gastro postao
Uživajte u bogatstvu mora i svim njegovim aromama posluženima na jednom tanjuru
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 462
Potrebno vam je
- 1000 g hobotnica
- 500 g miješane školjke
- 2 režanj češnjak
- 1 kom luk ,crveni
- 2 kom rajčica, crvena
- 1.50 dl ulje suncokretovo
- 345 g riža, polirana (ili brašno )
- 750 ml voda
- 1 grančica peršin, stabljika
- 2 mala žlica sol
- 12 kom škampi
- 3 kom čili papričica
- 500 g riblji odrezak
Priprema
- Kuhajte hobotnicu u ekspres-loncu sa ½ šalice (125 ml) vode 10 minuta dok ne omekša (možete je staviti i u lonac sa 6 šalica (1,5 l) vode, pustite da zakipi, poklopite i kuhajte 45-60 minuta na laganoj vatri). Procijedite hobotnicu, zatim pomoću žlice ostružite pipke i debelu kožu. Narežite na komadiće od 5 cm i odložite.
- Kuhajte školjke u preostale ½ šalice(125 ml) vode u poklopljenom loncu dok se ne otvore. Procijedite, sačuvajte njihove sokove i odložite.
- U mikseru sameljite češnjak, luk i rajčice, procijedite i odložite.
- Ugrijte ulje u manjoj tavi ili velikoj vatrostalnoj zdjeli. Dodajte rižu (dugog zrna) i pirjajte dok se zrnca ne razdvoje. Procijedite višak ulja.
- Dodajte samljevene rajčice i kuhajte 2 minute konstantno miješajući. Dodajte vruću vodu, sok školjaka, peršin i sol.
- Kad smjesa zakipi, dodajte škampe (u oklopu), ribu i školjke. Kuhajte poklopljeno oko 10 minuta na laganoj vatri.
- Začinite po želji. Dodajte hobotnicu i čili paprike. Kuhajte poklopljeno još 10 minuta dok riža ne omekša, ali ne smije postati kašasta. Ako je potrebno, dodajte još vode.