gastro postao
Vegeterijanski rižoto kojem nećete moći odoljeti
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1011
Potrebno vam je
- 3 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 kom luk ,crveni
- 250 g riža, polirana (ili brašno )
- 200 ml vino bijelo
- 250 g tikva ,muškatna žuta
- 2 grančica majčina dušica
- 700 ml povrtni temeljac
- 12 kom šparoge, divlje
- 1 žlica maslac, slani
- 100 g parmezan
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Zagrijte ulje u velikom loncu pa pržite luk dok ne omekša, ali ne smije promijeniti boju.
- Dodajte arborio rižu i pržite je 3 minute na umjereno jakoj vatri, kako bi se zrnca malo popržila. Stalno miješajte drvenom kuhačom.
- Dolijte vino i kuhajte još minutu, a onda dodajte tikvu (oguljenu, očišćenu od sjemenki i narezanu na kockice veličine 1 cm) i grančice majčine dušice, otrgnute i nasjeckane na listove. Dolijte nekoliko zaimača toplog temeljca pa pustite da zakipi. Nastavite kuhati i miješati dok ne potrošite sav temeljac.
- Dolijevajte ostatak temeljca zaimaču po zaimaču, tek nakon što riža upije prethodnu količinu temeljca. Nakon 15 min dodajte vrhove šparoga (narezanih na otprilike istu veličinu kao kockice muškatne tikve) i kuhajte još 5 minuta.
- Nakon što tikva omekša, a riža se skuha, maknite tavu s vatre, pa dodajte maslac i parmezan. Miješajte 1 minutu da rižot postane kremast. Posolite, popaprite i odmah poslužite.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata