Vijetnamska juha pho i tempura sinoć su bili velik izazov za 5 natjecatelja MasterChefa koji su se našli u stres testu. Na kraju je pho i presudio 25-godišnjoj Mateji Husak, koja je gledatelje osvojila upornošću, trudom, pozitivnim stavom i prirodnošću.
I dok nam je tempura manje-više poznata, o vijetnamskoj juhi pho ne znamo puno. Znamo da je aromatična i da se može raditi s raznim proteinima – gljivama, piletinom, govedinom, seitanom… I zato smo zaključili – doznajmo nešto više o ovom vijetnamskom jelu, te ga pokušajmo pripremiti kod kuće.
Ukratko, pho je vijetnamsko jušno jelo koje se sastoji od juhe, rižinih rezanaca, svježeg začinskog bilja, mesa (govedine ili piletine) i drugih dodataka (umaka, klica…). Ova aromatična juha nastala je početkom 20. stoljeća, a prvi su je poslužili stanovnici grada Nam Đinha. Smatra se vijetnamskim nacionalnim jelom. Njezinoj popularizaciji diljem svijeta pridonijele su izbjeglice nakon Vijetnamskog rata.
Ovu juhu Vijetnamci jedu čak i za doručak, a mi ti donosimo odličan, detaljno objašnjen recept za pho s piletinom. Upusti se s nama u ovu ukusnu vijetnamsku avanturu.
Pho s piletinom
(za 6 porcija)
Sastojci:
- 2 neoguljena žuta luka, razrezana na četvrtine
- 3 komadića svježeg đumbira, debljine 1 cm, zgnječena
- 4 litre hladne vode
- 1500 g pilećih kostiju i pilećih krilaca
- cijelo pile od cca 3 kg, razrezano na 4 dijela
- 1 žlica soli
- 2 žličice šećera
- ¼ šalice ribljeg umaka (1 šalica=250 ml)
- 500 g rižinih rezanaca
- 1 mladi luk, tanko narezan
- 450 g klica mungo graha
- ½ šalice natrganih svježih listića bosiljka
- 2 limete, narezane na kriške
- 2 jalapeño papričice, sitno nasjeckane
- chili-garlic umak, hoisin umak – za serviranje
Postupak:
- Pripremi sve sastojke.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi đumbir i luk u pleh obložen papirom za pečenje i peci oko 30 minuta, odnosno dok luk i đumbir ne omekšaju i poprime lagano smeđu boju.
- U veliki lonac ulij vodu i pusti da zavrije. Dodaj pečeno povrće, pileća krilca i kosti, komade piletine, sol i šećer i pusti da ponovno zavrije.
- Smanji temperaturu i pusti da lagano ključa dok se piletina ne skuha, oko 30 minuta.
- Izvadi pileće meso iz juhe, pusti da se malo ohladi, makni kožicu i natrgaj meso na komade. Kad postigne sobnu temperaturu, poklopljeno stavi u hladnjak.
- Pileću kožu i kosti vrati u juhu i pusti da se lagano kuha još 2 sata.
- Procijedi juhu i kuhaj na jakoj vatri 15-ak minuta, dok se ne tekućina ne reducira otprilike na pola.
- Umiješaj riblji umak.
- U velikoj zdjeli, u toploj vodi, namoči rižine rezance dok ne omekšaju, oko 20 minuta.
- U velikoj posudi zakipi posoljenu vodu, a rezance ocijedi i ubaci u tu kipuću vodu. Kuhaj na jakoj vatri dok potpuno ne omekšaju, oko 3 minute. Dobro ocijedi.
- Kuhane rižine rezance raspodijeli u 6 zdjelica i pospi narezanim mladim lukom.
- Pileće meso dodaj u juhu i miješaj dok se piletina ne ugrije. Juhu i piletinu nagrabi u svaku zdjelicu.
- Posluži s klicama mungo graha, bosiljkom, kriškama limete, jalapeño papričicama, chili-garlic umakom i hoisin umakom.
Savjet više: Ovo jelo može se kuhati unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana. U pho možeš dodati i drugo povrće po izboru.
Isprobaj i druge poznate azijske juhe - ramen i miso: