Od krušaka obično pripremamo deserte, no ova salata s kruškama toliko nam se svidjela da ćemo je stalno iznova pripremati. Recept je za top!
Da, još uvijek je toplo, lijepo i ljetno vrijeme, no pomalo krećemo sa sezonom jabuka, krušaka, bundeva... Danas su nam takokruške u fokusu, a na stolu nam je odlična salata s kruškama koja je odličan prilog mesu, ali i super samostalno jelo - neki lagani ručak ili večera.
Ova salata od krušaka spaja slatkaste, voćne note kruške, slatki med, sir s plemenitom plijesni, bučine sjemenke, karamel, zelenu salatu. jabučni ocat... i jako je ukusna i slasna. Recept za genijalnu salatu s kruškama je i nastavku, a ti je isprobaj i javi nam dojmove!
Salata s kruškama
foto: Cubes N Juliennes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Salata s kruškama
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
5
žlica
Kruška
450
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Jabučni ocat
3
žlica
Bučine sjemenke
0,50
šalica
Šećer
2
žlica
Med
4
žlica
Rimska salata
2
kom
Sir s plemenitom plijesni
0,66
šalica
Postupak
U velikoj tavi na srednjoj vatri ugrij 1licu maslinova ulja. Dodaj kruške s odrezanom stranom prema dolje i prži dok dok ne dobiju zlatno-smeđu boj, 4-6 minuta. Na pola vremena pečenja preokreni kruške.
Smanji vatru i dodaj 1 žlicu jabučnog octa. Lagano miješaj dok se tekućina ne zgusne i ne počne lijepo oblagati kruške, 1-2 minute.
Kruške prebaci na tanjur i pusti da se ohlade. Svaku polovicu kruške prereži po duljini.
Tavu pobriši papirnatim ubrusom i ponovno zagrij na srednjoj vatri. Tostiraj na njoj bučine sjemenke, uz često miješanje, ili protresanje tave, dok ne zamirišu i počnu poprimati lijepu smeđu boju, 3-5 minuta. Prebaci na tanjur i pusti da se ohladi.
U istoj tavi na srednjoj vatri poprži šećer, koji mora biti u jednako debelom sloju. Šećer karameliziraj bez miješanja - treba se rastopiti i poprimiti duboko smeđu boju za to će ti trebati 4-6 minuta. Makni s vatre.
U karame umiješaj tostirane bučine sjemenke i 1/4 žličice soli. Dobro promiješaj i stavi na tanjur da se ohladi dovoljno da možeš time rukovati. Natrgaj na manje komadiće veličine zalogaja.
U velikoj zdjeli pomiješaj med i preostale 4 žlice maslinova ulja te 2 žlice jabučnog octa, dodaj soli i papra prema ukusu. Umiješaj zelenu salatu (rimsku, rikolu...), kušaj i ddoaj još soli i papra ako je potrebno. Na to složi komade kruške, karamelizirane bučine sjemenke i nadrobljeni sir s plemenitom plijesni (roquefort, gorgonzola...).
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
301 kcal
15 %
MASTI
21,00 g
29 %
KOLESTEROL
11,00 g
3 %
UH
19,00 g
6 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Umjesto rimske salate u ovom jelu možeš koristiti i rikulu i druge zelene salate!
Isprobaj kruške i u ovim slatkim i slanim jelima i uživaj!