gastro postao
Tjestenina s okusima jeseni po receptu talijanskog chefa Gennara Contalda
Slatkoća buče, slanost pancete i aroma ružmarina čine ovo jelo savršenom jesenskom delicijom. Priprema je jednostavna i neće ti oduzeti previše vremena, a količina je dostatna za četiri porcije. Svakako isprobaj i uživaj u okusima jeseni!
Sastojci:
- 60 g pancete, narezane na kriške
- 3 ljutike, oguljene i nasjeckane
- ½ svježe čili papričice
- 650 g buče, oguljene, očišćene i narezane
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 600 ml povrtnog temeljca
- 400 g tjestenine
- morska sol
- svježe mljeveni crni papar
- 10 g parmezana, plus dodatno za posluživanje
Priprema:
- Pancetu, luk i čili sitno nasjeckaj.
- Zagrij četiri žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodaj pancetu i prži ju minutu, a zatim umiješaj ljutiku, čili i grančice ružmarina.
- Dinstaj još dvije do tri minute, zatim umiješaj buču i ulij vrući povrtni temeljac.
- Pusti da zavrije, a zatim pirjaj 20 minuta ili dok buča ne omekša i dok se tekućina djelomično ne upije.
- U međuvremenu skuhaj tjesteninu al dente, prema uputama na pakiranju. Važno je da je ne prekuhaš jer će se kasnije još kratko kuhati u umaku.
- Procijedi tjesteninu, ostavljajući malo vode u kojoj se kuhala te ju dodaj u umak.
- Lagano ju promiješaj, po potrebi dodaj vode u kojoj se tjestenina kuhala, a zatim ju još kratko kuhaj kako bi upila sve arome i okuse umaka. Parmezan sitno naribaj u umak te sve dobro pomiješaj.
- Posluži toplo, a povrh pospi svježe mljeveni crni papar i parmezan.
Dobar tek!
Isprobaj i sljedeće sezonske delicije: