Da, naravno, tko radi taj i griješi – ali što kad jedna pogreška slijedi drugu. Tad nastaje kaos u svemu što radiš, pa i u kuhanju. Gubiš vrijeme, ali i novac – ne držiš li se nekih zakonitosti.
Ovo je 14 najčešćih pogrešaka koje se svakodnevno događaju u kuhinjama diljem svijeta. (Ne, to nije opravdanje da ih i ti činiš.) Provjeri koliko ih radiš i ti – ispravi ih i sljedeći ćeš test kuhanja položiti s odličnim!
Vodu za kuhanje tejstenine dovoljno je obilno posoliti - dodavanje ulja prilikom kuhanja nije potrebno
1. Dodaješ ulje u vodu za kuhanje tjestenine
Čuli smo negdje da ćemo tako spriječiti komade tjestenine da se lijepe međusobno. Ali nismo sigurni gdje smo to čuli... Stručnjaci tvrde da to nema nikakvog smisla – sve što će se dogoditi jest da ćeš to ulje baciti s ostatkom vode. Bez ikakvog efekta, osim po tvoj novčanik.
Mise en place - dobra priprema je pola posla u kuhinji
2. Ne pripremiš sve sastojke prije kuhanja
Ok, znamo, ti sve voliš raditi "u hodu". Ali gubiš vrijeme i trošiš struju i plin uzalud ako sve namirnice ne pripremiš prije kuhanja. To ne znači samo da ih staviš na radnu plohu, nego i opereš, nasjeckaš ili naribaš.
3. Miješaš jelo kao da ti život ovisi o tome
Želiš li da tvoje meso i povrće u tavi ili posudi dobije lijepu boju, ne miješaj bjesomučno jelo pri pečenju. Komadići mesa i povrća tako će minimalno vremena provesti u kontaktu s dnom posude, što znači da će izgledati bljedunjavo.
Rajčica čuvanjem u hladnjaku gubi okus i teksturu
4. Rajčice držiš u hladnjaku
Svi volimo hladne rajčice u ljetnoj povrtnoj salati, ali hladnoća loše utječe na njihovu teksturu. Hladan zrak unutrašnjost rajčica čini mekšom, što se neće svidjeti tvom nepcu. Stoga, najpametnije je rajčice držati podalje od hladnjaka.
5. I meso držiš u hladnjaku, ali na gornjoj polici...
Naravno da meso valja držati u hladnjaku, pozornost treba obratiti na drugi dio naslova. Naime, držiš li meso na gornjoj polici hladnjaka, velika je vjerojatnost da će ono kad-tad procuriti, pa kapati po sadržaju ostalih polica. Što je, priznat ćeš, prilično bljakasto...
Meso prije termičke obrade treba dovesti na sobnu temperaturu
6. ... i onda odmah meso iz hladnjaka prebaciš u tavu
Prije kuhanja ili pečenja, mesu valja dati priliku da dođe na sobnu temperaturu. U protivnom, šok promjene temperature iz hladne u vrelu mogao bi se loše odraziti na bjelančevine u mesu, što bi moglo rezultirati žilavijim i neravnomjerno pečenim odreskom.
7. Tavu redovito pretrpaš sastojcima
Znamo, radiš čuda samo s jednom tavom u kuhinji. Ali poslušaj ovo: tijekom pripreme, iz sastojaka izlazi voda – koja nekako mora ispariti. Pretrpaš li tavu sastojcima, površina između sastojaka će biti manja, a tava će se ispuniti tekućinom. Što ti ne treba.
Jagode se peru neosredno prije jela
8. Pereš jagode čim ih doneseš iz trgovine
Lijepo je zaželjeti se jagoda, zaviriti u hladnjak i izvaditi već očišćene komade. Ali nemoj raditi ovu grešku: da, jagode treba oprati, ali tek neposredno prije konzumiranja. U protivnom, višak vode mogao bi ih stajati preranog propadanja.
9. Koristiš tupe noževe
Među kuharima kola uzrečica koja kaže da najopasniji nož nije onaj koji je oštar, nego onaj koji je tup. Kad pokušavaš narezati rajčicu na tanke kriške takvim nožem, riskiraš dvostruko: veća je vjerojatnost da ćeš se porezati, ali i da ćeš rajčice gnječiti umjesto rezati.
Najopasniji nož je - tupi nož
10. Ne čistiš mrvice iz ormarića i ladica
Kuhinjske su ti radne površine uvijek čiste, i to je pohvalno. Ali nemoj zaboraviti povremeno dobro očistiti i kuhinjske ormariće i ladice u kojima držiš namirnice. Ostanu li u njima mrvice i ostaci hrane, postat će magnet za kukce i bakterije. A to ne želiš u svojoj kuhinji...
11. Kupuješ mljeveni papar
Aromatična ulja u začinima počinju hlapjeti od trenutka u kojem se začin melje ili na drugi način usitnjava. Začin uvijek dulje traje u originalnom obliku, stoga nema smisla slabiti mu aromu unaprijed.
Začine što duže drži u izvornom obliku i melji prije uporabe
12. Ne koristiš termometar za pećnicu
Istraživanja su pokazala da se temperatura uvelike razlikuje od pećnice do pećnice. Što, naravno, znatno utječe na pečenje, bilo mesa i povrća, bilo torti i kolača. Zato bi bilo dobro nabaviti jednostavan i pouzdan termometar za pećnicu, koji možeš objesiti o rešetku.
13. Kupuješ već naribani sir
Radiš pizzu, a ne da ti se posebno ribati sir, stoga posežeš za već naribanim iz trgovine? Loša odluka. Za naribati nekih tridesetak dekagrama sira treba ti manje od 5 minuta, a dobit ćeš puno kvalitetniji sir – onaj naribani sadrži celulozu koja sprječava stvaranje grudica. I ima okus po, pogađaš, celulozi.
Sir je uvijek bolje ručno ribati nego koristiti kupovni naribani
14. Ne pereš kuhinjske rukavice dovoljno često
Istina, malo tko ima više od jednog para kuhinjskih rukavica (često je u pitanju i samo jedna rukavica). Zato zaboravljamo da je i njih s vremena na vrijeme (ili barem jednom mjesečno) dobro oprati. I zbog činjenice da na njima ostaju mrlje od hrane, a i guraš ruku u njih, često zaprljanu pripremom hrane.