Recepti 03. listopada 2014.

Torta od riže s morskim plodovima

gastro postao gastro.24sata.hr
Slana torta za ljubitelje morskih plodova

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 495

Potrebno vam je

  • 600 g riža, polirana (ili brašno )
  • 800 g sipa
  • 800 g lignja
  • 8 kom škampi
  • 500 g dagnja
  • 500 g grašak zeleni, u zrnu
  • 0.50 l pasirana rajčica (passata)
  • češnjak
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 vezica celer, list
  • 1 vezica peršin, list
  • 2 dl voda
  • ulje maslinovo
  • sol

Priprema

  1. U tavi na maslinovu ulju pirjajte luk pa dodajte grašak. Pirjajte sve nekoliko minuta, ulijte malo vode i kuhajte dok grašak ne omekša. U velikoj tavi na ulju popržite sjeckani češnjak, dodajte vode i dagnje te kuhajte dok se ne otvore i puste tekućinu.
  2. Odvojite dagnje od ljuštura, a juhu stavite sa strane. U posebnoj posudi popržite na ulju češnjak, sjeckani celer i peršin, dodajte narezane lignje i sipu te pirjajte nekoliko minuta miješajući. Posolite i dodajte umak od rajčice. Kuhajte oko 20 minuta, prema potrebi dodajte malo vode te pred kraj dodajte škampe ili kozice. Kuhajte još pet minuta miješajući.
  3. U posoljenoj vodi skuhajte rižu “al dente”, ocijedite je i dodajte umak od dagnji. Promiješajte pa dodajte umak od rajčica s morskim plodovima, tri-četiri žlice graška sa slaninom, narezani peršin i žlicu ulja te sve dobro promiješajte.
  4. Uspite rižu u kalup za kuglof i lagano pritisnite kako biste dobili kompaktniju tortu. Prebacite je na veliki tanjur te obložite graškom pa dodajte škampe i sjeckani peršin.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.