Recepti Juha 12. ožujka 2025.

Talijanska penicilin juha grije dušu i vraća snagu

Juha
10 MIN
30 MIN
6
SREDNJE
penicilin juha
Penicilin juha
foto: Eating by Elaine/Pinterest
Talijanska penicilin juha savršen je odgovor na umor i sve one trenutke kada ti treba nešto što će te instantno podići

Kažu da je pileća juha lijek za dušu, a Talijani su tu tvrdnju podigli na sasvim novu razinu. Talijanski penicilin, kako je mnogi zovu, nije tek obična juha – to je savršen spoj topline, okusa i onog osjećaja utjehe koji nam svima ponekad treba.

Talijanska penicilin juha, inspirirana slavnom talijanskom okrepom pastina en brodo, obogaćena je baršunastim trakicama jaja, aromatičnim povrćem i finom dozom parmezana koji joj daje neodoljivi umami završetak.

Krijepi, grije, tješi...

Sitna tjestenina osigurava puninu okusa i teksturu zbog koje ćete svaki zalogaj još malo dulje zadržati na nepcu. Ako postoji nešto što može popraviti hladan, umoran ili jednostavno loš dan – onda je to definitivno penicilin juha.

Penicilin juha može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 5 dana. Temeljac za penicilin juhu se pak može zamrznuti do 2 mjeseca – prije posluživanja lagano ga zagrij i uživaj u tanjuru punom topline i utjehe.

penicilin juha | Author: Real Life Nutritionist/Pinterest Talijanska penicilin juha foto: Real Life Nutritionist/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Talijanska penicilin juha
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mrkva 2 kom
  • Celer - stabljika 3 kom
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 8 režanj
  • Pileći temeljac 8 šalica
  • Sol 2,50 žličica
  • Maslac 2 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Jaje 2 kom
  • Parmezan 3 žlica
  • Svježi peršin 2 žlica
  • Tjestenina 225 g
Postupak
  1. U velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj mrkvu narezanu na kolutiće, komadiće celera, nasjeckan luk, krupno nasjeckan češnjak, 6 šalica pilećeg temeljca i sol. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru i kuhaj uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, 25-30 minuta.


  2. Kad povrće postane dovoljno mekano, usitni ga štapnim mikserom dok juha ne dobije nježnu narančastu boju, ali s vidljivim komadićima povrća. Ako nemaš štapni mikser, pažljivo prebaci juhu u blender i izblendaj do željene konzistencije.


  3. Dodaj preostale 2 šalice temeljca, umiješaj 1 žlicu maslaca i začini svježe mljevenim paprom po ukusu. Ponovno zagrij juhu na laganoj vatri. U međuvremenu, u manjoj posudi umuti jaja, sitno naribani parmezan i nasjeckani peršin. Dok miješaš juhu, polako ulijevaj smjesu jaja, sira i peršina, dopuštajući da se formiraju nježne trakice kuhanog jajeta.


  4. U odvojenom loncu zakuhaj slanu vodu i skuhaj sitnu tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedi je i prebaci u zdjelu, zatim dodaj preostalu žlicu maslaca i promiješaj da se ravnomjerno obloži.


  5. Pri serviranju, u svaku zdjelu stavi nekoliko žlica tjestenine, a preko nje ulij vruću juhu. Po želji, dodaj još parmezana i svježeg peršina za dodatni okus.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

298 kcal

14 %

MASTI

9,00 g

12 %

KOLESTEROL

0,08 g

0 %

UH

36,00 g

13 %

PROTEINI

16,00 g

32 %

Utješi se i izliječi i ovim jelima na žlicu!

Sopa de fideo: jednostavna juha koja grije dušu Možda vas zanima... Ova meksička juha najbolja je hrana za utjehu Recepti krem juha od krumpira i šunke Možda vas zanima... Krepka krem juha od krumpira i šunke Recepti prežgana juha Možda vas zanima... Prežgana juha - ukusan "lijek" na žlicu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.