Ovog Uskrsa isprobaj ovaj odličan jednostavan recept za sočne i aromatične janjeće kotlete koji smo pronašli u knjizi "Okus - Moj život kroz hranu", gastro memoarima slavnog glumca Stanleyja Tuccija
Knjigu "Okus - Moj život kroz hranu" slavni je glumac, redatelj i producent Stanley Tucciobjavio u listopadu 2021. godine, a prije godinu dana objavljena je i u hrvatskom prijevodu i postala je pravi hit. Iako nema raskošne fotografije, a recepti su uklopljeni u gastro memoare slavnog glumca, čita se kao luda, a Tuccijevi opisi hrane izazivaju zazubice
Slavna britanska kuharica Nigella Lawson rekla kako je "nemoguće čitati ovu knjigu bez da vam rastu zazubice". Također, slavni britanski chef Heston Blumenthal smatra da je knjiga “podjednako zarazna i zamamna, kao što je i duhovita i duboka. Jedini razlog da se ostavite čitanja ove knjige bit će želja da skuhate i pojedete nešto iz nje”.
I mi dijelimo njihovo oduševljenje knjigom koju svako malo uzmemo u ruke i pročitamo barem dio, ali i isprobamo pokoji recept. I zato ti donosimo jedan sjajan prigodni recept koji možeš isprobati već ovog Uskrsa - jednostavne aromatične janjeće kotlete.
Janjeći kotleti
foto: Thinkstock
Ne gasi ekran dok kuham
Janjeći kotleti à la Stanley Tucci
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Janjeći kotlet
12
kom
Maslinovo ulje
100
ml
Češnjak
3
režanj
Bijelo vino
120
ml
Ružmarin
1
žličica
Majčina dušica
1
šalica
Postupak
U veliku tavu od lijevanog željeza ulij ulje i dodaj češnjak. Poprži na laganoj vatri oko 3 minute. Izvadi i ostavi sa strane.
Pojačaj vatru na srednje jaku i zapeci janjeće kotlete dok ne porumene, 2 do 3 minute sa svake strane. To možeš učiniti u 2 ture.
Izvadi kotlete iz tave i odloži ih na pladanj. Dodaj malo bijelog vina i eventualno malo vode te deglaziraj.
Češnjak vrati u tavu zajedno sa začinskim biljem. Kuhae približno minutu. Prelij kotlete i pokrij aluminijskom folijom na 5 minuta prije posluživanja.