako bi se svaka bobica dobro obložila. Cilj je postići potpuno bijelu, neprozirnu površinu – ako se još vidi crvena boja, treba dodati još šećera.
Slijedi kratko sušenje u pećnici, svega 5 minuta na niskoj temperaturi (oko 90 stupnjeva), tek toliko da se površina osuši, a zatim obavezno hlađenje u hladnjaku. Idealno nekoliko sati, a još bolje – preko noći.
Rezultat? Osvježavajući, slatko-kiseli zalogaj koji puca pod zubima i savršeno se uklapa na blagdanski stol, uz čašu pjenušca ili kao neodoljivi party snack. Jedno je sigurno – kad ih iznesete, brzo će nestati.
A ovo je recept za pucketave brusnice... Sretan Božić!
Pucketave brusnice