gastro postao
Odbrojavanje do Uskrsa započnite tradicionalnim jelom s neobičnim dodatkom, rižotom carnaroli od proljetnih vrganja i piva. Riža izvrsno upija ječmeni slad, a pšenični se okus spaja s gorko-slatkim proljetnim vrganjima.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 669
Potrebno vam je
- 320 g riža, polirana (ili brašno )
- 800 g vrganj
- 100 g ljutika
- 0.50 l karlovačko 0,0% maxx
- 100 g maslac, neslani
- 50 g parmezan
- 1 l pileći temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju popržiti ljutiku nasjeckanu na kockice. Kada ljutika dobije zlatnu boju, dodati listiće vrganja i pržiti dok se gljive ne karameliziraju do kraja.
- Na gljive dodati rižu (carnaroli ili neku drugu pogodnu za rižoto) i kratko pržiti dok se riža ne ugrije. Podliti pivom i pilećim temeljcem te kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Tijekom kuhanja provjeravati tvrdoću riže i prema tome dozirati dolijevanje piva i temeljca.
- Kada riža dostigne željenu tvrdoću, posuti je naribanim sirom parmigiano reggiano, izmiješati te dodati maslac na kockice i dalje dobro miješati.
- Kada se sve sjedini, lagano preliti ekstra djevičanskim maslinovim uljem i servirati.
Odbrojavanje do Uskrsa započnite tradicionalnim jelom s neobičnim dodatkom, rižotom carnaroli od proljetnih vrganja i piva. Riža izvrsno upija ječmeni slad, a pšenični se okus spaja s gorko-slatkim proljetnim vrganjima.