Recepti Juha 14. prosinca 2024.

FINO, NA ŽLICU Zimski minestrone bogat povrćem

Juha
25 MIN
45 MIN
4
SREDNJE
zimski minestrone
Zimski minestrone
foto: Daniela's Dish/Pinterest
Malo povrća, malo žitarica, začini, povrtni temeljac... i zimski minestrone je gotov! Donosimo recept za jelo koje savršeno prija u ovim hladnim danima

Stvarno nam je hladno ovih dana, magla je, a što nas može bolje razvedriti od ukusnog jela na žlicu punog povrća. Ovaj zimski minestrone (autorica recepta je slavna Bosonoga kontesa Ina Garten) odličan je primjer jednostavnog jela koje će nas zagrijati, zasititi i osigurati nam sve potrebne nutrijente.

Napomenimo i da se sve priprema u jednom loncu, pa nakon kuhanja nema dugotrajnog pranja suđa - baš genijalna stvar za vikend.

Ovaj zimski minestrone lako može postati veganski

Ovo je jelo odlično za one koji žele na jedan dan odmoriti od mesa, a nije teško ni napraviti vegansku verziju – samo treba parmezan zamijeniti nekim veganskim sirom. Kako smo sada u sezoni kada nema puno svježeg povrća, korištenje onog smrznutog ili iz konzerve uvelike nam olakšava posao i pomaže da naša jela i sada ostanu raznolika.

Ina Garten, Bosonoga kontesa | Author: Facebook @Ina Garten Ina Garten majstorica je comfort fooda foto: Facebook @Ina Garten

Jedna od zanimljivih namirnica koje se koriste u ovom jelu definitivno je i smeđa riža koja nam osigurava složene ugljikohidrate i povećava osjećaj sitosti. No može ju se uvijek zamijeniti i bijelom rižom ili pak ječmom, ili nekom drugom žitaricom. A ova zimska verzija minestronea odlična je, naravno, i s tjesteninom koja ti je sigurno uvijek pri ruci.

Ne gasi ekran dok kuham

Zimski minestrone - recept by Ina Garten (Bosonoga kontesa)
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Luk 2 kom
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Mrkva 2 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Smeđa riža 0,75 šalica
  • Povrtni temeljac 750 ml
  • Voda 500 ml
  • Origano 2 žličica
  • Timijan 2 žličica
  • Bosiljak 2 žličica
  • Lovorov list 1 kom
  • Krumpir 2 kom
  • Zelene mahune 1 šalica
  • Koncentrat rajčice 3 žlica
  • Pelati iz konzerve 100 g
  • Kuhani slanutak 1,50 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Parmezan 2 šalica
Postupak
  1. Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje, dodaj luk, celer i mrkvu. Dinstaj dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Umiješaj češnjak i dinstaj još minutu.


  2. Dodaj rižu, a potom i temeljac, vodu i suhe začine. Pusti da zavrije i kuhaj oko 25 minuta.


  3. Umiješaj krumpire i mahune. Kuhaj dok riža i krumpiri ne omekšaju. Umiješaj koncentrat rajčice i pelate te slanutak. Kuhaj još 10-ak minuta, odnosno dok sve ne omekša.


  4. Na kraju kuhanja dodaj sol i parmezan (ili vegansku inačicu).


  5. Posluži s malo svježe mljevenog papra na vrhu i krupnijim komadima parmezana (ili veganske inačice).


Naravno, zimi koristimo zamrznute zelene mahune... A možemo u ovaj minestrone dodati i drugo povrće po izboru. Odličan dodatak je i malo prepržene slanine!

A ovako zimski minestrone priprema druga slavna dama - Lidia Bastianich...

zimski minestrone, Lidia Bastianich Možda vas zanima... RECEPT DANA: Zimski minestrone Lidije Bastianich Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sanja303 19:57 18. Prosinac 2023.

    ja bih ovo jelo skuhala malo gusce, pa bih rizu, koju prethodoi skuham u Solis kuvalu za rizu, dodala kao prilog, npr.