Talijanska penicilin juha savršen je odgovor na umor i sve one trenutke kada ti treba nešto što će te instantno podići
Kažu da je pilećajuha lijek za dušu, a Talijani su tu tvrdnju podigli na sasvim novu razinu. Talijanski penicilin, kako je mnogi zovu, nije tek obična juha – to je savršen spoj topline, okusa i onog osjećaja utjehe koji nam svima ponekad treba.
Talijanska penicilin juha, inspirirana slavnom talijanskom okrepom pastina en brodo, obogaćena je baršunastim trakicama jaja, aromatičnim povrćem i finom dozom parmezana koji joj daje neodoljivi umami završetak.
Krijepi, grije, tješi...
Sitna tjestenina osigurava puninu okusa i teksturu zbog koje ćete svaki zalogaj još malo dulje zadržati na nepcu. Ako postoji nešto što može popraviti hladan, umoran ili jednostavno loš dan – onda je to definitivno penicilin juha.
Penicilin juha može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 5 dana. Temeljac za penicilin juhu se pak može zamrznuti do 2 mjeseca – prije posluživanja lagano ga zagrij i uživaj u tanjuru punom topline i utjehe.
Talijanska penicilin juha
foto: Real Life Nutritionist/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Talijanska penicilin juha
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mrkva
2
kom
Celer - stabljika
3
kom
Luk
1
kom
Češnjak
8
režanj
Pileći temeljac
8
šalica
Sol
2,50
žličica
Maslac
2
žlica
Svježe mljeveni crni papar
Jaje
2
kom
Parmezan
3
žlica
Svježi peršin
2
žlica
Tjestenina
225
g
Postupak
U velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj mrkvu narezanu na kolutiće, komadiće celera, nasjeckan luk, krupno nasjeckan češnjak, 6 šalica pilećeg temeljca i sol. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru i kuhaj uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, 25-30 minuta.
Kad povrće postane dovoljno mekano, usitni ga štapnim mikserom dok juha ne dobije nježnu narančastu boju, ali s vidljivim komadićima povrća. Ako nemaš štapni mikser, pažljivo prebaci juhu u blender i izblendaj do željene konzistencije.
Dodaj preostale 2 šalice temeljca, umiješaj 1 žlicu maslaca i začini svježe mljevenim paprom po ukusu. Ponovno zagrij juhu na laganoj vatri. U međuvremenu, u manjoj posudi umuti jaja, sitno naribani parmezan i nasjeckani peršin. Dok miješaš juhu, polako ulijevaj smjesu jaja, sira i peršina, dopuštajući da se formiraju nježne trakice kuhanog jajeta.
U odvojenom loncu zakuhaj slanu vodu i skuhaj sitnu tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedi je i prebaci u zdjelu, zatim dodaj preostalu žlicu maslaca i promiješaj da se ravnomjerno obloži.
Pri serviranju, u svaku zdjelu stavi nekoliko žlica tjestenine, a preko nje ulij vruću juhu. Po želji, dodaj još parmezana i svježeg peršina za dodatni okus.