Recepti 26. listopada 2023.

Vijetnamska juha pho nova je zvijezda na našem meniju

pho
Pho s piletinom foto: Sharon Chen/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Juha pho izmišljena je početkom 20. stoljeća, a sastoji se od mesa (govedine ili piletine) ili nekog drugog proteina (seitana, gljiva...) ili njihove kombinacije. Neizostavan dio su i rižini rezanci i svježe začinsko bilje

Vijetnamska juha pho i tempura sinoć su bili velik izazov za 5 natjecatelja MasterChefa koji su se našli u stres testu. Na kraju je pho i presudio 25-godišnjoj Mateji Husak, koja je gledatelje osvojila upornošću, trudom, pozitivnim stavom i prirodnošću.

I dok nam je tempura manje-više poznata, o vijetnamskoj juhi pho ne znamo puno. Znamo da je aromatična i da se može raditi s raznim proteinima – gljivama, piletinom, govedinom, seitanom… I zato smo zaključili – doznajmo nešto više o ovom vijetnamskom jelu, te ga pokušajmo pripremiti kod kuće.

 | Author: Nova TV Mateja Husak sinoć je ispala iz MasterChefa jer joj nije uspjela pho juha foto: Nova TV  | Author: Jennifer Schmidt/Unsplash Slasni pho s povrćem i gljivama foto: Jennifer Schmidt/Unsplash

Ukratko, pho je vijetnamsko jušno jelo koje se sastoji od juhe, rižinih rezanaca, svježeg začinskog bilja, mesa (govedine ili piletine) i drugih dodataka (umaka, klica…). Ova aromatična juha nastala je početkom 20. stoljeća, a prvi su je poslužili stanovnici grada Nam Đinha. Smatra se vijetnamskim nacionalnim jelom. Njezinoj popularizaciji diljem svijeta pridonijele su izbjeglice nakon Vijetnamskog rata.

Ovu juhu Vijetnamci jedu čak i za doručak, a mi ti donosimo odličan, detaljno objašnjen recept za pho s piletinom. Upusti se s nama u ovu ukusnu vijetnamsku avanturu.

 | Author: Polina Kuzovkova/Unsplash Pho se smatra vijetnamskim nacionalnim jelom, a jedu ga čak i za doručak foto: Polina Kuzovkova/Unsplash

Pho s piletinom

(za 6 porcija)

Sastojci:

  • 2 neoguljena žuta luka, razrezana na četvrtine
  • 3 komadića svježeg đumbira, debljine 1 cm, zgnječena
  • 4 litre hladne vode
  • 1500 g pilećih kostiju i pilećih krilaca
  • cijelo pile od cca 3 kg, razrezano na 4 dijela
  • 1 žlica soli
  • 2 žličice šećera
  • ¼ šalice ribljeg umaka (1 šalica=250 ml)
  • 500 g rižinih rezanaca
  • 1 mladi luk, tanko narezan
  • 450 g klica mungo graha
  • ½ šalice natrganih svježih listića bosiljka
  • 2 limete, narezane na kriške
  • 2 jalapeño papričice, sitno nasjeckane
  • chili-garlic umak, hoisin umak – za serviranje

 

Riblji umak Možda vas zanima... Što je riblji umak i kako s njime kuhati Špajza

 

Postupak:

  1. Pripremi sve sastojke.
  2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi đumbir i luk u pleh obložen papirom za pečenje i peci oko 30 minuta, odnosno dok luk i đumbir ne omekšaju i poprime lagano smeđu boju.
  3. U veliki lonac ulij vodu i pusti da zavrije. Dodaj pečeno povrće, pileća krilca i kosti, komade piletine, sol i šećer i pusti da ponovno zavrije.
  4. Smanji temperaturu i pusti da lagano ključa dok se piletina ne skuha, oko 30 minuta.
  5. Izvadi pileće meso iz juhe, pusti da se malo ohladi, makni kožicu i natrgaj meso na komade. Kad postigne sobnu temperaturu, poklopljeno stavi u hladnjak.
  6. Pileću kožu i kosti vrati u juhu i pusti da se lagano kuha još 2 sata.
  7. Procijedi juhu i kuhaj na jakoj vatri 15-ak minuta, dok se ne tekućina ne reducira otprilike na pola.
  8. Umiješaj riblji umak.
  9. U velikoj zdjeli, u toploj vodi, namoči rižine rezance dok ne omekšaju, oko 20 minuta.
  10. U velikoj posudi zakipi posoljenu vodu, a rezance ocijedi i ubaci u tu kipuću vodu. Kuhaj na jakoj vatri dok potpuno ne omekšaju, oko 3 minute. Dobro ocijedi.
  11. Kuhane rižine rezance raspodijeli u 6 zdjelica i pospi narezanim mladim lukom.
  12. Pileće meso dodaj u juhu i miješaj dok se piletina ne ugrije. Juhu i piletinu nagrabi u svaku zdjelicu.
  13. Posluži s klicama mungo graha, bosiljkom, kriškama limete, jalapeño papričicama, chili-garlic umakom i hoisin umakom.

Savjet više: Ovo jelo može se kuhati unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana. U pho možeš dodati i drugo povrće po izboru.

 | Author: Mae Mu/Unsplash Pho sa seitanom foto: Mae Mu/Unsplash

Isprobaj i druge poznate azijske juhe - ramen i miso:

 

Možda vas zanima... Usudite se isprobati: Lungić u miso juhi Recepti Pileći ramen Možda vas zanima... Ugrij se uz brzinski pileći ramen Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.