Recepti 13. listopada 2014.

Riža s morskim plodovima

Riža s morskim plodovima
gastro postao gastro.24sata.hr
Uživajte u bogatstvu mora i svim njegovim aromama posluženima na jednom tanjuru

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 462

Potrebno vam je

  • 1000 g hobotnica
  • 500 g miješane školjke
  • 2 režanj češnjak
  • 1 kom luk ,crveni
  • 2 kom rajčica, crvena
  • 1.50 dl ulje suncokretovo
  • 345 g riža, polirana (ili brašno )
  • 750 ml voda
  • 1 grančica peršin, stabljika
  • 2 mala žlica sol
  • 12 kom škampi
  • 3 kom čili papričica
  • 500 g riblji odrezak

Priprema

  1. Kuhajte hobotnicu u ekspres-loncu sa ½ šalice (125 ml) vode 10 minuta dok ne omekša (možete je staviti i u lonac sa 6 šalica (1,5 l) vode, pustite da zakipi, poklopite i kuhajte 45-60 minuta na laganoj vatri). Procijedite hobotnicu, zatim pomoću žlice ostružite pipke i debelu kožu. Narežite na komadiće od 5 cm i odložite.
  2. Kuhajte školjke u preostale ½ šalice(125 ml) vode u poklopljenom loncu dok se ne otvore. Procijedite, sačuvajte njihove sokove i odložite.
  3. U mikseru sameljite češnjak, luk i rajčice, procijedite i odložite.
  4. Ugrijte ulje u manjoj tavi ili velikoj vatrostalnoj zdjeli. Dodajte rižu (dugog zrna) i pirjajte dok se zrnca ne razdvoje. Procijedite višak ulja.
  5. Dodajte samljevene rajčice i kuhajte 2 minute konstantno miješajući. Dodajte vruću vodu, sok školjaka, peršin i sol.
  6. Kad smjesa zakipi, dodajte škampe (u oklopu), ribu i školjke. Kuhajte poklopljeno oko 10 minuta na laganoj vatri.
  7. Začinite po želji. Dodajte hobotnicu i čili paprike. Kuhajte poklopljeno još 10 minuta dok riža ne omekša, ali ne smije postati kašasta. Ako je potrebno, dodajte još vode.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.