gastro postao
Slana torta za ljubitelje morskih plodova
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 495
Potrebno vam je
- 600 g riža, polirana (ili brašno )
- 800 g sipa
- 800 g lignja
- 8 kom škampi
- 500 g dagnja
- 500 g grašak zeleni, u zrnu
- 0.50 l pasirana rajčica (passata)
- češnjak
- 1 kom luk ,crveni
- 1 vezica celer, list
- 1 vezica peršin, list
- 2 dl voda
- ulje maslinovo
- sol
Priprema
- U tavi na maslinovu ulju pirjajte luk pa dodajte grašak. Pirjajte sve nekoliko minuta, ulijte malo vode i kuhajte dok grašak ne omekša. U velikoj tavi na ulju popržite sjeckani češnjak, dodajte vode i dagnje te kuhajte dok se ne otvore i puste tekućinu.
- Odvojite dagnje od ljuštura, a juhu stavite sa strane. U posebnoj posudi popržite na ulju češnjak, sjeckani celer i peršin, dodajte narezane lignje i sipu te pirjajte nekoliko minuta miješajući. Posolite i dodajte umak od rajčice. Kuhajte oko 20 minuta, prema potrebi dodajte malo vode te pred kraj dodajte škampe ili kozice. Kuhajte još pet minuta miješajući.
- U posoljenoj vodi skuhajte rižu “al dente”, ocijedite je i dodajte umak od dagnji. Promiješajte pa dodajte umak od rajčica s morskim plodovima, tri-četiri žlice graška sa slaninom, narezani peršin i žlicu ulja te sve dobro promiješajte.
- Uspite rižu u kalup za kuglof i lagano pritisnite kako biste dobili kompaktniju tortu. Prebacite je na veliki tanjur te obložite graškom pa dodajte škampe i sjeckani peršin.
Izvor Skuhatćute