Recepti 26. prosinca 2017.

Sarma: Da se nikad ne zaboravi recept!

saema 6.jpg
1/7
gastro postao gastro.24sata.hr
Sarma je kraljica zime, pa nije naodmet i opet saznati neke finese koje će je učiniti još boljom, pogotovo u ove blagdanske dane!

Chef Berislav Lacković otkrio nam je svoje trikove za pripremu savršene sarme. "U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka'', savjetuje Berislav, ali ima i rješenje za to. ''Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte.'' 

sarma namirnice.jpg | Author:

Kako zbog inteziteta okusa vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo nejestivo, chef savjetuje da pripazite na još jednu stvar.''Jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.'' Kada ste obavili sve pripreme i prodinstali luk, potrebno je sve sastojke zamiješati u ujednačenu masu.

sarma 3.jpg | Author:

Kada je smjesa dobro promiješana i ujednačenog izgleda, krenite s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte ga i položite u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.

sarma 2.jpg | Author:

''Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu od špeka. Tako ćete spriječiti da sarma zagori.'' - tvrdi chef Berislav. Nakon kože od špeka stavite dio izrezanog kupusa, na kojega će te slagati sarme. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Nakon što ste sve pripremili, sarme možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol vaše jelo je gotovo i uživanje može početi. ''Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice.'' - zadnji je korak chefa Berislava, koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom. 

sarma 5.jpg | Author:

Sarma chefa Berislava Lackovića

Sastojci:

  • 700 g svinjsko mljeveno meso (od plećke)
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 g špeka
  • 100 g riže
  • Pola glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 1 lovorov list
  • Sol i papar po želji

sarma naslovna.jpg | Author:

Priprema:

  1. Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. 
  2. Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice.
  3. Luk prodinstati na malo ulja da uvene.
  4. U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode.
  5. U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove.
  6. Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri.

 

Sarma-iz-pećnice Možda vas zanima... Sarma iz pećnice: Samo za odlikaše! Recepti Sarma Možda vas zanima... Sarma s ječmom Recepti Sarma Možda vas zanima... Vječna dilema: Sarma ili punjena paprika? None

 

Komentari 4
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zeleni_ognjen 14:19 21. Studeni 2016.

    Savršena sarma sa zaprškom i dinstanim lukom? Po meni kafanska sarma, a nema niti opisa kako je prelivena -bit će vodurinom

  • Avatar hdoresic
    hdoresic 14:35 17. Studeni 2016.

    Sarma je zakon... Najbolja je ipak s rižom...

  • Ribafish 10:19 17. Studeni 2016.

    Sjajna ideja charley! Jeste li možda probali s hajdinskom kašom?