Recepti Božić 18. prosinca 2025.

Pureća rolada omotana pršutom - isplati se potruditi!

Božić
15 MIN
45 MIN
4
SREDNJE
a turkey stuffed with cranberries and herbs
foto: arcadesign / Vecteezy
Blagdani su idealno vrijeme za isprobavanje novih delicija. Punjeni pureći file zamotan u pršut definitivno će ti biti favorit cijele godine

Zvuči blagdanski i stvarno će se sjajno uklopiti u svečanu obiteljsku gozbu. Ali će ostati na meniju cijelu godinu. Dame i gospodo - oduševila nas je ova pureća rolada omotana pršutom i za ovaj Božić sigurno ćemo je pripremiti.

Ova verzija koristi pureći file umjesto cijelog pečenja, čime štedi vrijeme, ali zadržava sve ono zbog čega volimo blagdanske obroke – slojeve okusa, miris pećnice i topli umak za završni dodir. Puretina zamotana u pršut koji postaje hrskava kora, punjena mješavinom jabuka, kelja i topljenog sira, ova rolada je i praktična i svečana.

Pureća rolada Možda vas zanima... Rolana pečena puretina za slastan božićni ručak Recepti

Pametna kombinacija sastojaka

U srcu jela je punjenje koje pametno koristi sezonske sastojke. Jabuke donose blagu slatkoću i vlagu, kelj daje teksturu i boju, a sir sve povezuje u nježnu, kremastu cjelinu.

Ono što ovaj recept za pureću roladu omotanu pršutom čini idealnim ne samo za blagdane nego i za radne dane jest činjenica da ga možeš unaprijed složiti i ispeći neposredno prije serviranja. Rolada može čekati u hladnjaku i do 24 sata, a umak možeš reducirati za koncentriraniji okus.

pureća rolada | Author: Olivia's Cuisine/Pinterest Punjena pureća rolada foto: Olivia's Cuisine/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pureća rolada omotana pršutom
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pršut 140 g
  • Pureća prsa - file 680 g
  • Maslac 1 žlica
  • Jabuka 1 šalica
  • Poriluk - samo bijeli dio 0,50 šalica
  • Češnjak 2 režanj
  • Kelj 1 šalica
  • Fontina sir 0,50 šalica
  • Senf sa zrncima 1,50 žlica
  • Pileći temeljac 360 ml
  • Kadulja - grančica 2 kom
  • Timijan - grančica 2 kom
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 190 °C.


  2. Na velikom komadu plastične folije složi tanke kriške pršuta tako da se blago preklapaju. Na pršut položi raspolovljeni i istučeni file purećih prsa.


  3. U maloj tavi otopi maslac, dodaj oguljene i nasjeckane jabuke te sitno nasjeckane poriluk i češnjak. Pirjaj 3–5 minuta dok ne omekšaju. Makni s vatre, dodaj sitno nasjeckani kelj i promiješaj. Kad se ohladi, umiješaj fontinu narezanu na kockice i ½ žlice senfa.


  4. Rasporedi punjenje po mesu, ostavljajući rub od 2 cm.


  5. Uz pomoć folije čvrsto zarolaj file s pršutom prema vani.


  6. Veliku tavu koja može u pećnicu namaži s malo ulja i zagrij. Položi roladu spojem prema dolje i kratko zapeci (2–4 minute). Ulij temeljac, dodaj kadulju i timijan.


  7. Prebaci u pećnicu i peci 30 minuta. Potom povećaj temperaturu na 200 °C i peci još 10 minuta, dok unutarnja temperatura ne dosegne 71–74 °C.

    Izvadi iz pećnice i pusti da odmori 7–10 minuta. Umak od pečenja obogati preostalim senfom i po želji reduciraj do željene gustoće.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

361 kcal

18 %

MASTI

15,00 g

20 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

8,50 g

3 %

PROTEINI

45,50 g

91 %

Ako ti ostane rolade, komade možeš čuvati u hladnjaku do 3 dana, ili zamrznuti do 2 mjeseca. Kod podgrijavanja, dodaj malo temeljca ili vode i pokrij folijom kako bi meso ostalo sočno.

Isprobaj i ove recepte u kojima je puretina glavna zvijezda!

Mesna štruca Možda vas zanima... Povoljna, izdašna i ukusna - pureća mesna štruca Recepti Sočan pureći burger s avokadom i majonezom od limete Možda vas zanima... Sočan pureći burger s avokadom i limetom Recepti pureći wrapovi Možda vas zanima... Pureći wrapovi u umaku od meda i senfa Recepti Možda vas zanima... A što kažeš na umak od brusnica kao jedan od priloga uz puricu? Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.