Recepti 29. srpnja 2021.

Za sve postoje pravila, pa i za pripremu smoothieja

foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema smoothieja je vrlo laka, ali ipak postoje pravila kojih bi se trebali pridržavati

Smoothie je odličan ljetni doručak ili međuobrok kojim ćeš u nekoliko gutljaja nahraniti tijelo svim potrebnim nutrijentima. Obožavan je jer ga je i vrlo lako pripremiti, a obično samo trebamo sastojke staviti u blender, malo miksati i smoothie je gotov. Ipak, postoji nekoliko pravila kojim redoslijedom bi trebali dodavati sastojke kako bi ih najbolje iskoristili i dobili što kremastiji napitak. 

Općenito pravilo je da u blender prvo stavljaš tekuće i mekše namirnice, a čvršće i veće namirnice dodaješ kasnije kako bi oštrice blendera mogle doseći punu brzinu prije nego što do njih dođu tvrđi sastojci. Takav redoslijed osigurava da je svaki sastojak pravilno raspoređen i temeljito usitnjen. 
 

Možda vas zanima... Kako zamrznuti banane + tri odlična recepta za smoothie Recepti


Započni s tekućom bazom

Tekući sastojci kao što su kravlje mlijeko, napitak od badema ili soje, kokosova voda ili sok trebali bi u blender ići prvi. Jednom kada dodaš voće ili povrće, blender će ih učinkovitije usitniti jer će tekućina napraviti vrtlog koji će ostale sastojke povući prema oštrici blendera

Dodaj praškaste sastojke

Ako u smoothie voliš dodati proteinski prah ili druge praškaste sastojke, dodaj ih odmah nakon tekućine i izmiksaj. Tako će se prah najbolje prožeti s tekućinom i ostalim sastojcima te u smoothieju nećeš imati grudice ili komadiće praha koji nisu dobro promiješani. 
 

 | Author: Shutterstock Voće i povrće blendaj nešto duže kako bi bila sigurna da su se potpuno usitnili foto: Shutterstock

Svježe voće i povrće je iduće

Ako ćeš u smoothie dodati zeleno lisnato povrće poput špinata, dodaj ih odmah nakon praškastih sastojaka, no blendaj ih nešto duže kako bi bila sigurna da su se potpuno usitnili. U ovom koraku dodaješ i ostalo svježe voće i povrće, a pravilo je da najprije dodaš mekše namirnice poput bobičastog voća, a tek onda na njih dodaješ namirnice poput marelice ili banane koje će svojom težinom mekše sastojke usmjeriti prema oštrici. 

Kremaste komponente za bolju teksturu

Ako ćeš teksturu smoothieja poboljšati i učiniti ju još kremastijom, nakon voća i povrća dodaj sastojke poput grčkog jogurta, maslaca od kikirikija ili mekog tofua i dobro blendaj. 

Smrznute namirnice i sjemenke su zadnje

Ako ćeš u smoothie dodati smrznuto voće ili sjemenke i orašaste plodove, dodaj ih na samom kraju i sve skupa još jednom temeljito miksaj. Sjemenke možeš dodati i na gotov smoothie ako ga nećeš piti slamkom. 

Sada kad znaš kako pripremiti savršen smoothie, isprobaj neki od ovih recepata:

 

Možda vas zanima... Smoothie od bobičastog voća i kokosa za osvježenje Recepti Možda vas zanima... Smoothie zdjelica s čoko pokrovom idealan je ljetni doručak Recepti Možda vas zanima... Smoothie od banane, špinata i kakaa čisti je užitak Recepti Možda vas zanima... Raskošan smoothie sa zobenim pahuljicama stvoren za doručak Recepti Zeleni smoothie Možda vas zanima... Energičan početak dana uz brzi zeleni smoothie Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.