Sa slojevima nježnog biskvita, mousseom od matcha praha i glazurom od bijele čokolade, ova torta će impresionirati sladokusca u tebi
Matchaprah, napravljen od fino mljevenih listova zelenog čaja, popularan je sastojak u azijskim slasticama, a njegova primjena sve više osvaja zapadnjačku kuhinju. Ova matcha torta s bijelom čokoladom spaja elegantnu jednostavnost matcha praha s bogatstvom bijele čokolade i svježinom višanja, stvarajući desert koji nije samo vizualno privlačan, već i iznimno ukusan.
Osim što je ukusan, matcha prah je poznat po antioksidativnim svojstvima, što ovoj torti dodaje i notu zdravlja. Priprema zahtijeva nekoliko koraka – od pečenja biskvita do hlađenja moussea – no svi ti koraci vode do savršenog spoja okusa i tekstura.
Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom). Namaži uljem dva kalupa za tortu promjera 20 cm (jedan od njih treba biti najmanje 8 cm dubok) i obloži ih papirom za pečenje.
U veliku zdjelu stavi žumanjke, šećer u prahu i vaniliju, a u drugu zdjelu bjelanjke. U trećoj zdjeli pomiješaj brašno, mljevene bademe i prstohvat soli.
Mikserom izmiksaj bjelanjke dok ne udvostruče volumen i ne postanu čvrsti. Zatim u drugoj posudi izmiksaj žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i blijedi. Smjesa bi trebala ostavljati trag na površini kad se metlica podigne.
Velikom metalnom žlicom dodaj malu količinu bjelanjaka u smjesu žumanjaka kako bi smjesa postala lakša. Zatim pažljivo umiješaj preostale bjelanjke, pazeći da zadržiš što više volumena.
Dodaj smjesu brašna i badema ravnomjerno po površini te prelij otopljeni i ohlađeni maslac po rubovima zdjele. Nježno sve izmiješaj dok se sastojci ne sjedine.
Smjesu podijeli između pripremljenih kalupa, poravnaj površine i peci na srednjoj rešetki u pećnici 22-25 minuta. Provjeri je li biskvit gotov zabadanjem čačkalice u sredinu – treba izaći čista.
Ohladi biskvite u kalupima na rešetki 30 minuta, a zatim ih izvadi iz kalupa i ostavi da se potpuno ohlade.
MATCHA MOUSSE
Sastojci
Želatina u listićima
5
kom
Vrhnje za šlag
600
ml
Matcha prah
2
žlica
Šećer u prahu
250
g
Postupak
Zakuhaj vodu u kuhalu. Stavi želatinu u zdjelu hladne vode i ostavi da omekša. U lončiću zagrij 150 ml vrhnja i 50 ml vruće vode.
Dodaj matcha prah i miješaj na laganoj vatri dok se dobro ne sjedini i dok se ne počne dimiti. Makni s vatre.
Ocijedi želatinu i dodaj je, list po list, u toplu matcha kremu, miješajući dok se ne rastopi.
Prelij kremu u zdjelu i stavi u hladnjak da se ohladi na sobnu temperaturu (pazi da se ne stvrdne prije nego što je pomiješaš s vrhnjem).
Obloži najdublji kalup za tortu dvostrukim slojem prozirne folije, pazeći da su stranice dobro prekrivene. Stavi jedan biskvit u kalup, ravnom stranom prema dolje.
U zdjelu ulij preostalih 450 ml vrhnja i dodaj šećer u prahu. Izradi vrhnje dok ne postane čvrsto, a zatim lagano umiješaj ohlađenu matcha kremu.
Rasporedi mousse po biskvitu u kalupu i poravnaj površinu. Stavi drugi biskvit na vrh, ravnom stranom prema gore, lagano pritišćući. Prekrij tortu prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje 4 sata.
GLAZURA
Sastojci
Vrhnje za šlag
150
ml
Bijela čokolada
150
g
Matcha prah
1
žlica
Postupak
U lončiću nježno zagrij vrhnje, čokoladu i matcha prah, miješajući dok se čokolada ne otopi i matcha dobro sjedini.
Ohladi smjesu 10 minuta kako bi se zgusnula. Izvadi tortu iz hladnjaka i pažljivo ukloni prozirnu foliju. Položi tortu na stalak za torte ili tanjur.
Koristeći špatulu, poravnaj rubove torte i ukloni višak mousse. Oko torte stavi tijesni papirnati "ovratnik" koji je viši za oko 2 cm od torte.
Prelij ohlađenu glazuru po vrhu, ravnomjerno je rasporedi do rubova. Ohladi tortu dodatnih 30 minuta ili do 24 sata.
Pažljivo ukloni papirnati ovratnik. Na pola torte postavi dasku za rezanje ili drugi ravni predmet, a izloženu površinu pospi šećerom u prahu.
Po želji, ukrasi tortu trešnjama ili nekim drugim voćem.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.