Ususret 1. dubrovačkom street food festivalu Bavarin koji se održava od 13. do 16. listopada u Lazaretima, jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki Tea Mamut veseli se povratku u grad u kojem je provela i dio profesionalne karijere.
"Prva pomisao na Dubrovnik mi je sezona 2011. koju sam odradila u tadašnjem Gil's-u, današnjem restoranu 360. Ludilo ekipa, lokacija i divno iskustvo! Veselim se što nam Bavarin dolazi u Dubrovnik jer su većinom street food festivali u Splitu i Zagrebu i ovo je baš osvježavajuća promjena u najčarobnijem gradu u Hrvatskoj. Sretna sam što ću moći publici u Dubrovniku približiti svoju priču i selektirane proizvode koje vrijedno pripremam sa svojom Oš kolač ekipom. Ako me pitate što moraju probati na Bavarinu, moj odgovor je sve, haha! No, svakako bih preporučila Deboto Jaffu, kombinaciju naranče i čokolade u najsočnijem biskvitu i čokoladnim ganache-om“, otkriva simpatična Tea Mamut.
Uoči jednog od najiščekivanijih food festivala na jugu Hrvatske Tea je odlučila podijeliti recept za super sočni čokoladni kolač s rogačem i narančom od kojeg svima, već i pri samom čitanju sastojaka, rastu zazubice!
Tea Mamut
Kolač od badema s rogačem i narančom by Tea Mamut
Sastojci:
- 200 g čokolade 55%
- 225 g maslaca
- korica jedne naranče
- 2 g soli
- 10 g kakaa
- 75 g tostiranih, mljevenih badema
- 75 g mljevenog rogača
- 6 jaja
- 150 g šećera
Priprema:
- Otopi čokoladu, maslac, koricu naranče i sol na pari. U zasebnoj zdjeli prosij kakao, dodaj rogač i bademe.
- U otopljenu čokoladu i maslac (pazi da nije prevruće) dodaj žumanjke. Zatim umiksaj šećer sa bjelanjcima, pa u čokoladu dodaj suhe sastojke i umiješaj snijeg.
- Peci oko pola sata u plehu promjera 26 cm na 180 stupnjeva ili dok čačkalica ne izađe suha (možda će ostati koja mrvica jer je kolač bez brašna i poprilično vlažan).
Savjet više: Slobodno ukrasi kolač na kraju sa šlagom ili slatkim vrhnjem i dodaj komadiće ušećerenih naranči.