Jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki, Splićanka Tea Mamut već godinama u rodnom gradu vodi uspješnu slastičarnicu Oš kolač, u kojoj nudi genijalne kolače, torte, slastice iz čaše... Svi hvale i njezinu kavu, ali i krafne koje u vrijeme poklada nudi i u nekim posebnim okusima. A što reći o njezinom sladoledu!
Tea voli u svojim slasticama koristiti mediteranske namirnice, poput rogača. Upravo zato odlučila je podijeliti s nama recept za super sočni čokoladni kolač s rogačem i narančom od kojeg svima, već i pri samom čitanju sastojaka, rastu zazubice!
Kolač od badema s rogačem i narančom by Tea Mamut
Sastojci:
- 200 g čokolade 55%
- 225 g maslaca
- korica jedne naranče
- 2 g soli
- 10 g kakaa
- 75 g tostiranih, mljevenih badema
- 75 g mljevenog rogača
- 6 jaja
- 150 g šećera
Postupak:
- Otopi čokoladu, maslac, koricu naranče i sol na pari. U zasebnoj zdjeli prosij kakao, dodaj rogač i bademe.
- U otopljenu čokoladu i maslac (pazi da nije prevruće) dodaj žumanjke. Zatim umiksaj šećer sa bjelanjcima, pa u čokoladu dodaj suhe sastojke i umiješaj snijeg.
- Peci oko pola sata u plehu promjera 26 cm na 180 stupnjeva ili dok čačkalica ne izađe suha (možda će ostati koja mrvica jer je kolač bez brašna i poprilično vlažan).
Savjet više: Slobodno ukrasi kolač na kraju sa šlagom ili slatkim vrhnjem i dodaj komadiće ušećerenih naranči.