Recepti Salata 29. listopada 2025.

Topla, zasitna i ukusna zdjela sa slanutkom i povrćem

Salata
20 MIN
55 MIN
4
JEDNOSTAVNO
jesenska zdjela
Jesenska zdjela
foto: Nikki Dukmen/Pinterest
Zdjela sa slanutkom i pečenim povrćem nije tek još jedan pokušaj zdrave salate, ona stvarno funkcionira i kao ručak koji možeš ponijeti na posao i kao večera bez puno kompliciranja

Ova jesenska zdjela oslanja se na jesenske klasike: batat, prokulice i kelj. Sve kreće iz pećnice – povrće se peče dok ne postane zlatno i mekano, a slanutak se prži dok ne postane hrskav.

Umjesto da koristiš sirovi kelj koji zna biti tvrd i žilav pod zubima, ovdje ga masiraš solju dok ne omekša. Uz to, baza od kvinoje daje obroku proteine i drži nas dugo sitima.

jesenska cezar salata Možda vas zanima... Jesenska verzija Cezar salate Recepti

Praktično i hranjivo

Salata sa slanutkom i pečenim povrćem odličan je izbor kad ti treba jelo koje se lako nosi, grije ili jede hladno. Slanutak i povrće možeš pripremiti unaprijed, a preljev s jabučnim octom, lukom i senfom dovoljno je snažan da se slaže i s ostacima iz hladnjaka.

Sir, bademi i brusnice nisu tu samo za dekoraciju nego donose teksturu, masnoću i kiselost koja zaokružuje cijeli tanjur. Ukratko, ovo je uravnotežen obrok koji možeš složiti u većoj količini i jesti više dana bez da ti dosadi, a naš recept je u nastavku!

jesenska zdjela | Author: Nikki Dukmen/Pinterest Jesenska zdjela foto: Nikki Dukmen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Jesenska zdjela
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
VINAIGRETTE
Sastojci
  • Ljutika 2 žlica
  • Jabučni ocat 3 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Med 2 žličica
  • Senf 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
Postupak
  1. U srednju zdjelu dodaj jabučni ocat, sitno nasjeckanu ljutiku i sol. Ostavite da odstoji 5 minuta.


  2. Umuti med i senf, zatim dodaj papar. Uz stalno miješanje, polako ulijevaj ulje u tankom mlazu dok se preljev ne poveže. Po potrebi dodatno posoli.


  3. Vinaigrette možeš pripremiti do 3 dana unaprijed i čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku.


JESENSKA ZDJELA
Sastojci
  • Prokulice 225 g
  • Maslinovo ulje 6 žlica
  • Sol 2,25 žličica
  • Batat 225 g
  • Kuhani slanutak 800 g
  • Kelj 115 g
  • Tostirani bademi 0,50 šalica
  • Sušene brusnice 0,25 šalica
  • Kuhana kvinoja 3 šalica
  • Cheddar 115 g
Postupak
  1. Namjesti rešetku u sredinu pećnice, pećnicu zagrij na 220 °C.

    U velikoj zdjeli pomiješaj prokulice sa 1 žlicom ulja i 1/2 žličice soli. Rasporedi ih po jednoj polovici lima za pečenje, rezanom stranom prema dolje.


  2. U istoj zdjeli pomiješaj batat narezan na polumjesece debljine 1 cm s 1 žlicom ulja i 1/2 žličice soli. Rasporedi ih po drugoj polovici lima za pečenje, u jednom sloju.


  3. Peci povrće dok prokulice ne postanu hrskave, a batat mekan, 20–25 minuta.


  4. Na veliku čistu kuhinjsku krpu rasprostri ocijeđeni i isprani slanutak. Pokrij ga drugom čistom krpom i nježno pritisni da upiješ što više vlage. Po želji ukloni opne kako bi slanutak bio hrskaviji.


  5. U velikoj tavi s debljim dnom (najmanje 5 cm dubine), na srednje jakoj vatri zagrij preostalu 1/4 šalice ulja. Dodaj slanutak, posoli 1 žličicom soli i lagano promiješaj.

    Rasporedi slanutak u jedan sloj u plehu i peci, povremeno miješajući, dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav, 5-7 minuta. (Ulje može prskati pa koristi zaštitnu mrežicu ako je imaš.) Premjesti slanutak na tanjur.


  6. U velikoj zdjeli pomiješaj kelj natrgan na manje komade s preostalom 1/4 žličice soli. Masiraj ga vršcima prstiju dok ne potamni i ne postane lagano vlažan, oko 30 sekundi.


  7. Dodaj polovicu vinaigrettea, polovicu grubo nasjeckanih badema i polovicu brusnica i dobro promiješaj.


  8. U zdjele rasporedi kuhanu kvinoju. Na nju složi slanutak, pečeno povrće i začinjeni kelj. Po vrhu pospi kockice sira, ostatak badema i brusnica. Uz jelo posluži preostali preljev.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

1362 kcal

68 %

MASTI

85,00 g

118 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

83,00 g

30 %

PROTEINI

50,00 g

100 %

Složi i ove super salate!

salata s kruškama Možda vas zanima... Prefina salata s kruškama kao prilog ili samostalno jelo Recepti mahune. salata, kikiriki Možda vas zanima... HRSKAVO I SLASNO Salata od mahuna s kikirikijem Recepti Caprese salata s pečenim rajčicama Možda vas zanima... Jelo koje ćeš obožavati: salata caprese u novom ruhu Recepti Salata od smeđe riže s preljevom od meda i limuna Možda vas zanima... Salata od smeđe riže s preljevom od meda i limuna Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.