Zdjela sa slanutkom i pečenim povrćem nije tek još jedan pokušaj zdrave salate, ona stvarno funkcionira i kao ručak koji možeš ponijeti na posao i kao večera bez puno kompliciranja
Ova jesenska zdjela oslanja se na jesenske klasike: batat, prokulice i kelj. Sve kreće iz pećnice – povrće se peče dok ne postane zlatno i mekano, a slanutak se prži dok ne postane hrskav.
Umjesto da koristiš sirovi kelj koji zna biti tvrd i žilav pod zubima, ovdje ga masiraš solju dok ne omekša. Uz to, baza od kvinoje daje obroku proteine i drži nas dugo sitima.
Salata sa slanutkom i pečenim povrćem odličan je izbor kad ti treba jelo koje se lako nosi, grije ili jede hladno. Slanutak i povrće možeš pripremiti unaprijed, a preljev s jabučnim octom, lukom i senfom dovoljno je snažan da se slaže i s ostacima iz hladnjaka.
Sir, bademi i brusnice nisu tu samo za dekoraciju nego donose teksturu, masnoću i kiselost koja zaokružuje cijeli tanjur. Ukratko, ovo je uravnotežen obrok koji možeš složiti u većoj količini i jesti više dana bez da ti dosadi, a naš recept je u nastavku!
Jesenska zdjela
foto: Nikki Dukmen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Jesenska zdjela
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
VINAIGRETTE
Sastojci
Ljutika
2
žlica
Jabučni ocat
3
žlica
Sol
0,25
žličica
Med
2
žličica
Senf
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Postupak
U srednju zdjelu dodaj jabučni ocat, sitno nasjeckanu ljutiku i sol. Ostavite da odstoji 5 minuta.
Umuti med i senf, zatim dodaj papar. Uz stalno miješanje, polako ulijevaj ulje u tankom mlazu dok se preljev ne poveže. Po potrebi dodatno posoli.
Vinaigrette možeš pripremiti do 3 dana unaprijed i čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku.
JESENSKA ZDJELA
Sastojci
Prokulice
225
g
Maslinovo ulje
6
žlica
Sol
2,25
žličica
Batat
225
g
Kuhani slanutak
800
g
Kelj
115
g
Tostirani bademi
0,50
šalica
Sušene brusnice
0,25
šalica
Kuhana kvinoja
3
šalica
Cheddar
115
g
Postupak
Namjesti rešetku u sredinu pećnice, pećnicu zagrij na 220 °C.
U velikoj zdjeli pomiješaj prokulice sa 1 žlicom ulja i 1/2 žličice soli. Rasporedi ih po jednoj polovici lima za pečenje, rezanom stranom prema dolje.
U istoj zdjeli pomiješaj batat narezan na polumjesece debljine 1 cm s 1 žlicom ulja i 1/2 žličice soli. Rasporedi ih po drugoj polovici lima za pečenje, u jednom sloju.
Peci povrće dok prokulice ne postanu hrskave, a batat mekan, 20–25 minuta.
Na veliku čistu kuhinjsku krpu rasprostri ocijeđeni i isprani slanutak. Pokrij ga drugom čistom krpom i nježno pritisni da upiješ što više vlage. Po želji ukloni opne kako bi slanutak bio hrskaviji.
U velikoj tavi s debljim dnom (najmanje 5 cm dubine), na srednje jakoj vatri zagrij preostalu 1/4 šalice ulja. Dodaj slanutak, posoli 1 žličicom soli i lagano promiješaj.
Rasporedi slanutak u jedan sloj u plehu i peci, povremeno miješajući, dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav, 5-7 minuta. (Ulje može prskati pa koristi zaštitnu mrežicu ako je imaš.) Premjesti slanutak na tanjur.
U velikoj zdjeli pomiješaj kelj natrgan na manje komade s preostalom 1/4 žličice soli. Masiraj ga vršcima prstiju dok ne potamni i ne postane lagano vlažan, oko 30 sekundi.
Dodaj polovicu vinaigrettea, polovicu grubo nasjeckanih badema i polovicu brusnica i dobro promiješaj.
U zdjele rasporedi kuhanu kvinoju. Na nju složi slanutak, pečeno povrće i začinjeni kelj. Po vrhu pospi kockice sira, ostatak badema i brusnica. Uz jelo posluži preostali preljev.