Recepti 13. listopada 2014.

Rižot od muškatne tikve i šparoga

gastro postao gastro.24sata.hr
Vegeterijanski rižoto kojem nećete moći odoljeti

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1011

Potrebno vam je

  • 3 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 kom luk ,crveni
  • 250 g riža, polirana (ili brašno )
  • 200 ml vino bijelo
  • 250 g tikva ,muškatna žuta
  • 2 grančica majčina dušica
  • 700 ml povrtni temeljac
  • 12 kom šparoge, divlje
  • 1 žlica maslac, slani
  • 100 g parmezan
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu pa pržite luk dok ne omekša, ali ne smije promijeniti boju.
  2. Dodajte arborio rižu i pržite je 3 minute na umjereno jakoj vatri, kako bi se zrnca malo popržila. Stalno miješajte drvenom kuhačom.
  3. Dolijte vino i kuhajte još minutu, a onda dodajte tikvu (oguljenu, očišćenu od sjemenki i narezanu na kockice veličine 1 cm) i grančice majčine dušice, otrgnute i nasjeckane na listove. Dolijte nekoliko zaimača toplog temeljca pa pustite da zakipi. Nastavite kuhati i miješati dok ne potrošite sav temeljac.
  4. Dolijevajte ostatak temeljca zaimaču po zaimaču, tek nakon što riža upije prethodnu količinu temeljca. Nakon 15 min dodajte vrhove šparoga (narezanih na otprilike istu veličinu kao kockice muškatne tikve) i kuhajte još 5 minuta.
  5. Nakon što tikva omekša, a riža se skuha, maknite tavu s vatre, pa dodajte maslac i parmezan. Miješajte 1 minutu da rižot postane kremast. Posolite, popaprite i odmah poslužite.

Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.