Malo povrća, malo žitarica, začini, povrtni temeljac... i zimski minestrone je gotov! Donosimo recept za jelo koje savršeno prija u ovim hladnim danima
Stvarno nam je hladno ovih dana, magla je, a što nas može bolje razvedriti od ukusnog jela na žlicu punog povrća. Ovaj zimski minestrone (autorica recepta je slavna Bosonoga kontesaIna Garten) odličan je primjer jednostavnog jela koje će nas zagrijati, zasititi i osigurati nam sve potrebne nutrijente.
Napomenimo i da se sve priprema u jednom loncu, pa nakon kuhanja nema dugotrajnog pranja suđa - baš genijalna stvar za vikend.
Ovaj zimski minestrone lako može postati veganski
Ovo je jelo odlično za one koji žele na jedan dan odmoriti od mesa, a nije teško ni napraviti vegansku verziju – samo treba parmezan zamijeniti nekim veganskim sirom. Kako smo sada u sezoni kada nema puno svježeg povrća, korištenje onog smrznutog ili iz konzerve uvelike nam olakšava posao i pomaže da naša jela i sada ostanu raznolika.
Ina Garten majstorica je comfort fooda
foto: Facebook @Ina Garten
Jedna od zanimljivih namirnica koje se koriste u ovom jelu definitivno je i smeđa riža koja nam osigurava složene ugljikohidrate i povećava osjećaj sitosti. No može ju se uvijek zamijeniti i bijelom rižom ili pak ječmom, ili nekom drugom žitaricom. A ova zimska verzija minestronea odlična je, naravno, i s tjesteninom koja ti je sigurno uvijek pri ruci.
Ne gasi ekran dok kuham
Zimski minestrone - recept by Ina Garten (Bosonoga kontesa)
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Luk
2
kom
Celer - stabljika
2
kom
Mrkva
2
kom
Češnjak
2
režanj
Smeđa riža
0,75
šalica
Povrtni temeljac
750
ml
Voda
500
ml
Origano
2
žličica
Timijan
2
žličica
Bosiljak
2
žličica
Lovorov list
1
kom
Krumpir
2
kom
Zelene mahune
1
šalica
Koncentrat rajčice
3
žlica
Pelati iz konzerve
100
g
Kuhani slanutak
1,50
šalica
Sol
1
žličica
Parmezan
2
šalica
Postupak
Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje, dodaj luk, celer i mrkvu. Dinstaj dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Umiješaj češnjak i dinstaj još minutu.
Dodaj rižu, a potom i temeljac, vodu i suhe začine. Pusti da zavrije i kuhaj oko 25 minuta.
Umiješaj krumpire i mahune. Kuhaj dok riža i krumpiri ne omekšaju. Umiješaj koncentrat rajčice i pelate te slanutak. Kuhaj još 10-ak minuta, odnosno dok sve ne omekša.
Na kraju kuhanja dodaj sol i parmezan (ili vegansku inačicu).
Posluži s malo svježe mljevenog papra na vrhu i krupnijim komadima parmezana (ili veganske inačice).
Naravno, zimi koristimo zamrznute zelene mahune... A možemo u ovaj minestrone dodati i drugo povrće po izboru. Odličan dodatak je i malo prepržene slanine!
A ovako zimski minestrone priprema druga slavna dama - Lidia Bastianich...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.