Može li bolje od kineske inačice domaće juhe s lungićem, povrćem, rezancima od riže i miso pastom? Mislimo da ne!
Ova juha može biti slasno predjelo nekom laganijem glavnom jelu, ali može biti i sasvim dobro, samostalno glavno jelo jer ju rezanci i meso čine dovoljno hranjivom.
Ako ne volite kineske inačice juha, koje uključuju miso pastu (možete ju nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane ili većim trgovačkim lancima), možete taj dio izostaviti i staviti neke uobičajene, domaće začine - poput ljute ili slatke mljevene paprike, peršina, celera i slično.
Sastojci:
- 400 g svinjskog lungića
- 1 žličica ulja od sezama
- 1 žličica sjemenki korijandra, zdrobljenih
- 1 žličica praha kineskih 5 začina (ako nemate ovo, nema veze)
- 2 1/2 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 150 g rezanaca od riže (ili od jaja)
- 3 šalice narezanih gljiva
- 3 vrećice miso paste (prodaje se uz rezance od riže za miso juhu)
- 50 g zelenog povrća - poriluk, kupusa, kelja
- 2 žlice soja sosa
- 2 mlada luka, nasjeckana
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Lungić premazati sezamovim uljem, posoliti ga, popapriti i namazati začinima te korijandrom i peći u zagrijanoj pećnici otprilike 25 minuta - dok se ne ispeče; izvaditi ga iz pećnice i prekriti aluminijskom folijom te ostaviti 5 minuta da odstoji pa ga narezati na manje komade - od otprilike 1 cm debljine
- Zakuhati temeljac pa dodati rezance i miso pastu, promiješati i dodati zeleno povrće i kratko kuhati dok povrće ne omekša i rezanci nisu skuhani; dodati soja sos pa maknuti s vatre
- Podijeliti juhu u zdjelice, u svaku zdjelicu staviti nekoliko komada pečenog mesa i poslužiti toplo s nasjeckanim mladim lukom
Dobar tek!