Domaće njoke uvijek su dobra ideja! Meke i fine, odlično se slažu s mnogim umacima. Osim običnih, do sada si mogla vidjeti da smo pripremali i one s ricottom i špinatom, batatom te bundevom. Ove u nastavku pripremljene su uz pomoć grčkoga jogurta, a poslužene prelivene pesto umakom kojeg možeš kupiti ili pripremiti sama kod kuće.
Također, kao i njoke i pesto možeš pripremiti uz pomoć jogurta i dobiti zamamni zeleno-bijeli umak. Uz njih po želji možeš pripremiti i šparoge, a jelo finalno ukrasiti možeš cherry rajčicama. Navedeni sastojci bit će dovoljni za četiri serviranja!
Sastojci:
- 245 g običnog grčkog jogurta
- 1 jaje lagano tučeno
- 50 g svježe naribanog parmezana
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 200 g brašna
- 60 g pripremljenog pesta
- 1 žličica mrvljene chilli papričice
- bosiljak za ukras
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj grčki jogurt, jaje, parmezan, češnjak u prahu, sol i papar. U smjesu zatim dodaj 60 grama brašna i započni raditi tijesto. Dodaj ponovno brašna po potrebi kako bi dobila meko tijesto.
- Tijesto podijeli na 4 dijela. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj svaki komad u konope debljine 1/2 cm. Izreži svako uže na komade od 2 do 3 centimetra i stavi na lagano pobrašnjeni lim za pečenje.
- U velikom loncu zagrij vodu i dodaj soli. Pričekaj za voda zakipi. Dodaj njoke u četiri serije, kuhaj dok ne isplivaju na površinu, 1 do 2 minute. Izvadi žlicom s prorezima. Ponovi s ostatkom tijesta.
- Jednom kuhane njoke izvadi, a od vode u kojoj su se kuhale uzmi 60 mililitara, ostatak baci.
- U isti lonac sada dodaj pesto i mrvljenu chilli papričicu te vodu od kuhanja po želji, ovisno o konzistenciji koju želiš dobiti. Dobro promiješaj.
- Posluži preko njoka u tanjuru i zatim još ukrasi naribanim parmezanom.
U slast!