Recepti Salata 15. rujna 2025.

Prefina salata s kruškama kao prilog ili samostalno jelo

Salata
10 MIN
20 MIN
6
JEDNOSTAVNO
salata s kruškama
Salata s kruškama
foto: Cubes N Juliennes/Pinterest
Od krušaka obično pripremamo deserte, no ova salata s kruškama toliko nam se svidjela da ćemo je stalno iznova pripremati. Recept je za top!

Da, još uvijek je toplo, lijepo i ljetno vrijeme, no pomalo krećemo sa sezonom jabuka, krušaka, bundeva... Danas su nam tako kruške u fokusu, a na stolu nam je odlična salata s kruškama koja je odličan prilog mesu, ali i super samostalno jelo - neki lagani ručak ili večera.

kruške Možda vas zanima... 10 (zdravih) razloga zašto svaki dan trebaš jesti kruške! Špajza

Sjajna kombinacija okusa

Ova salata od krušaka spaja slatkaste, voćne note kruške, slatki med, sir s plemenitom plijesni, bučine sjemenke, karamel, zelenu salatu. jabučni ocat... i jako je ukusna i slasna. Recept za genijalnu salatu s kruškama je i nastavku, a ti je isprobaj i javi nam dojmove!

salata s kruškama | Author: Cubes N Juliennes/Pinterest Salata s kruškama foto: Cubes N Juliennes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Salata s kruškama
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 5 žlica
  • Kruška 450 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Jabučni ocat 3 žlica
  • Bučine sjemenke 0,50 šalica
  • Šećer 2 žlica
  • Med 4 žlica
  • Rimska salata 2 kom
  • Sir s plemenitom plijesni 0,66 šalica
Postupak
  1. U velikoj tavi na srednjoj vatri ugrij 1licu maslinova ulja. Dodaj kruške s odrezanom stranom prema dolje i prži dok dok ne dobiju zlatno-smeđu boj, 4-6 minuta. Na pola vremena pečenja preokreni kruške.

    Dodaj 1/2 žličice soli i 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra.


  2. Smanji vatru i dodaj 1 žlicu jabučnog octa. Lagano miješaj dok se tekućina ne zgusne i ne počne lijepo oblagati kruške, 1-2 minute.

    Kruške prebaci na tanjur i pusti da se ohlade. Svaku polovicu kruške prereži po duljini.


  3. Tavu pobriši papirnatim ubrusom i ponovno zagrij na srednjoj vatri. Tostiraj na njoj bučine sjemenke, uz često miješanje, ili protresanje tave, dok ne zamirišu i počnu poprimati lijepu smeđu boju, 3-5 minuta. Prebaci na tanjur i pusti da se ohladi.


  4. U istoj tavi na srednjoj vatri poprži šećer, koji mora biti u jednako debelom sloju. Šećer karameliziraj bez miješanja - treba se rastopiti i poprimiti duboko smeđu boju za to će ti trebati 4-6 minuta. Makni s vatre.

    U karame umiješaj tostirane bučine sjemenke i 1/4 žličice soli. Dobro promiješaj i stavi na tanjur da se ohladi dovoljno da možeš time rukovati. Natrgaj na manje komadiće veličine zalogaja.


  5. U velikoj zdjeli pomiješaj med i preostale 4 žlice maslinova ulja te 2 žlice jabučnog octa, dodaj soli i papra prema ukusu. Umiješaj zelenu salatu (rimsku, rikolu...), kušaj i ddoaj još soli i papra ako je potrebno. Na to složi komade kruške, karamelizirane bučine sjemenke i nadrobljeni sir s plemenitom plijesni (roquefort, gorgonzola...).


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

301 kcal

15 %

MASTI

21,00 g

29 %

KOLESTEROL

11,00 g

3 %

UH

19,00 g

6 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Umjesto rimske salate u ovom jelu možeš koristiti i rikulu i druge zelene salate!

Isprobaj kruške i u ovim slatkim i slanim jelima i uživaj!

Pečene kruške Možda vas zanima... Zamiriši dom slasnim pečenim kruškama! Recepti kompot od krušaka Možda vas zanima... Jedini recept za kompot od krušaka koji će ti ikad trebati Recepti Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem Možda vas zanima... Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem Recepti Tjestenina s kruškama i gorgonzolom Možda vas zanima... Nova slasna kombinacija – pašta, kruške i gorgonzola! Recepti slatki kruh, kruh s kruškama Možda vas zanima... Kruh s kruškama: sočan i savršen uz kavu Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.