Špajza 19. studenoga 2024.

7 namirnica koje obavezno treba držati u hladnjaku

hladnjak, frižider
Naranče i druge citruse dobro je čuvati u hladnjaku jer puno duže traju
foto: Marlen Stahlhuth/Unsplash
Ove namirnice (neke od njih će te iznenaditi) dulje će trajati i zadržati svježinu ako ih pohraniš u hladnjak

Znamo, znamo... Mjesta u hladnjaku, kao ni u ormaru, nikada dosta. Neke namirnice zato počesto ostavimo na radnoj površini, za neke smo pak uvjereni kako im i nije mjesto u hladnjaku...

I razočarani smo kada posegnemo za nekom od njih i otkrijemo da se pokvarila prije vremena. Jednostavnim potezom – prebacivanjem ovih 7 namirnica iz smočnice ili s kuhinjskog pulta u hladnjak – možete produljiti njihov vijek trajanja, zadržati ih svježima i izbjeći razočaranje u ključnom trenutku.

hladnjak frižider Možda vas zanima... Ovih 9 namirnica nikako nemoj držati u hladnjaku Špajza

7 namirnica koje trebaš čuvati u hladnjaku | Author: Canva U hladnjaku, limun može trajati i do mjesec dana foto: Canva

Tortilje

Kako kruh držimo na pultu, logično je pomisliti da isto vrijedi za tortilje. Međutim, one su zapravo sklonije brzom kvarenju i razvoju plijesni, posebno u toplijim uvjetima. Hladnjak je puno bolje rješenje – ondje tortilje mogu ostati svježe i do dva puta dulje. Tako ćeš uvijek imati pri ruci svježe tortilje spremne za brzi wrap ili ukusne quesadille.

hladnjak, zamrzivač Možda vas zanima... Uvedi red u svoj hladnjak! Špajza

Citrusi

Limuni, naranče, limete... prekrasan su dodatak kuhinjskom pultu – svježi i dekorativni. No ako želiš da ti ovo citrusno voće potraje dulje, bolje ga je držati u hladnjaku.

Najbolje je pohraniti ih u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu u ladici za povrće. Na taj način, limuni i limete mogu trajati i do mjesec dana, dok na sobnoj temperaturi izdrže tek tjedan. Osim što će dulje zadržati svježinu, hladnjak pomaže očuvati njihove esencijalne vitamine i sočnost.

limeta, limun | Author: Kateryna Hliznitsova/Unsplash Citruse je bolje čuvati u hladnjaku, puno će dulje trajati foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash

Prirodni maslac od kikirikija

Ako preferiraš prirodni maslac od kikirikija, ovaj savjet je upravo za tebe. Dok standardni brendovi mogu stajati u smočnici, prirodni maslac od kikirikija bez dodataka konzervansa sklon je kvarenju ako se predugo drži na sobnoj temperaturi.

Ako brzo trošiš staklenku, možeš ga držati u smočnici, ali za dulje čuvanje najbolje ga je premjestiti u hladnjak. Time ćeš spriječiti užeglost ulja i nastanak masnog sloja na vrhu, a maslac će ostati svjež i kremast.

Grilana pileća prsa Možda vas zanima... Koliko dugo smiješ čuvati ostatke piletine u hladnjaku? Špajza sir Možda vas zanima... Treba li sir držati u hladnjaku? Špajza

Maslac

Mnogi od nas vole imati maslac pri ruci, posebno ujutro kada ga treba namazati na tost. Ipak, ako maslac ostaviš vani dulje od nekoliko dana, postoji rizik da poprimi neugodan okus i miris.

Da to izbjegneš, izvadi maslac iz hladnjaka samo nekoliko sati prije korištenja ili kada ti zatreba za pečenje. Ostatak vremena, maslac čuvaj u hladnjaku – tako će dulje zadržati okus i svježinu.

Bočica kečapa i rajčice | Author: Oleksandr Canary Islands/Pexels Kečap foto: Oleksandr Canary Islands/Pexels

Kečap

Premda je kečap prirodno kiseo i može stajati na sobnoj temperaturi, proizvođači preporučuju da ga nakon otvaranja držiš u hladnjaku. Promjenjivi uvjeti skladištenja mogu utjecati na njegov okus i svježinu pa je najbolje čuvati ga na hladnom kako bi uvijek imao savršen dodatak roštilju ili pomfritu.

kuhinja Možda vas zanima... 5 namirnica koje je opasno držati na kuhinjskom pultu Špajza

Pite

Nakon što izvadiš pitu iz pećnice, najbolje ju je ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Gdje ćeš je pohraniti nakon hlađenja, ovisi o vrsti nadjeva.

Voćne pite, zbog visokog udjela šećera i kiselina, mogu stajati na pultu do dva dana jer te komponente sprječavaju razvoj bakterija. Međutim, pite s nadjevima koji sadrže mliječne proizvode ili jaja, poput pita s mlaćenicom, čokoladom ili kremama, najbolje je pohraniti u hladnjak kako bi ostale svježe i ukusne još nekoliko dana.

javorov sirup | Author: Nadine Primeau/Unsplash Javorov sirup foto: Nadine Primeau/Unsplash

Javorov sirup

Ako si ljubitelj pravog javorovog sirupa, nakon otvaranja svakako ga čuvaj u hladnjaku. Ovaj vrhunski prirodni proizvod ne sadrži konzervanse, što znači da je sklon kvarenju i razvoju plijesni ako se drži na sobnoj temperaturi. Čuvanjem u hladnjaku osigurat ćeš da ostane svjež i punog okusa.

Hladnjak Možda vas zanima... 9 najčešćih pogrešaka u pohranjivanju hrane koje te koštaju i novca i zdravlja Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.